Ako Borislav Stefanović bude odlučio da pokrene novu stranku, potrebno je da se okupi što više pametnih i nekompromitovanih osoba. Neophodni su nam čestiti i dokazani stručnjaci različitih profila, ali i stranačkom politikom neuprljana a levičarskim idealima odana omladina. Stranka ne bi smela da bude masovna, već kadrovska, tj. ne bi svako mogao u nju ući. O mojoj ulozi bi se tada dogovorili, kaže za Danas sociolog Jovo Bakić, koji je Stefanoviću pomogao u pisanju strateških dokumenata koje će potpredsednik DS početkom naredne nedelje predati demokratama.

Bakić navodi da mu je pomogao u uobličavanju idejno-političkih tema i da je Stefanović prihvatio je sve njegove predloge, ne precizirajući koje. Na pitanje hocete li se iznenaditi ako Steafanović napusti DS ukoliko demokrate ne prihvate njegove ideje, Bakić odgovara da u politici ništa ne treba da iznenađuje.

* Rekli ste da ubeđujete Stefanovića da osnuje novu stranku, ali da zajedno ne radite da stvaranju nove partije. Ako se on odluči na taj korak, hoćete li mu se priključiti kao član i kako ćete mu pomoći?

– O tom potom. U ovom trenutku Borko o tome, bar koliko je meni poznato, ne razmišlja. Ako bude odlučio da pokrene novu stranku, potrebno je da se okupi što više pametnih i nekompromitovanih osoba. Neophodni su nam čestiti i dokazani stručnjaci različitih profila, ali i stranačkom politikom neuprljana a levičarskim idealima odana omladina. Stranka ne bi smela da bude masovna, već kadrovska, tj. ne bi svako mogao u nju ući. Tako bi se zaštitila od preletača i profesionalnih političkih rđa i neznalica. Istovremeno, ona bi trebalo da unutar sebe dozvoljava organizacionu autonomiju manjih levičarskih grupa i pokreta. O mojoj ulozi bi se tada dogovorili.

* Da li su Stefanovićeve levičarske ideje samo populizam u siromašnoj Srbiji?

– Ne volim termin populizam, jer populus je narod, a u sistemima koji teže demokratskom idealu narod bi morao da se pita o sopstvenoj sudbini. Nažalost, Srbija jeste siromašna zemlja na periferiji svetskog kapitalističkog sistema, i skoro je nemoguće suvereno voditi levičarsku politiku u takvim uslovima. Ipak, međunarodno povezivanje sa sličnim političkim snagama moglo bi predstavljati put ka novim i čovečnijim rešenjima.

*Da li je došlo vreme da se intelektualci, poput vas, politički angazuju bilo direktno ili indirektno?

– Intelektualci su javno, ali nestranački, svakako uključeni u politički i kulturni život. Svako od njih mora samostalno zaključiti da li može podneti neizbežnu stranačku prljavštinu zarad viših ideala.

* Premijer misli da ga sa vlasti može skloniti desnica. Da li se slažete s tim?

– Nadam se da će u budućnosti ta opasnost dolaziti sleva.

* Koje bi ozbiljne greške premijer mogao da napravi a koje bi ga koštale vlasti?

– On ih skoro svakodnevno pravi, ali se, paradoksalno, dosad to nije odražavalo na njegov politički uspeh.

* Očekujete li prevremene parlamentarne izbore?

– Ne bi me iznenadili.

* Ima li DS i ostala proevropska opozicija ikakav manevarski prostor u situaciji ovakve popularnosti premijera i SNS?

– DS-u nije toliko problem Vučićeva popularnost, koliko bezidejnost i potpuna kompromitovanost izvesnih ljudi u širem vođstvu stranke. To važi i za sve ostale stare stranke, ali u još većoj meri.

* Hoće li predstojeći pokrajinski i lokalni izbori samo učvrstiti i proširiti vlast SNS ili su moguća i iznenađenja?

– U politici su iznenađenja uvek moguća, a ovde bi i poželjna bila.

 

Poslovična istinoljubivost premijera

* Kabinet premijera demantovao je vaše tvrdnje da vam je Vučić pokazivao Dačićev dosije. Kako to komentarisete?

– Nisam ni najmanje iznenađen, s obzirom na poslovičnu istinoljubivost predsednika Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari