– Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić ne želi da putuje u Brisel kao član prištinske delegacije kako bi se dogovorio sa gradonačelnikom južne Kosovske Mitrovice Agimom Bahritijem o otvaranju mosta preko Ibra u tom gradu, saznaje Danas. Otvaranje mosta, odnosno sklanjanje postojećeg Parka mira, jedna je od tema o kojoj bi trebalo postići saglasnost srpske i kosovske delegacije na tehničkom nivou do 23. juna i sastanka premijera Kosova i Srbije u Briselu, čiji bi dogovor o otvorenim pitanjima olakšao odluku EU o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Osim o mostu, tehničke delegacije od ponedeljka vode razgovore i o formiranju Zajednice srpskih opština,  telekomunikacijama, energetici i ostalim otvorenim pitanjima.

Rakić je za naš list potvrdio da ne planira put u Brisel, pogotovo ako mora da bude deo delegacije sa Kosova. On kaže da u Brisel može otići samo kao član srpske delegacije, ali da od Beograda još nije dobio poziv za to. „Zašto bismo razgovarali u Briselu kada smo ovde na sto metara daleko jedan od drugog“, kaže on. Na naše pitanje kada će sa Bahritijem razgovarati o ovom važnom pitanju, pogotovo za Nemačku, koja, između ostalog, na tome insistira, on kaže da je spreman za razgovor „kada se budu stekli elementarni bezbednosni uslovi i smirile tenzije, jer je Park mira na mostu za Srbe simbol sigurnosti“. Osećaj bezbednosti, kada je reč o otvaranju mosta, istakao je nedavno i premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da Beograd za most na Ibru traži rešenje koje će garantovati bezbednost Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Posle prvih razgovora u ponedeljak o telekomunikacijama, koji su trajali 15 časova, nije postignut dogovor u vezi sa ključnim pitanjima, ali je postignut visok stepen saglasnosti oko tarifa, rečeno je Danasu u Kancelariji za KiM. S obzirom na to da dogovora nema, dijalog o ovom pitanju će biti nastavljen u ponedeljak, 22. juna, dan uoči sastanka premijera u Briselu. U Kancelariji za KiM kažu da je to i poslednja prilika da se pre 23. juna naprave pomaci.

Objašnjavajući šta se dešavalo u razgovorima o telekomunikacijama, u Kancelariji navode da su najteži razgovori vođeni oko pozivnog broja za KiM, tarifama i interkonekciji. Ključna pitanja su kako će biti korišćen i ko će dodeliti pozivni broj, ko će biti vlasnik pozivnog broja ako bude dodeljen, kako će nova kompanija funkcionisati, hoće li u punoj meri biti licencirana i kako će izgledati tarife. U Kancelariji nam je objašnjeno da je osnovnim sporazumom o telekomunikacijama definisano da telefonske tarife na KiM treba da ostanu na nivou lokalnih poziva jer za nas to i jesu lokalni pozivi.

Premijer Srbije je nedavno, najavljujući novu rundu dijaloga Beograda i Prištine, rekao da su četiri tačke u dijalogu sa Prištinom sporne – Zajednica srpskih opština, telekomunikacije, energetika i most na Ibru. On je istakao da je ZSO najvažnije pitanje, navodeći da su Albanci tražili da ZSO bude nevladina organizacija u skladu sa njihovim zakonom, što Beograd neće i ne može da prihvati. U oblasti energetike, prema njegovim rečima, Albanci pokušavaju da „na čudan način“ kompletan dalekovodni sistem i sistem elektromreža Srbije uzmu u sopstveno vlasništvo. On je dodao da će to biti teški pregovori, a da su dve strane malo bliže po pitanju telekomunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari