Akcioni plan Vlade Srbije za ispunjavanje preporuka Evropske komisije biće predstavljen poslanicima Narodne skupštine tek nakon što parlament bude razmatrao rezoluciju o Kosovu, što je planirano za 11. januar, saznaje Danas.


Milica Delević, predsednica skupštinskog Odbora ze evropske integracije, za Danas kaže da će Akcioni plan biti na „javnom slušanju“ u parlamentu u drugoj polovini januara i da će toj raspravi prisustvovali predstavnici Vlade i eventualno predstavnici drugih grana vlasti, s namerom da se osvetle obaveze koje je država preuzela u ovoj fazi priključenja EU.

Vlada, njena ministarstva i ostale državne ustanove u narednih deset meseci treba da ispune ukupno 231 preporuku, odnosno da isprave isto toliko nedostataka koje je EK uočila i navela u oktobarskom izveštaju o napretku. Sve preporuke i mere za njihovo rešavanje navedeni su u Akcionom planu, koji je Vlada usvojila decembra prošle godine. Rok za usvajanje je oktobar 2013, kada će Komisija u Briselu objaviti sledeći izveštaj.

Akcioni plan na 171 strani, osim ekonomskih i preporuka iz pregovaračkih poglavlja, sadrži i 54 preporuke koje je uočila EK na osnovu političkih kriterijuma kojima se meri napredak u integracijama.

Prvi nedostatak je da u postupku izrade nacrta zakona i dalje manjka transparentnost i dovoljno ustrojstvo i vreme za delotvornu raspravu svih zainteresovanih strana. Komisija navodi da treba unaprediti sprovođenje usvojenih propisa i nadzor nad njima, kao i da ministarstva ne poštuju uvek mišljenja i preporuke nezavisnih regulatornih tela, uključujući Državnu revizorsku instituciju, pa ih čak u nekim slučajevima i otvoreno osporavaju. Republički sekretarijat za zakonodavstvo kao meru kojom će se ovaj nedostatak ispraviti navodi usvajanje Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Vlade do septembra 2013, dok Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom treba da tokom godine formira savet za razvoj i saradnju sa civilnim društvom.

Na primedbu da je Nacionalni savet za decentralizaciju i dalje neaktivan, u Planu se Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave obavezuje da će do kraja godine biti imenovani novi članovi Saveta i stvoreni uslovi za njegov rad. Takođe, ovo ministarstvo, kao i Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija, do jula 2013. usvojiće zakon o statusu zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a do oktobra zakon o platama zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

S obzirom na to da još nisu usvojene izmene Zakona o Zaštitniku građana, koje bi trebalo da povećaju njegovu nezavisnost, Ministarstvo pravde navodi da bi predlog za izmenu ovog zakona trebao da bude gotov do kraja juna.

EK ukazuje da je potrebno razjasniti pravni okvir za praćenje komunikacija koje obavljaju bezbednosne i obaveštajne službe i da je nejasna pravna situacija dovela do zloupotreba. Ministarstvo odbrane navodi da je načinjen nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, koji je usaglašen sa odlukom Ustavnog suda i da se planiraju mere da osetljivi podaci u vezi sa komunikacijama građana budu nadzirani samo na osnovu sudskog naloga. Rok za ispunjavanje ove preporuke je kraj aprila.

Na preporuku da je neophodan sveobuhvatniji i proaktivniji pristup policije i sudstva u odnosu na pretnje i nasilje prema novinarima, MUP u Akcionom planu nije dostavio svoje mere i rokove.

Brisel je zabrinut i zbog načina na koji se biraju članovi Saveta RRA, što bi moglo da utiče na nezavisnost tog nezavisnog regulatornog tela. Ministarstvo kulture i informisanja navodi da će primedbe EK rešiti sprovođenjem Medijske strategije. Isti odgovor ovo ministarstvo daje i na komentar EK da treba obezbediti potpunu transparentnost vlasničke strukture medija, da treba uskladiti odredbe domaćih propisa kojima se omogućuje finansiranje pojedinih medija iz državnog budžeta s pravnim tekovinama EU, da je pristup oglašavanju u medijima i dalje pod kontrolom malog broja ekonomskih i političkih aktera, što podrazumeva značajan rizik, kao i da odredbe koje dozvoljavaju finansiranje pojedinih medija iz državnog budžeta ostaju da se usklade sa pravnim tekovinama EU, pošto to predstavlja državnu pomoć.

Do aprila bi trebalo da se izmeni Uredba o Savetu za nacionalne manjine i da se održi sednica ovog tela, koje je i dalje neaktivno. Takođe, prema Akcionom planu, nacrt zakona o finansiranju AP Vojvodine biće urađen u prvoj polovini 2013.

Komisija navodi da je Srbija nastavila da finansira i održava svoje strukture, posebno na severu Kosova, što obuhvata ne samo bolnice i škole već i opštinske uprave, bezbednosne službe i pravosudne strukture. Kancelarija za KiM navodi da će i dalje obavljati poslove iz svog delokruga, kako je navedeno Uredbom kojom se definiše njen delokrug rada.

Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, za Danas ocenjuje da Vlada neće imati energije za ispunjavanje ovoliko obaveza za svega deset meseci.

– Jedno je napraviti spisak želja, a drugo je realizacija. Evo primera šta se radi kada je prva od obaveza o transparentnosti izrade zakona u suprotnosti s izmenama Poslovnika Vlade, koje ne predviđaju obavezne javne rasprave o zakonima – ukazuje Todorić i dodaje da je u Srbiji uobičajeno da se takvi planovi prave veoma ambiciozno.

Vlada bez odgovora o ekstremistima

Na primedbu EK da je Parada ponosa otkazana drugu godinu zaredom iz bezbednosnih razloga i da treba suzbiti delovanje desničarskih ekstremističkih grupa i nasilnih „navijačkih“ grupa koje ugrožavaju slobodu okupljanja i udruživanja, Vlada Srbije nije dala odgovor s planiranim merama i rokovima. S druge strane, Vlada i Kancelarija za ljudska i manjinska prava obavezali su se da će u drugom kvartalu 2013. usvojiti strategiju za borbu protiv diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari