Mekalister: Pozdravljam demokratski duh srpskog naroda 1Foto FoNet

– Evropska komisija veruje da će Srbija i sa novom vladom nastaviti put ka Evropskoj uniji, izjavila je u Briselu portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost. Maja Kocijančić. Na pitanje da prokomentariše izbore u Srbiji, ona je istakla da Evropska komisija još nije izdala saopštenje jer čeka konačne rezultate, kao i procene i preporuke međunarodne posmatačke misije koja je nadgledala izbore u Srbiji, ali da veruje da će Srbija nastaviti evropski put.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

„Srbija je prošle godine načinila velike korake na putu ka EU otvaranjem prvih poglavlja i verujemo da će i sa novom vladom nastaviti tim putem“, rekla je Kocijančić na konferenciji za novinare u EK. U pobednički “tabor” Srpske napredne stranke od objavljivanja preliminarnih rezultata glasanja stižu čestitke evropskih zvaničnika. Između ostalog, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, koji je tokom „izbornog vikenda“ boravio u Srbiji i u nedelju uveče se pojavio u štabu naprednjaka, čestitajući Vučiću i SNS pozdravio je „demokratski duh srpskog naroda“.

„Srbija igra ključnu ulogu u obezbeđenju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Konstruktivan pristup premijera Vučića odnosima sa susednim zemljama je omogućio značajan napredak kako u regionalnoj saradnji, tako i u bliskijim odnosima sa Evropskom unijom. Sa novim podsticajem u vidu tako značajnog broja glasova, Srbija sada može da se fokusira na dalje jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, reformu javne administracije, uvođenje ekonomskih reformi i garanciju medijskih sloboda, kako bi se Srbija još više približila EU. Evropa se suočava sa izazovnim vremenima. Glas Srbije ima ulogu u definisanju budućnosti našeg kontinenta. Radujem se nastavku bliske saradnje sa parlamentom i vladom u Beogradu“, ističe se u saopštenju Mekalistera.

Aleksandar Vučić je juče primio ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa, koji mu je čestitao pobedu i odlične rezultate na izborima koje je ostvarila SNS. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer je rekao da je, pre svega, zadovoljan što su izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi. On je naglasio u razgovoru sa Kifrom da će prioriteti narednog saziva Vlade biti ekonomski napredak zemlje, evropske integracije i regionalna saradnja.

Kif je Vučiću istovremeno uručio pismo britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa, u kojem, između ostalog, posebno ističe gostoprimstvo koje mu je pruženo u Srbiji tokom njegove nedavne posete. Zahvaljujući na pismu, Vučić je rekao da je poseta prinčevskog para donela novi zamah u odnosima dveju zemalja.

Predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u Evropskom parlamentu Edvard Kukan čestitao je građanima Srbije na održanim parlamentarnim izborima, a premijeru Vučiću i SNS na ubedljivoj pobedi. „Želim da čestitam građanima Srbije na izborima. Zadovoljan sam što je velika većina Srba sa poverenjem glasala za proevropski kurs zemlje… Takođe bih želeo da čestitam premijeru Vučiću i njegovoj stranci na ubedljivoj pobedi na izborima“, naveo je Kukan. On je dodao da je, uprkos opasnom rastu ekstremne desnice na političkom spektru, velika većina građana Srbije bila jasna u odabiru nastavka reformi i jasnog napretka prema Evropskoj uniji.

„Mi smo spremni da ih na tom putu podržimo“, naveo je predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP. Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc je među prvima čestitao Vučiću.

Politiko: Pet pouka prevremenog glasanja

„Izborna kocka“ isplatila se lideru SNS Aleksandru Vučiću, koji se vraća na vlast ubedljivom pobedom, ocenio je američki portal Politiko i naveo pet glavnih pouka koje se mogu izvući iz prevremenih izbora. Zaključak broj jedan je da se put Srbije ka EU nastavlja, budući da je više od 85 odsto glasova otišlo strankama koje javno zagovaraju članstvo u EU. Druga pouka je da su nacionalisti dobili na snazi. Treća pouka tiče se mandata za sprovođenje reformi. Četvrta tačka na koju se osvrće Politiko je da Vučićeva vlast podstiče strahovanja od autoritarizma. Peta pouka je da su liberalne opozicione stranke potisnute na margine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari