Premijer Aleksandar Vučić nije u stanju da mobiliše naciju i to je najveći problem koji on i njegova vlada imaju, ali to je i nacionalni problem. Svi zajedno kao građani Srbije u ovom trenutku imamo nemogućnost da krenemo ka boljem životu. I zbog toga što suštinski ne može da pokrene zemlju, Vučić koristeći instrumente moći koje ima, formalne i neformalne, hoće da promeni tezu i jedino je to razlog zbog čega bi trenutno želeo da ide na izbore.

Ne vidim šta izborima može da se, što se tiče Vučića i SNS, učini nešto bolje nego do sada. Ne vidim šta im drugo nedostaje formalno da sprovedu sve svoje ideje. Problem je, dakle, što nema ideja, ističe za Danas Dušan Petrović, predsednik partije Zajedno za Srbiju, komentarišući razloge za eventualno raspisivanje vanrednih izbora.

            

 Ne vidim ja šta može predsednik vlade novo da uradi a da već nema mogućnost da to učini. Smatram da upravo činjenica da ne može da dođe do politike koja može da pokrene Srbiju njega vodi ka izborima. Koristeći svoje političke veštine koje ima u manipulisanju činjenicama i polugama moći, on u stvari hoće da kupi još neko vreme da bismo se određeno vreme zabavljali izborima, a ne time što Vučić ne može da pronađe rešenje kako da zemlja zaista krene napred – napominje Petrović.

Da li bi izbori za nekoliko meseci mogli da prekinu započete procese u Srbiji?

Ne vidim nikakvu korist od izbora. Pošto nema nikakve koristi, moguće da nastupi nekakva šteta. 

Kako ćete vi nastupiti na eventualnim izborima?

Poslednjih nekoliko meseci Zajedno za Srbiju sa DS i Novom strankom Zorana Živkovića nastupa na opozicionim, antivladinim mitinzima i u ovom trenutku je to krug stranaka sa kojima imamo razgovore o tome kako bismo na budućim izborima nastupili, ukoliko do njih dođe. U svakom slučaju, dolaze lokalni i pokrajinski izbori na proleće, tako da svakako imamo oko čega da se dogovaramo i ako ne bude parlamentarnih.

A da li ste utvrdili neku koaliciju za pokrajinske izbore u Vojvodini?

Nije još ništa utvrđeno, ali to je krug stranaka sa kojima razgovaramo. Znam da predsednik DS Bojan Pajtić razgovara i sa Veroljubom Stevanovićem i Boškom Ničićem. Videćemo šta će da bude. Bilo bi dobro da celokupna proevropska opozicija napravi blok i kao celina se pojavi i na lokalnim i pokrajinskim i parlamentarnim izborima, ako ih bude. U ovom trenutku to deluje kao težak zadatak, ali ću ja učiniti šta je u mojoj moći da do toga dođe. Danas je ZZS znatno bliža DS i Bojanu Pajtiću nego mom velikom prijatelju Borisu Tadiću.

Ali sa Tadićem ste zajedno u poslaničkoj grupi u Skupštini Srbije.

Rekao sam da ću pokušati sve što je u mojoj moći da napravimo jedan savez. ZZS nije stranka koja može na to odlučujuće da utiče i mislim da će naredne nedelje i narednih meseci dati odgovor na pitanje da li ćemo u tom pravcu krenuti.

Zašto ste se pre odlučili za DS, a ne za Tadića, sa kojima ste nastupili na prošlim izborima?

Svako ko hoće da se danas bavi politikom u Srbiji mora da ima jasnu poziciju da li je suštinski saglasan sa onim što radi vlada ili je opozicija takvoj politici. ZZS je opoziciona stranka. Suštinski razlog našeg protivljenja politici vlade i onoga što radi Aleksandar Vučić je naše uverenje da nemaju sposobnost da pokrenu zemlju niti ikakav ekonomski plan razvoja. I zbog toga smo mi jasna opozicija. U ovom trenutku ZZS ima stav da ta jasna opoziciona politika na prirodan način može da se vodi samo ako napravimo kontakt sa strankama koje takođe imaju jasnu opozicionu politiku. I svako ko takvu politiku bude vodio će u nama moći da nađe dobrog sagovornika.

To znači da mislite da Tadić nije prava opozicija?

To će Boris Tadić da kaže bolje nego ja, neću to da komentarišem. Ja samo vidim da DS ima jasnu opozicionu politiku, a sa svakim ko želi da bude opozicija Vladi Srbije mi ćemo vrlo rado i otvoreno razgovarati.

Da li to utiče na rad vaše zajedničke poslaničke grupe i da li vam Tadić zamera učestvovanje na mitinzima DS?

Nisam imao nikakvu primedbu sa njegove strane. ZZS je stranka koja ima svoje organe i način na koji donosi odluke, nismo mi deo SDS. ZZS i ja smo ušli kao opozicija u Skupštinu Srbije. Poslanički klub funkcioniše bez ikakvih problema, svako glasa po sopstvenoj savesti. 

Hoćete li ostati sa SDS u poslaničkoj grupi ako ne bude izbora?

Ukoliko ne dođe do nekih velikih raskoraka u ovim temeljnim stvarima o kojima pričamo. 

Šabac je jedna od retkih lokalnih samouprava u kojima SNS nije na vlasti, već je gradonačelnik iz ZZS. Šta očekujete na lokalnim izborima na proleće?

  Očekujem da će Nebojša Zelenović da pobedi na izborima i da će biti ponovo gradonačelnik. Naprednjaci će učiniti sve što je u njihovoj moći da pobede u Šapcu, ali sam siguran da će jedna nova politika i energija, koju gradonačelnik Šapca ima, pridobiti podršku građana. Nema nijednih lokalnih izbora, čak ni izbora za mesne zajednice, gde SNS nije na brutalan način kršila procedure, uključujući i fizičke obračune. Mislim da će se to Vučiću sve dramatično vratiti loše, jer se uvek takav manir u politici vrati kao bumerang. 

  

Kako onda komentarišete ispitivanja javnog mnjenja koja pokazuju da SNS ima podršku više od 50 odsto?

 Nema Vučić podršku 50 građana, ali ima jedan ogroman broj ljudi koji ga podržavaju, a to je jedna četvrtina biračkog tela. Ogromna apstinencija u stvari i mala izlaznost, sa podrškom koju ima, njemu otvara mogućnost da dobije veliki broj poslanika. Zato je potreban zajednički nastup opozicije i jasan program.

 

                   Potreban nacionalni konsenzus o izbegličkoj krizi

  

Kako ocenjujete politiku Vlade Srbije prema izbegličkoj krizi? – Mislim da bi bilo vrlo mudro da premijer sazove sve one koje učestvuju u političkom životu Srbije da bi se uspostavio nacionalni konsenzus po ovom pitanju. Niko ne zna šta sve može da nas snađe. To pitanje treba izvaditi iz konteksta dnevne politike, već videti kako da mi zaštitimo svoje građane i svoju državu. Važno je da Srbija pokaže ljudski pristup prema velikoj patnji koja se dešava i kroz našu zemlju prolazi. Ne treba nikakve dramatične stvari raditi, niti dizati zidove ili žice, ali da ozbiljno vodimo računa o zaštiti zemlje.



           

Decentralizacija i biomasa

 

Dušan Petrović kao dobar primer navodi decentralizaciju u Šapcu, po čijem bi uzoru trebalo organizovati celu Srbiju. On navodi da sve mesne zajednice imaju sopstvene budžete u ovom gradu te same mogu da donose određene odluke, a uvedeni su i poverenici u svakoj mesnoj zajednici. Kada je reč o ekonomiji, Petrović ističe da program razvoja Srbije koji predlaže ZZS podrazumeva povećanje poljoprivrednog budžeta, navodnjavanje, energetsku efikasnost, snažan podsticaj građevinskoj industriji, smanjenje računa za grejanje i do 50 odsto, povećanje upotrebe biomase, relaksaciju platnog bilansa zemlje, sprovođenje strategije rudarstva i snažan pritisak Vlade Srbije na NIS.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari