Ključni razlog zbog kojeg vlasti u Sarajevu blagonaklono gledaju na premijera Srbije Aleksandra Vučića je taj što predsednik Republike Srpske Milorad Dodik više ne uživa podršku srpskih vlasti, kao što je to bio slučaj tokom vlasti Borisa Tadića i njegove administracije.

Uoči posete Aleksandra Vučića Sarajevu, Danasovi sagovornici iz Beograda i Sarajeva ističu i da je ta poseta u funkciji obeshrabrivanja Dodikovih namera i izjava o referendumu i potrebi otcepljenja RS, a u svetlu uslova koji se ispostavljaju u procesu evropskih integracije Srbije. Ta će tema, kako tvrde, izvesno biti na dnevnom redu premijera Srbije i njegovih sagovornika u Sarajevu.

Premijer Aleksandar Vučić učestvovaće sutra na Biznis forumu u Sarajevu, na poziv predsedavajućeg Saveta ministara BiH Vjekoslava Bevande. Poziv mu je najpre javno uputio Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH, koji je tom prilikom ocenio da je Vučić simbol „jedne pozitivne promene politike“, te da je u Srbiji, zahvaljujući njemu, došlo do sazrevanja. S druge strane, u svom ekspozeu, premijer Srbije je naveo da je saradnja u regionu prioritet i jedan od ciljeva, i najavio da će stoga i njegova prva poseta kao premijera biti poseta Sarajevu.

„Ta poseta je vrlo pozitivan korak i tako je ocenjen, pre svega, u EU. Poseta je i dokaz jedne nove regionalne politike koju ova vlada vodi i koja ide na to da razjasni sporne tačke u odnosima dve zemlje, a sve u kontekstu uslova koji se ispostavljaju u procesu evropskih integracija“, ocenjuje za Danas Vatroslav Vekarić, spoljnopolitički analitičar.

On naglašava i da je tu reč o realističnom koraku, jer aktuelna vlast pokazuje da uvažava stvarno stanje stvari.

„Tu nema više emotivnog preterivanja u odnosu na RS, tako da možemo reći da je funkcija ove posete jeste da se obeshrabri Dodikov avanturizam, koji stalno nagoveštava referendum o otcepljenju. To će izvesno biti na dnevnom redu Vučića i njegovih sagovornika u Sarajevu“, smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Milorad Dodik ne bi trebalo da se nada euforičnoj podršci Beograda uoči izbora u BiH, koji bi trebalo da se održe u oktobru.

„Vučićev stav prema Dodiku će biti hladniji i odmereniji“, zaključuje Vekarić.

Senad Pećanin, politički analitičar iz Sarajeva, ističe za Danas da je nesumnjivo da, „makar u simboličkoj ravni i na javnom planu, Milorad Dodik i njegova rušilačka politika više ne uživaju podršku kao što je to bio slučaj tokom vlasti Borisa Tadića i njegove administracije“.

„To je ključni razlog zbog kojeg vlasti u Sarajevu blagonaklono gledaju na Aleksandra Vučića. Zanimljivo je da na Vučića jednako kao njegovi glasači u Srbiji gleda i velika većina građana BiH bez obzira na nacionalnost, priželjkujući nekoga ovde ko bi obećao ono što je građanima Srbije obećao Vučić. S druge strane, onoliko koliko Vučić bude iskreno zainteresovan za evropske integracije Srbije u toj meri će morati da se distancira od Dodika i njegove politike“, zaključuje Pećanin.

Opšti izbori u BiH trebalo bi da se održe polovinom oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari