Vladimir Božović postao je savetnik premijera Srbije za regionalnu saradnju i vere, saznaje Danas nezvanično u obaveštenim krugovima. Prema našim saznanjima, Božović za ovu savetničku poziciju ima podršku određenih crkvenih krugova. Tvrdi se da je reč pre svega o podršci mitropolita Amfilohija. Takođe, Božoviću u prilog ide i to što je poreklom iz Nikšića u Crnoj Gori.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Božović je široj javnosti postao poznat kao zastupnik Srpskog pokreta obnove nakon atentata na Ibarskoj magistrali početkom dvehiljaditih. U vreme vlade Vojislava Koštunice bio je generalni inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sa te pozicije pokrenuo je reviziju istrage slučaja samoubistva sudije Nebojše Simeunović u vreme petooktobarskog prevrata. U vreme vlade Ivice Dačića bio je državni sekretar u MUP, da bi nakon što je formirana Vučićeva vlada postao savetnik u ovom MUP. Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke, u čije ime je najviše istupao na temu borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i međunarodne policijske saradnje. Učesnik je brojnih međunarodnih skupova, a posebno su mediji naglašavali njegova gotovo redovna pojavljivanja na spisku zvanica Molitvenog doručka koji svake godine priređuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

U leto 2014. nakon smene policijskog vrha, pojedini internet-portali preneli su da će Vladimira Božovića predsednik Srbije Tomislav Nikolić postaviti na čelo Biroa za koordinaciju službama bezbednosti. U Nikolićevom kabinetu medijima tada nisu ni potvrdili ni demantovali ovu informaciju, a premijer Vučić ostao je i dalje na čelu Biroa.

Premijer Vučić, sem stranih političara o kojima su mediji puno pisali, nije angažovao savetnike sa domaće scene. Koliko je poznato, njegov spoljnopolitički savetnik bio je Đerđ Matković, koji je postao ambasador Srbije u SAD, a savetnik za borbu protiv korupcije bio je Dragan Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari