– Konačna odluka o usvajanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici još uvek nije u potpunosti jasna i očekujemo da će to pitanje biti rešeno do kraja sedmice, kažu za Danas nezvanično izvori u EP. Naši sagovornici preciziraju da je u subotu Progresivna alijansa socijalista i demokrata, druga po snazi grupa u EP, odlučila da podrži taj dokument, čiji inicijator je hrvatski poslanik Ivan Jakovčić, a koji je usvojila Alijansa evropskih liberala i demokrata. Kao krajnji rok za odluku o rezoluciji pojedini sagovornici Danasa navode 2. jul.

S druge strane, izvori u Evropskoj narodnoj partiji, najvećoj po snazi grupaciji u EP, za naš list nezvanično navode da „prema njihovim informacijama neće biti usvojena rezolucija o Srebrenici na plenarnoj sednici EP u julu, već će biti održana debata o tom pitanju“. Podsetimo, sagovornici iz EP su u petak za Danas kazali da će se najverovatnije povući odluka da se u dnevni red plenarnog zasedanja narednog meseca uvrsti predlog rezolucije, kojom bi se institucije EU pozivale da učine sve da se takav zločin više nikada ne ponovi, jer je preovladao stav da bi takav dokument „bio previše problematičan zbog hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu“. U tom kontekstu, istaknuto je da „niko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni, kada je doneta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme“.

Nasuprot tome, Tanja Fajon, potpredsednica grupe socijalista i progresivaca u EP, poručila je proteklog vikenda da njena poslanička grupa podržava predlog rezolucije. „Mi progresivci podržavamo rezoluciju“, napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Najproblematičnijim delom nacrta rezolucije, u koji je Danas imao uvid, smatra se konstatacija da zločin u Srebrenici predstavlja „najveći ratni zločin koji se odigrao u Evropi od završetka Drugog svetskog rata“. „Tokom nekoliko dana masakra, nakon pada Srebrenice, više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, koji su tražili sigurnost u ovom području, pod zaštitom UNPROFOR-a, streljale su snage bosanskih Srba pod komandom generala Mladića i paravojne jedinice, uključujući neregularne srpske policijske snage koje su ušle na teritoriju Bosne iz Srbije, dok je gotovo 30.000 žena, dece i starijih ljudi nasilno proterano u kampanji etničkog čišćenja masovne razmene, što čini ovaj događaj najvećim ratnim zločinom koji se dogodio u Evropi nakon završetka Drugog svetskog rata“, navodi se u dokumentu.

U nacrtu rezolucije se takođe odaje počast svim žrtvama, a od evropskih institucija se zahteva da preduzmu sve da se takav zločin više nikada ne ponovi. Istovremeno, od Evropskog saveta i Evropske komisije se traži da povodom dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici pošalju jasnu poruku svim zemljama Zapadnog Balkana da imaju evropsku perspektivu i da pruže podršku integraciji celog regiona u Evropsku uniju. Nacrt rezolucije ističe i značaj politike pomirenja i ukazuje na važnu ulogu koju u tome imaju verske institucije, mediji i obrazovni sistem.

 

„Niz manifestacija „

Predstavnici različitih političkih struja iz EP za Danas su potvrdili da će tokom plenarnog zasedanja u Strazburu od 6. do 9. jula predsednik parlamenta Martin Šulc održati govor posvećen zločinu u Srebrenici. Istovremeno, biće održan „niz pratećih manifestacija“ u cilju komemoracije, naglasili su oni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari