U potpunosti verujem izvoru od kojeg sam dobio transkript razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički. Da je to sve nekakav falsifikat, kako tvrdi Nebojša Stefanović, i da nije potekao iz službi bezbednosti, zbog čega se od mene izričito traži da otkrijem izvor? Zašto je onda to bitno? Čini mi se da ministar nije u potpunosti siguran u ono što govori u javnosti. Verujem svom izvoru i verujem u ono što mi je rekao, kaže za Danas Danilo Redžepović, vlasnik portala Telepromter, odgovarajući na pitanje da li je pre objavljivanja transkripata proverio istinitost onoga što je dobio.

Kako je proteklo saslušanje u policiji?

– Saslušanje sa pripadnicima Uprave kriminalističke policije iz Beograda u Novom Sadu mogu da ocenim kao psihološko maltretiranje i ceđenje da bi otkrio izvor koji mi je dostavio informacije. Ekspresno zakazani razgovor trajao je tri sata. Prvo mi je rečeno da će trajati dvadesetak minuta. Izgleda ni posle tri sata nisu uspeli da me slome. Četvoro pripadnika UKP sedelo je sa mnom u kancelariji i svi su me bombardovali pitanjima. Bilo je zaista iscrpljujuće odgovarati na jedno te isto pitanje upakovano u različite forme, a to pitanje je ko ti je dostavio informacije. Više desetina puta sam ponovio da po Zakonu o javnom informisanju i medijima ne želim da odgovorim na to pitanje. Nakon tri sata bezuspešnog ispitivanja, devojka koja je pretežno vodila razgovor otišla je iz kancelarije. Posle 15 minuta se vratila sa rečima: „Javni tužilac mi je naredio da obrišemo jedan deo tvoje izjave u zapisniku“. Taj deo izjave odnosio se na ministra Stefanovića. Rekao sam da je on pokrenuo partijsko-politički proces protiv mene, a ne pravni i da preko konferencija za štampu diktira kako će istraga biti vođena. Taj deo se nije dopadao javnom tužiocu. Nakon što je policajka bez moje saglasnosti obrisala taj deo izjave, ja sam odbio da potpišem zapisnik. To je ministar Stefanović zaboravio da naglasi u svojim javnim nastupima. Svako ministrovo komentarisanje zapisnika bez mog potpisa u javnosti, iako stojim iza svega onoga što sam rekao pre brisanja, predstavlja grubo kršenje zakona jer nije reč o validnom dokumentu. Imam čvrste fizičke dokaze da pobijem ministra u svakom trenutku.



 

 Šta su Vas sve pitali na tom razgovoru?

– Postavili su mi hiljadu i jedno pitanje. Od toga ko ti je izvor, kako si došao do njega, u kojoj službi radi, do da li te je neko ucenio, potplatio ili zastrašivao. U jednom trenutku sam im rekao da im izvor nikada neću otkriti i da će moj odgovor na sva slična direktna ili indirektna pitanja biti: po zakonu nisam u obavezi da vam to kažem. Pokušali su da me zastraše tvrdnjom da je trebalo da znam da je reketiranje krivično delo i da bi zbog neprijavljivanja krivičnog dela mogao da odgovaram. Prema njihovim rečima, trebalo da je prvo transkript da prosledim njima. Na to sam odgovorio da još uvek nije utvrđeno da li je nešto krivično delo i da do klasifikacije krivičnog dela ne možemo hipotetički da pričamo na tu temu. Pozvao sam ih da prvo ispitaju sve ostale učesnike u razgovoru i one koji se pominju i dodao da ja sa time nemam veze jer sam ja bio samo medijum koji je informacije preneo.

 Zašto ste odbili da idete na poligraf?

– Smatram da bi bilo sasvim besmisleno da idem na poligraf pošto nisam kriminalac, iako ministar tako pokušava da me predstavi. Osnovni razlog zašto sam odbio poligraf jeste taj što bi jedini cilj tog ispitivanja bio da otkrijem izvor informacija. Bilo bi suludo da garantujem da neću otkriti izvor, pa da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju. Njihov jedini cilj je da im kažem od koga sam dobio transkript. To od mene nikada neće saznati jer je moja profesionalna i moralna obaveza da to nikada ne otkrijem.

Da li ste se pre objavljivanja transkripta konsultovali sa Bojanom Pajtićem?

– Sa političarima ne komuniciram, niti od političara tražim odobrenje da nešto objavim. Političari mi nisu izvor informacija, kao što su većini novinara. Sa političarima se ne konsultujem niti mi je Bojan Pajtić po tom pitanju bilo šta rekao, niti sam s njime komunicirao. Ovo pitanje se kao mantra provlači samo iz razloga što sticajem okolnosti živim u Novom Sadu. To što je meni Vlada Vojvodine na 15 minuta od stana, ne znači da tamo ispijam kafe, kao što je to pojava u Vladi Srbije i nekim ministarstvima. Nezavisan sam i mislim da je to svim jasno.

 Da li je tačno da ste prijatelj Bojanu Pajtiću kako se moglo videti u medijima?

– Ta izmišljotina se mogla čuti ne u medijima, već od ministra Stefanovića i SNS-a. Zna se od koga to potiče. Nisam prijatelj sa Bojanom Pajtićem, nisam mu partner kako tvrdi ministar niti sam njegov zaposlenik kako tvrdi SNS. Veoma je primitivno razmišljati da moje mesto stanovanja određuje moje prijatelje. Da se preselim u Beograd hoće li mi Aleksandra Vučić biti prijatelj? Kada se već ministar kao srednjoškolac bavi mojim privatnim životom, pozivam ga da dođe do Novog Sada da ga upoznam sa mojim prijateljima, ako ga baš žarko interesuje ko su. Takve tvrdnje meni samo pokazuju da ministar Stefanović i vladajući režim nemaju ništa konkretno protiv mene pa se bave određivanjem mojih prijatelja. Takođe, mislim da je nedopustivo i sramno da Nebojša Stefanović sa funkcije ministra mene označava kao „bandita“ i „banditsko-reketašku organizaciju“. Gde su dokazi, ministre? Pozivam ministra na poligraf da dokaže svoje tvrdnje. Ukoliko se Vučić, ministar i njegovi stranački sledbenici u mom slučaju ne upristoje tokom javnih nastupa u svojstvu državnika, podneću tužbe protiv svih njih. Smatram da barem toliko duguju građanima Srbije – pristojnost, odmerenost i diplomatičnost. Vreme radikala je prošlo.

 

Prisluškivanje nije organizovala opozicija



I lider DS i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić odbacio je navode da je vlasnik Telempromtera njegov prijatelj. Pajtić tvrdi da prisluškivanje nije organizovala opozicija, već „neko blizak režimu“, te da su se nakon pojavljivanja te afere „čule razne priče koje nemaju nikakve veze sa ova dva pitanja. „Čuli smo izjave na istoj konferenciji za štampu ministra policije kako je gospodin Vučić od 2008. do 2012. nezakonito prisluškivan, a posle njega direktor BIA kaže da od 2003. nije moguće protivzakonito prisluškivanje. Dakle, na istoj konferenciji za štampu oni govore dve potpuno suprotne stvari koje se isključuju“, kaže Pajtić. On je najavio da će danas biti „predstavljeni dokazi o tome kako je pokušano zataškavanje afere“, nakon sednice vlade u senci DS, u prostorijama stranke. U 13 sati najavljeno je da će na konferenciji za štampu govoriti bivši ministar odbrane i čelnik DS Dragan Šutanovac.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari