Zamenik premijera i lider SPS Ivica Dačić izjavio je da je parola da Srbija nikada neće priznati Kosovo samo prazna formulacija, koja nikoga ne obavezuje. „Šta, nećemo da priznamo (nezavisnost), ali ćemo priznati sve ostalo“, rekao je Dačić juče novinarima u Beogradu.

On smatra da je EU neiskrena kada tvrdi da neće terati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, a da se političari u Srbiji „malo prave naivni“ i upitao ih da li misle „da je narod lud“.

„Predsednik SNS Tomislav Nikolić (posle sastanka s komesarom EU Štefanom Fileom u Briselu) kaže da EU neće uslovljavati Srbiju priznavanjem nezavisnost Kosova zarad dobijanja statusa kandidata. Naravno da neće, ali će tražiti da ukinemo naše institucije na severu Kosova, da priznamo carinske prelaze kao granične i tako dalje. Šta je to, nije šija nego vrat“, rekao je Dačić i pozvao političare u Srbiji da građanima „ne govore bajke nego istinu“.

Na ovu izjavu Ivice Dačića ubrzo je reagovala Srpska napredna stranka, i to najoštrijom osudom njegovog „licemernog ponašanja“. „Antievropski stavovi Ivice Dačića u izbornim kampanjama nisu ni novost, ni retkost, jer mu je potrebno da dobije i nešto patriotskih glasova… Istovremeno, neverovatno je da Dačić napada nešto što Boris Tadić i on izgovaraju već tri godine“, saopštili su naprednjaci.

Kako ističu, SNS „nikada i nigde“ nije odustala od srpskih institucija na severu KiM, niti su naprednjaci učestvovali u razgovorima o carinskom pečatu Kosova, već su to bili predstavnici DS i socijalista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari