Demokratama treba neko nov, odlučan i principijelan 1Foto: Fonet DS

Budući lider Demokratske stranke treba da bude nov i neistrošen, odlučan i principijelan ali tolerantan i okrenut dijalogu, spreman da uči i razvija se, smatraju javne ličnosti s kojima je Danas razgovarao i pitao ih kakav lider je potreban demokratama da bi ih one svojim imenom ponovo podržale, što su učinile tokom prethodne kampanje. Deo javnosti smatra da je DS iznad cenzusa izvukla upravo ta podrška poznatih ličnosti iz svih sfera.

U DS već mesecima traje pritajena i nezvanična kampanja za predsednika te stranke. Još uvek, nezvanični, ali sigurni kandidati za to mesto su za sada sadašnji predsednik Bojan Pajtić i nekadašnji visoki funkcioner Dragan Šutanovac. Mnogi u DS, kao što je Danas već pisao, smatraju da je partiji potrebna nova ličnost sa novom politikom, takozvani treći kandidat koji bi pomirio ove dve strane. Ipak, oko tog trećeg kandidata nema saglasnosti u stranci.

Profesorka u penziji Srbijanka Turajlić za naš list ističe da ako DS nije u stanju da glasačima ponudi nova lica sa novom energijom i ponovo podigla tu stranku na mesto koje joj pripada, onda to jeste razlog za duboku zabrinutost svih njenih glasača.

Ona ukazuje da se samo po sebi razume da je nezahvalno, a verovatno i nevaspitano određivati ko treba da bude lider neke stranke čiji član niste. Kako dodaje, verovatno da svaki glasač ima neku svoju viziju kako treba da izgleda stranka kojoj bi sutra mogao da da glas.

– Dakle sa moje „glasačke“ tačke gledišta, a na osnovu informacija koje dopiru do javnosti rekla bih da postoji problem. Naime, kada vodeća demokratska opcija na izborima osvoji šest odsto glasova, onda tu svakako nema mesta slavlju zbog prelaska cenzusa, a još manje preganjanju aktuelnih lidera na temu ko je koliko popularan u kom delu Srbije, pa zbog toga treba da preuzme rukovodstvo stranke. Šest odsto bilo čega ne može biti mera uspeha, već samo ukazivanje na to da su nedostajuća 94 procenta mera ogromnog neuspeha. Jedini pravi odgovor na takav debakl su ostavke svih koji, samim činom učešća u rukovođenju strankom tokom poslednjih desetak godina, snose odgovornost za takvo stanje. Ako Demokratska stranka nije u stanju da glasačima ponudi nova lica koja bi donela novu energiju i ponovo podigla tu stranku na mesto koje joj pripada, onda to jeste razlog za duboku zabrinutost svih njenih glasača – kaže Turajlić.

Prema njenim rečima, postoji ipak nada da će članovi te stranke pažljivo razmisliti o svemu o čemu je njihov član Goran Ješić govorio i pisao tokom proteklih nedelja.

– Izvesno je da on u tom stavu ne može biti usamljen. Nama glasačima preostaje samo da čekamo i vidimo da li će liderske sujete odneti prevagu nad elementarnim etičkim principima – zaključuje Turajlić.

Glumica Mirjana Karanović za naš list navodi da bi ta osoba trebalo da bude veoma obrazovana i svestranih interesovanja.

– Da bude odlučna i principijelna ali tolerantna i okrenuta dijalogu. Treba da bude hrabra da otvoreno i bez uvijanja kaže svoje mišljenje, ali da ima još više hrabrosti da prizna svoje greške i prihvati odgovornost. Osoba koja zna da sasluša svoje neprijatelje i podrži svoje prijatelje. Neko ko je spreman da uči i razvija se – smatra ona.

Pisac Dragan Velikić za Danas kaže da je demokrate podržao sa željom da se sačuva nukleus ideje demokratije u Srbiji. On ne vidi drugi put iz beznađa u kojem živimo. Za budućeg predsednika DS on navodi da treba da bude čestit i nepotrošen. Dok glumac Branislav Trifunović pak smatra da u državi ima puno važnijih stvari koje treba rešiti i baviti se njima da bi se sada bavili vođstvom demokrata.

Predsedništvo za neposredne izbore

Predsedništvo DS će stranačkom Glavnom odboru preporučiti da se izbori u stranci održe neposredno, saznaje Danas. Glavni odbor donosi odluku o tome na koji način će biti organizovani unutarstranački izbori, da li glasanjem svih članova, da li delegatskim sistemom. Predsedništvo DS je na sednici održanoj u četvrtak uveče donelo odluku da DS ni na lokalnom nivou vlasti, kao ni na svim drugim nivoima, ne ulazi u koalicije sa SRS i SNS, jer, kako navode u saopštenju, suštinske razlike između te dve stranke ne postoje, a obe vode politiku koja ne može doneti ništa dobro građanima, ma gde u Srbiji da žive. U saopštenju se dodaje da je pogubna politika ove dve stranke i ljudi koji ih vode uništila generacije u Srbiji, upropastila desetine hiljada života i ostavila ljude i porodice bez krova nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari