Danas živimo u doba integracija i zato su evropske integracije cilj i alternativa svih država na Balkanu. Kosovo je samostalna i suverena država i kao svaka druga država u regionu teži evropskim integracijama i radi na ispunjenju kriterija za učlanjenje u Evropsku uniju, ističe za Danas predsednica Kosova Atifete Jahjaga, odgovarajući na pitanje kakav je njen stav o izjavi albanskog premijera Edija Rame da će se Kosovo i Albanije ujediniti ukoliko EU ne otpočne integracije Kosova.

„Integrisanje u EU označiće i ujedinjenje sa idejom i duhom političke i ekonomske slobode, ravnopravnosti i saradnje između svih naroda, uključivši i narod Kosova, kao nerazdvojni deo. Evropska unija nije kompletna bez učlanjivanja svih država Balkana, uključivši i Kosovo“, napominje Jahjaga u kratkoj izjavi za naš list.

Podsetimo, izjava Rame izazvala je burne reakcije u domaćoj javnosti i među državnim zvaničnicima, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu ambasadoru Albanije u Beogradu, pismo Savetu bezbednosti UN i dalo odgovarajuću instrukciju svim misijama i ambasadama Srbije u inostranstvu. EU takođe je reagovala rečima da su takve provokativne izjave neprihvatljive, a ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je da je izjava Rame pogrešno interpretirana i da niko nije pominjao promenu granica niti mogućnost nacionalnog ujedinjenja.

Uprkos nedavnoj poseti albanskog premijera Beogradu i potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović Tirani, poslednjih meseci odnosi Srbije i Albanije su prilično zategnuti. Sve je počelo incidentom na fudbalskoj utakmici dve zemlje u Beogradu, kada je na stadion uleteo dron sa zastavom „velike Albanije“ i prekinuo meč. Državni zvaničnici obe zemlje su, umesto da smiruju strasti u javnosti, svojim izjavama doprinosili još većem zatezanju odnosa.

Srpski zvaničnici potom su izjavu Rame koju je dao tokom zvanične posete Beogradu da je Kosovo nezavisna država ocenili kao provokaciju i diplomatski skandal, a u januaru se na zgradi rezidencije albanskog premijera pojavila fotografija zastave „velike Albanije“ na video-bimu. Uprkos svemu, saradnja u okviru regionalnih sastanaka, pod okriljem EU, o izgradnji autoputeva nastavljena je u duhu dobrih regionalnih odnosa.

Komentarišući ranije incidente na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije, predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je u nedavnom intervjuu za Danas da smo videli scene mržnje iz prošlosti i podsticajne retorike nekih od lidera. Ona je ocenila da povrh toga što se dogodilo u Beogradu, „Zapadni Balkan je pokazao koliko mu malo treba da podstiče nove sukobe“.



 

Osloboditi se mitova

„Projekat EU jeste jedini projekat i alternativa svake zemlje Zapadnog Balkana, koji spaja sve građane bez razlike. Zapadni Balkan treba da se oslobodi mitova i politički rukovodioci treba da pronađu snage za gradnju mostova saradnje, a ne da uništavaju puteve koji su mukotrpno do sada izgrađeni“, rekla je nedavno za Danas Jahjaga o svom stavu o ideji „velike Albanije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari