Predsednica Kosova Atifete Jahjaga održala je juče sastanak sa predstavnicima političkih partija iz Prištine, koji je okončan bez postizanja konkretnog dogovora o prevazilaženju višemesečne političke krize. Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je posle tih razgovora da je sagovornicima preneo uznemirenost zbog blokade rada Skupštine Kosova, te da treba sarađivati sa opozicijom na rešavanju problema. Govoreći o Sporazumu o ZSO, koji nije po volji opozicionim partijama, on je istakao da je Ustavni sud „jasno odredio“ šta treba da bude učinjeno.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }– Zatražili smo okončanje nasilja i pozivamo opoziciju da dođe u Skupštinu Kosova, budući da treba da radimo na ostvarivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i viznoj liberalizaciji, kazao je Mustafa.

Šef kosovske diplomatije Hašim Tači izjavio je da je na sastanku upućen predlog predsedniku opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju da predstavnici njegove stranke budu uključeni u međunarodnu komisiju za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, ali da Haradinaj nije dao konkretan odgovor. Prema Tačijevim rečima, nije se razgovaralo o predstojećem izboru predsednika Kosova i eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora „jer su ta pitanja uređena kosovskim ustavom“.

– Parlament je mesto gde treba razgovarati o svim nesporazumima i neslaganjima, poručio je Tači, koji se nada da će biti izabran u parlamentu za novog predsednika Kosova, budući da Jahjagi ubrzo ističe mandat.

S druge strane, Ramuš Haradinaj je poručio da je na sastanku izrazio zabrinutost jer je „vladajuća koalicija zarobila državu“.

– Treba da idemo na izbore i predsednik treba da bude biran neposredno, od naroda… Opozicija je ujedinjena i to će se videti 17. februara, kada ćemo održati novi protest, ukazao je on.

Opozicioni pokreti Samoopredeljenje i Inicijativa za Kosova odbili su da učestvuju na sastanku, uz konstataciju da jedina tema o kojoj mogu da razgovaraju jesu prevremeni parlamentarni izbori.

Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose, ocenjuje za Danas da vladajuća koalicija na Kosovu pokušava da napravi nekakav dogovor sa Haradinajevom strankom, zbog čega je i upućen predlog da Alijansa za budućnost Kosova bude deo međunarodne komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, a naredni mogući korak bi se odnosio ili na uključivanje Haradinaja u vlast ili na eventualno zajedničko učešće njegove stranke na izborima sa partijama koje su trenutno na vlasti.

– Postoji tendencija, koju podržava i međunarodna zajednica, da se Haradinaj i njegova stranka odvoje od drugih opozicionih partija. U tom kontekstu, ne bih isključio mogućnost da će Haradinaj usloviti podršku Tačiju prilikom izbora predsednika raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, zaključuje Đurđević.

Simić: Očuvati interese Srba

Jučerašnjem sastanku prisustvovao je presednik Srpske liste Slavko Simić. On je izjavio da je neophodno da ne budu pogaženi interesi srpske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari