Ne vjerujem da bi zbog zatvaranja granica došlo do krvavih sukoba među zemljama Zapadnog Balkana. Zemlje te regije su kroz prethodne ratove toliko oslabile da jednostavno nisu više u mogućnosti bilo kakav ratni konflikt priuštiti si a da im narod ne izgladni, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, komentarišući uticaj eventualnog zatvaranja granica zbog migrantsko-izbegličke krize na države regiona.

Ipak, naš sagovornik upozorava da bi u slučaju da se odigra takav scenario odnosi među susednim državama mogli da budu pogoršani. „No, ovisi od koje strane bi se počele granice zatvarati prema tome bi se ionako složeni odnosi u regiji mogli pogoršati, na primjer, u slučaju kad bi zatvaranje granica počelo bez prethodnog dogovora od Slovenije prema Makedoniji. A pogoršanje međusobnih odnosa u regiji bi značilo još veće privredne i socijalne probleme tog dijela Evrope“, ističe on.

Juratović odrično odgovora na pitanje da li nedavna poruka nemačke kancelarke Angele Merkel da „treba naglasiti da se izbeglicama daje dozvola za boravak u Nemačkoj na određeno vreme“ znači da Merkelova menja politiku „otvorenih vrata“.

– Ne, ta izjava ne pobija njenu poruku dobrodošlice i da je Njemačka spremna preuzeti svoj dio humanitarne odgovornosti te ostati vjerna svom Ustavu i poštivanju međunarodnog sporazuma Ženevske konvencije po pitanju ratnih izbjeglica i političkih prognanika. Međutim, isto tako je jasno da je taj status privremen i da će se po završetku ratnih sukoba i uspostavljanju mira i sigurnosti u zemljama iz kojih te izbjeglice potječu morati jedan veliki dio i vratiti. No, ta činjenica ne pobija zalaganje Njemačke da se što veći broj tih ljudi integrira i u slučaju povratka što više znanja i sposobnosti ponese iz Njemačke sa sobom kako bi što lakše ponovo izgradili svoje društvo i zemlju iz koje potječu. To je ujedno možda i najveći doprinos Njemačke za razvoj nerazvijenih ili ratom uništenih.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari