Srbija neće zaoštravati odnose sa Albanijom i preduzimati oštrije mere prema ambasadoru te zemlje u Beogradu Iljiru Boćki, jer se ne očekuje dalje komplikovanje situacije oko fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Kako nam je objašnjeno, Boćka, koji je odbio da primi protestnu notu Srbije, neće biti proglašen nepoželjnom osobom, ali u narednih šest meseci on neće moći da bude u kontaktu sa najvišim zvaničnicima u Beogradu, što je premijer Aleksandar Vučić i javno juče objavio.

– U Vladi navode da je albanski ambasador u svojoj odluci da odbije da primi protestnu notu Srbije zbog kamenovanja autobusa sa srpskim reprezentativcima u sredu uveče samo sledio uputstva iz Tirane. Na pitanje Danasa koje obrazloženje je Boćka dao za svoj postupak, u Vladi Srbije kažu da je jasno da je Tirana imala dobru nameru da sve vezano za utakmicu prođe u najboljem redu i da bačen kamen ne znači nikakvu zlu nameru zvaničnika Albanije i njenih građana, odnosno da situacija nije tako ozbiljna kakvom su je predstavili mediji u Srbiji da bi bila poslata protestna nota. Upućivanje protestne note, kažu u Vladi, pripisano je diplomatskim protokolom.



Vladislav Jovanović, bivši šef srpske diplomatije, za Danas kaže da je albanski ambasador odbijanjem da primi protestnu notu sebe stavio u neugodan položaj da ne može da radi svoj posao, odnosno da unapređuje odnose dve zemlje i afirmiše interese svoje države.

– Ambasador je u zemlji domaćina dužan da se i danju i noću odazove na svaki pozov Ministarstva spoljnih poslova. Neodazivanjem je on abdicirao od svog posla i onemogućio sebi da šest meseci kontaktira i dobija odgovore od najviših političkih zvaničnika. Zatvorio je vrata za sobom, smatra Jovanović. On objašnjava da je protestna nota oštrija diplomatska mera od demarša, ali niža od proglašenja ambasadora za nepoželjnu osobu. On kaže da ako je ovo bila njegova samostalna odluka, onda je pao na diplomatskom ispitu, ali ako je sledio uputstva iz centrale, to znači ozbiljnije zaoštravanje odnosa dve zemlje. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je ambasador Albanije postupio nediplomatski. On je rekao da ambasadori imaju pravo na takvu reakciju, a da Srbija može da ih u tom slučaju proglasi personom non grata ili da šest meseci ne bude u kontaktu sa predstavnicima Srbije. Dodao je da želi da razume Albance, u smislu da su oni hteli da pošalju najbolju sliku a ne takav incident, ali da to ni na koji način ne može da opravda nediplomatske poteze albanskog ambasadora. 

 Vučić je juče saopštio da neće prisustvovati utakmici između Srbije i Albanije u Elbasanu zbog toga što nije dobio garancije da tamo neće biti kosovski premijer Hašim Tači. On je istakao da bi u suprotnom Srbija bila ponižena. Vučić je naglasio da njegova odluka da ne ide u Elbasan nije doneta iz bezbednosnih razloga, jer njega to ne zanima i precizirao da ukoliko predsednik vlade jedne države negde dolazi, moraju biti ispunjeni određeni uslovi, a nisu. Vučić je dodao i da odluka nije imala veze sa odnosima dve zemlje. Dodao je da je razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, da je Rama primio srpske studente, da će on primiti albanske studente, te da će dve zemlje nastaviti da sarađuju. Edi Rama je, prilikom susreta sa ministrom Srđanom Verbićem i srpskim studentima u Tirani, izjavio kako mu je žao što se u sredu 14-godišnji dečak usudio da kamenuje autobus sa srpskim fudbalerima.

Premijerovo pismo javnosti

Aleksandar Vučić je u pismu upućenom javnosti juče ujutru naveo da je zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, posle više telefonskih razgovora sa premijerom Ramom, doneo odluku da ne putuje u Elbasan kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti. Najoštrije je osudio huliganski napad albanskih navijača na srpske fudbalere, i istakao da zahteva od albanskih vlasti da svim građanima Srbije na ovom sportskom događaju obezbede punu sigurnost.



LSV poziva MUP da preduzme mere

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je MUP da zbog utakmice u Tirani preduzme sve mere kako po Vojvodini ponovo ne bi bile paljene pekare čiji su vlasnici Albanci i Goranci ili pripadnici neke druge nacionalne zajednice, kao što je bio slučaj prilikom prošlogodišnje utakmice koja je prekinuta zbog incidenta sa dronom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari