Svetskom premijerom komada Jakopa Godanija ovog vikenda zatvara se 18. BFI 1Foto: promo Beogradski festival igre

Gostovanje koje je zbog pandemije virusa korona spojilo prošlogodišnji 17. i ovogodišnji 18. Beogradski festival igre posle više odlaganja konačno će se ostvariti ovog vikenda.

U Beograd je stigla nemačka državna trupa Drezden Frankfurt kompanija sa svetskom premijerom ultra novog komada njenog umetničkog direktora i čuvenog italiajskog koreografa Jakopa Godanija pod nazivom „Šuplje kosti“.

Osim što je pre 20 meseci u planu bila tada aktuelna Godanijeva koreografija „Alter ego“ koja je tokom pandemijskog odlaganja doživela potpunu metarmofozu, Beograd je u međuvremenu ostao bez svoje najveće scene Centra „Sava“ tako da će svetska premijera „Šupljih kostiju“ u subotu uveče održati u Operi i teatru Madlenianum, gde će u nedelju biti i prva repriza.

– Niko nije očekivao ovakvu pandemijsku situaciju i zaista je bio izazov raditi u ovakvim okolnostima. Predstava koju smo ranije planirali „Alter ego“ nastala je nekoliko nedelja pre pandemije, jer je dogovor da na BFI dođemo sa najnovijim delom. Zbog ograničenja, koja je donela pandemija, imao sam vremena da ga detaljno preispitam – istražim tehniku pokreta i igre baziranu na nekoj vrsti nekog novog baleta našeg doba, kostime, scenografiju, video i druge efekte tako da dolazimo sa potpuno novim radom – rekao je Jakopo Godini u razgovoru sa beogradskim novinarima u sedištu Nacionalne fondacije za igru.

Naziv komada „Šuplje kosti“, prema Godanijevim rečima, inspirisan je ptičjim svetom, koji obožava i čiji je govor tela izučavao i kao koreograf.

On je naglasio da u ovom njegovom radu postkataklizmičke estetike ima svega – od gotike do sofisticiranog baroka, od lepote do horora i da ono zapravo predstavlja „počast klasičnoj kulturi i umetnosti i umetničkim principima koji slave sve što je lepo“.

Godani je ukazao i na besmislenost istrajavanja na savremenosti po svaku cenu koja u potpunosti negira i odbacuje postulate klasične umetnosti i tradicionalnih vrednosti.

Govoreći o svom umetničkom pristupu, istakao je da je ljudsko telo „veoma složen instrument, a da on kao koreograf želi da iskoriti ceo njegov potencijal“, što je uradio i u komadu „Šuplje kosti“.

– Ovo delo najbolje predstavlja mene ne samo u koreografskom nego i dramaturškom smislu jer izražava i sve moje frustracije korporativnom i političkom kontrolom koja se nameće kulturi i kreativnim ljudima. Zato je ovo delo i veoma politično – govori o onome što pogađa mnoge moje kolege i o čemu svi razgovaramo. Kulturu kontrolišu ljudi izvan sveta kulture koji imaju moć da je lobiranjem pretvaraju u političko sredstvo. Zato je u kulturi danas ostalo tako malo ljubavi, a mi na nju ne možemo da utičemo. Čuo da se u u Beogradu sada govori o uličnim protestima, ovaj komad biće moj protest na sceni. On je manifest protiv svega što se dešava sada u svetu kulture koju je pandemijska korporativnost delimično već pregazila – naglasio je Jakopo Godani, jedan od laureata Nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“.

Nagrada mu je uručena prošle godine u Narodnom muzeju u Beogradu za raniji nastup Drezden Frankfurt kompanije trupe sa njegovim koreografskim triptihom „Uzvišeni izazov“, „Odjeci neumorne duše“ i „Jedinstvena reakcija“.

Žiri je u obrazloženju odluke naveo da „ono što čini Godanijev rukopis posve posebnim, jeste visok nivo estetskog savršenstva i virtuozna dinamika – on je koreograf koji vaja najsloženije igračke figure, predivne posebnosti u briljantne, nezaustavljive oblike, usavršava svaki korak u špic patikama do krajnjih telesnih granica, dok razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira“.

Raspored za publiku

Za publici koja već dve godine čuva ulaznice za nastup Drezden Frankfurt kompanije na BFI rezervisana je predstava u Madlenianumu 4. decembra. Predstava 5. decembra planirana je za novu publiku, kažu u upravi BFI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari