Kada će se Severna obilaznica oko Kragujevca povezati sa Moravskim koridorom? 1Foto: Grad Kragujevac

U toku je izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca duge oko 22 kilometra, u koju država ulaže oko 266 miliona evra. Obilaznica će povezati centar Šumadije sa najvažnijim putnim pravcima, poput Moravskog koridora. Rok za završetak obilaznice je 2027. godina.

Procene su da svaki treći Kragujevčanin vozi automobil. Uz oko 60.000 vozila, teretnjake i šlepere, saobraćajni kolaps u centru grada je svakodnevica. Problem bi trebalo da reši Severna obilaznica oko Kragujevca, koja je počela da se gradi krajem prošle godine.

Planirana za brzinu od 100 kilometara na čas, gradiće se po fazama. Uveliko se radi na prvih pet kilometara. Priprema se podloga, kopaju kanali, grade nasipi.

„Imamo obećanje da će već tokom avgusta biti asfaltirana prva dva kilometra. Obaveza izvođača jeste da uporedo sa izvođenjem radova na ovoj prvoj fazi rade i pripremaju projektno-tehničku dokumentaciju za preostalih 17 kilometara brze saobraćajnice“, kaže Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca, piše RTS.

Kompletan obilaznica, za čiju će izgradnju biti utrošeno 194.000 kamiona zemlje, imaće 25 objekata, mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i pet petlji. Uz nju niče i nova industrijska zona.

Preko je potrebna Kragujevcu, jer zainteresovanih investitora ima, ali ne i slobodnog zemljišta.

„Jako blizu nam je i magistralni gasovod i druge potrebne infrastrukturne instalacije, tako da će industrijska zona biti opremljena u potpunosti, blizu grada Kragujevca, lako će se doći do nje“, kaže gradonačelnik Nikola Dašić.

Lakše će se doći i do posla, na koji u Kragujevcu čeka oko 11.500 građana. Od 2027, kako je najavljeno, zahvaljujući Severnoj obilaznici, kroz Kragujevac će se putovati brže. Uz manje vozila na gradskim ulicama i čistiji vazduh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari