Dragan Šutanovac ovih dana odlučuje o tome da li će se kandidovati za predsednika Demokratske stranke na predstojećoj izbornoj skupštini i „izaći na crtu“ sadašnjem lideru demokrata Draganu Đilasu, koji ne namerava da se povuče, saznaje Danas. Kako nam je nezvanično reklo više sagovornika bliskih Šutanovcu, on će se kandidovati ukoliko to od njega „budu tražili članstvo i odbori“, a, kako kažu, to se već uveliko dešava.

Među demokratama se već duže vreme govori da Dragan Šutanovac uveliko priprema teren za svoju kandidaturu za prvog čoveka DS, a posebno posle lošeg rezultata stranke na izborima 16. marta. Međutim, većina funkcionera s kojima je Danas razgovarao smatra da Šutanovac nema velike šanse da pobedi Đilasa. Kako kažu naši izvori, Šutanovčeve pristalice pokušavaju da na stranačkim organima nametnu rešenje neposrednog izjašnjavanja članstva na izborima, a ne delegatsko, koje bi navodno više odgovaralo Đilasu.

Dragan Đilas je juče potvrdio da neće podneti ostavku na funkciju predsednika DS i da će, ako bude imao dovoljnu podršku, prihvatiti novu kandidaturu. On je na stranačkoj konferenciji za novinare podsetio da je Statutom DS predviđena obaveza da se posle republičkih izbora održi izborna skupština stranke na kojoj će se birati novo rukovodstvo i da je to klauzula za koju se on zalagao kada je došao na čelo demokrata.

„Da ne postoji ta klauzula u Statutu DS, ja bih svojim ličnim činom zatražio stranačke izbore i ponudio da se raspravlja o odgovornosti. Svestan sam svih grešaka i toga šta građani misle o nama“, kazao je Đilas i poručio da ovoga puta neće praviti kompromise zarad jedinstva stranke, kao što je to učinio prošli put. „Vidite gde nas je to nazovijedinstvo dovelo“, upozorio je on i napomenuo da se „nijednoj stranci u političkoj istoriji Srbije“ nije dogodilo to da je počasni predsednik napusti pred same parlamentarne izbore.

Dragan Đilas smatra i da rok od 180 dana koji je sada predviđen za održavanje izborne skupštine DS treba da bude kraći. „Na sednici Glavnog odbora u nedelju biće doneta odluka o datumu i načinu održavanja izborne skupštine i očekujem da će ona biti održana do početka juna“, naveo je Đilas i dodao da se zalaže za delegatski sistem, jer „neki prelaze iz DS u NDS, a neki direktno u SNS“ i da zbog toga treba da se vidi ko zaista ima pravo glasa.

Đilas je zaključio da je izborni rezultat DS od šest odsto podrške građana na republičkom nivou izuzetno loš i da je jasno da bi bez podrške Beograđana, kojih je 15 odsto glasalo za DS, stranka ostala ispod cenzusa, a „država bila blizu severnokorejskog scenarija“.

Sednice

Predsedništvo Demokratske stranke će danas nastaviti sednicu započetu u nedelju, potom će u petak biti održano zajedničko zasedanje Političkog saveta DS i Predsedništva, a u nedelju sednica Glavnog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari