Mađarska je izuzetno zabrinuta zbog velikog povećanja broja ilegalnih prelazaka granice u zadnjih godinu dana. Kao što je to dobro poznato, granica sa Srbijom je ujedno i spoljna granica Šengen zone, čija zaštita iziskuje ogroman napor, kaže za Danas Andor Deli, mađarski poslanik u Evropskom parlamentu, komentarišući izjavu premijera Mađarske Viktora Orbana o mogućem zatvaranju granice zbog velikog priliva migranata preko teritorije Srbije.

Naš sagovornik ističe da mere i koraci koje je Evropska komisija predložila, kao što je to na primer sistem kvota, nisu naišli na odobravanje većeg broja država članica, među kojima je i Mađarska, ali sličan otpor su pokazale i baltičke zemlje ili, recimo, Slovačka.
– Nezadovoljne države rešenje traže kroz dogovor u okviru Evropskog saveta šefova vlada, jer smatraju da svaka država treba da samostalno oceni svoje mogućnosti i kapacitete. Stoga, postoje velika očekivanja od naredne sednice Evropskog saveta krajem juna. Uveren sam da će zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije koja se očekuje tokom jula predstavljati odličnu priliku da se razmotri situacija kao i da se dogovore dalji zajednički koraci u rešavanju ovog zaista velikog evropskog izazova. Ubeđen sam da Mađarska neće preduzeti nikakve jednostrane poteze pre detaljnog razmatranja ovog problema sa svojim partnerima u Srbiji – ukazuje on.
Deli odrično odgovora na pitanje da li smatra da je ugrožen bezvizni režim za Srbiju zbog problema u vezi sa migrantima. Kako objašnjava, „onda bi iz ovog razloga Grčka već odavno bila isključena iz šengenskog prostora“.
–  Naime, velika većina migranata i azilanata sa Bliskog istoka upravo kroz Grčku ulazi prvi put na teritoriju Evropske unije. Srbija je u tom pogledu samo tranzitna zemlja. Ono što EU očekuje je maksimalna saradnja i spremnost vlasti u Srbiji da spreči linije transporta i krijumčarenja migranata. U tim naporima Srbija može da računa na pomoć i podršku svojih suseda i drugih članica EU – zaključuje poslanik EP.
Podsetimo, mađarski premijer je nedavno kazao da „nije u redu da nam šalju izbeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije“. U tom kontekstu poručio je da se razmatra svaka opcija, „uključujući potpuno fizički zatvaranje granica“. Orban je, takođe, naglasio da „sada nisu u pitanju granice šengenske zone, već je vreme da se ojačaju spoljne granice“.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ne veruje da će Mađarska donositi bilo kakve jednostrane poteze u vezi sa povećanim brojem migranata. On je rekao da su odnosi dve zemlje prijateljski i da ne veruje da će doći do jednostranih poteza.
– Problem Mađarske je veliki, ali taj problem ima i Srbija, rekao je Dačić, navodeći da niko ne može da prebacuje problem samo u Srbiju jer najveći broj migranata dolazi u našu zemlju preko EU. On je konstatovao da srpska policija sarađuje sa kolegama iz regiona, Nemačke i Austrije, ali da je očigledno priliv migranata visok i da se teško može sprečiti. Dačić je najavio i zajedničku sednicu vlada Mađarske i Srbije, koja će biti održana 1. jula u Budimpešti.
Od početka godine u Mađarsku je stiglo 54.000 imigranata, a očekuje se da će do kraja 2015. u tu državu doći i do 130.000 njih, kazao je šef Orbanove kancelarije Janoš Lazar.

 

Stefanović: Problem cele Evrope

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kazao je da, prema međunarodnom pravu, Mađarska ne bi mogla da zatvori granicu prema Srbiji kako bi zaustavila priliv migranata. Prema njegovim rečima, cela Evropa ima sve više problema sa ogromnim brojem migranata koji dolaze na njenu teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari