Ministarstvo finansija drži u tajnosti podatke o tome koliko je osoba zaposleno u javnom sektoru u Srbiji nakon uvedene zabrane zapošljavanja do 2016. godine.

Informaciju o novozaposlenima u javnom sektoru, od decembra prošle godine do sada, novinar Danasa od ministarstva koje vodi Lazar Krstić nije dobio ni posle 22 dana čekanja. Krstić je, inače, ranije rekao da je u poslednja dva meseca 2013. zaposleno 3.000 osoba.

Početkom decembra Skupština Srbije usvojila je zabranu zapošljavanja u javnom sektoru do 31. decembra 2015. godine. Takođe, ograničen je i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na deset odsto od ukupnog broja zaposlenih u državnom organu. Novi radnici, s druge strane, mogu biti zaposleni samo uz saglasnost komisije Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa. Kako je najavljeno, komisija će raditi tako da se zameni jedan u pet od onih koji odu iz javnog sektora u penziju ili po nekom drugom osnovu, što znači da će se odobravati oko 300 radnih mesta mesečno.

Na sajtu Ministarstva finansija objavljeni su jedino podaci o broju zaposlenih i njihovim zaradama u republičkoj i lokalnoj administraciji za decembar i januar. Prema ovim izveštajima, u decembru je u republičkoj administraciji bilo zaposlenih i angažovanih na određeno vreme više od 78.000 ljudi, za čije se zarade mesečno izdvajalo oko 60 miliona evra. U januaru taj broj je bio nešto manji, oko 75.000, dok je za plate isplaćeno 40 miliona evra.

U tim izveštajima navodi se i broj zaposlenih u administracijama ministarstava, ali su izostavljene informacije o ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane. U januaru najviše zaposlenih i angažovanih po drugim osnovama u administraciji imalo je Ministarstvo spoljnih poslova – 1.253, a slede Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, koje vodi Rasim Ljajić, sa 735 i Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu bila Slavica Đukić Dejanović, sa 712 ljudi.

Najmanje brojne administracije, prema poslednjim podacima, jesu u resoru omladine i sporta, gde je ministar Vanja Udovičić – 68, kao i kulture i informisanja na čelu sa Ivanom Tasovcem, gde su u januaru radile 83 osobe. U ostalim ministarstvima taj broj se kreće 100 do 400 ljudi.

Otkrivanje zaposlenih

Krajem januara ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je u poslednja dva meseca prošle godine u javnom sektoru na neodređeno zaposleno oko 3.000 ljudi. On je tada naglasio i da ukupno zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji ima 780.000, a da je na kraju oktobra taj broj iznosio 740.000 ljudi. „Tu se ne govori o zapošljavanju 40.000 ljudi, nego o njihovom otkrivanju, i biće ih još“, rekao je tada Krstić i dodao da će taj broj možda premašiti 800.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari