Trenutno stanje u sistemu plata u javnom sektoru je neodrživo. Predlog zakona o sistemu plata uvodi red u javnoj upravi i uređuje plate za oko 500 000 zaposlenih, a njegov cilj je da svi primaju istu platu za isti posao. Ovim zakonom uvodi se 13 platnih grupa sa po desetak platnih razreda. Njime se unapređenju mehanizmi kontrole i obezbeđuje transpertnost u načinu uređivanja i utvrđivanja visine plata”, rekla je sinoć u jednoiposatnom predstavljanju zakona u Skupštini Srbije, Kori Udovički , ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Udovički je navela da se ovim zakonom uvodi sistem napredovanja kroz platne razrede.“Pred narednom Vladom je težak i odgovoran zadatak da se principi ovog zakona do kraja sprovedu kroz donošenje posebnih zakona, a da se u tom procesu vodi računa o daljoj racionalizaciji i racionalnoj upotrebi sredstava u javnoj upravi”, rekla je Udovički.
Po novom zakonu, zaposleni u javnoj upravi tokom bolovanja dobijaće 65 odsto od proseka 12 mesečnih primanja u koji ulaze i dodaci za dežurstva, rad vikendom i praznikom, prekovremeni rad, noćni rad, regres… Po osnovu minulog rada dobijaće uvećanje zarade od 0,4 odsto po godini staža. Regres i topli obrok iskazivaće se posebno, a ne u koeficijentu kako su strahovali sindikati.
Poslanici vlasti najavili su sinoć da će podržati predloženi zakon jer on obezbeđuje jadnake plate za isti rad, dok opozicija, najavljujući veliki broj amandmana, ocenjuje da ovim zakonom neće biti ispravljene nepravde .
“Ovaj zakon krije smanjenje plata, donosi sužavanje prava zaposlenih, posebno za period proveden na bolovanju“ , naveo je juče Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS, dodajući da je svojevremeno donošenje ovog zakona obećao premijer u svom ekspozeu, najavljujuću ga za počletak svog mandata. On je istakao da je zakon došao tek pred kraj mandata ove vlade i to po hitnom postupku, iako će njegova primena početi u 2017 i nastaviti u 2018.godini.
“Zakon je u četvrtak donet na vladi, a u petak se našao pred poslanicima, koji nisu uspeli ni da iščitaju, a o zakonu se raspravlja u večernjim satima i bez direktnog tv prenosa, kako oni kojih se on tiče i ne mogu da čuju nešto više”, istakao je Đuršić.
Aleksandra Jerkov, poslanica DS zamerila je predlagačima zakona što nisu precizirali napredovanje na poslovima u javnom sektoru, ko će odlučivati o sprovođenju tih nemerljivih kriterijuma. “Šta će nam zakon ako se u svakom drugom članu napominje da će dodatna rešenja biti doneta novim podzakonskim ili drugim zakonskim aktima. Predviđa se donošenje na desetine novih zakona “, rekla je Jerkov, dodajući da u vladi postoje političke kukavice koje ne smeju da donesu zakon o platama u javnom sektoru koji bi se odnosio na problematične delove, tako da će plata čistačice u EPS-u biti veća od plate učitelja, ili plata lekara specijaliste biće ista sa platom brojača autobusa u GSP.
Na početku sednice poslanici opozicije negodovali su zbog objedinjavanja tri zakona koji nemaju bilo kakve veze jedan sa drugim. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Nataša Vučković rekla je da se po Poslovniku sednice održavaju od 10 do 18 časova, a predsedavajući je u obavezi da do 16 časova obavesti poslanike da će sednica biti produžena i posle 18 časova. Ona je rekla da je današnja sednica počela u 17 časova, tako da bi, po Poslovniku trebalo da traje do 18 časova, a poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da predlaganje objedinjene rasprave za tri tačke dnevnog reda
koje nemaju jedna sa drugom veze utiče na dostojanstvo parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari