Vlada Srbije donosi odluku o tome da li će po eventualnoj ostavci ili razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića biti odmah imenovan novi ministar ili će njegovu dužnost preuzeti neko drugi, rečeno je Danasu u Ministarstvu odbrane. Na pitanje da li će Gašić podneti ostavku ili sačekati da bude razrešen, nakon izjave premijera Srbije da on ne može ostati na funkciji ministra odbrane zbog seksističkog komentara na račun novinarke, u tom ministarstvu je našem listu rečeno da su to političke odluke koje nemaju veze sa vojskom i samim ministarstvom.

„Vlada Srbije donosi odluke, mi nemamo nikakve ingerencije nad tim pitanjem. U Ministarstvu odbrane imamo dva državna sekretara koji su kadar Srpske napredne stranke. Ali, to ništa ne znači unapred, jer na Vladi je da li će doneti odluku da jedan od njih bude vršilac dužnosti ili neko sasvim drugi“, kažu za Danas u Ministarstvu odbrane.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, koja nekoliko meseci unazad slovi za kandidatkinju za prvu ženu na čelu Ministarstva odbrane, nije odgovorila na pitanje Danasa da li bi prihvatila novu funkciju. Pre nekoliko meseci, naime, sam ministar Gašić je istakao da je čuo da je Joksimovićeva zainteresovana za njegovo mesto i to od nje lično, ali da mu je ona rekla kako te priče „ne idu od nje“. Gašićevo obraćanje novinarima najavljeno je u utorak u beogradskom Medija centru.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ministar odbrane Bratislav Gašić posle nepristojnog komentara upućenog novinarki B92 ne može da ostane ministar, iako je taj posao odlično obavljao. „Moramo da zaštitimo žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene. Jedan ministar ne može to sebi da dozvoli“, rekao je Vučić novinarima i dodao da je Gašić njegov prijatelj i jedan od najodanijih ministra, kao i da je dobro obavljao posao ministra odbrane.

On je naglasio da je dobro što se Gašić izvinio i pokajao, ali da to nije dovoljno. „Moramo da povučemo crtu, da napravimo razliku“, rekao je Vučić. On je dodao da je odluku o Gašiću doneo zbog politike pristojne, poštene i uspešne Srbije, a ne zbog napada i orkestrirane kampanje onih koji ćute na pljačke i nepoštenje drugih.

„Uvek sam bio protiv hajki i harangi i uvek sam postavljao i svoja leđa i glavu za sve svoje ministre koji su bili izloženi besprizornim napadima, kada su bili krivi samo zato što su ministri u mojoj vladi ili kada su prosto napadani zato što neko mora za nešto da bude kriv. Postavljao sam sebe kao štit, zaštitio sam ih od lažnih napada. Time sam štitio Srbiju, istinu i pravdu… Od ovoga što je uradio Gašić, za to ne mogu da iznađem izvinjenje, ni opravdanje“, rekao je Vučić i izvinio se novinarki B92 u ime cele vlade.

Premijer nije isključio da je možda i preterao u ovoj reakciji, te da će se neko u SNS i ljutiti zbog ovakve njegove odluke, ali da misli da je ovo dobro. „Ne mislim da to što je Bata uradio može da se svede na neukusnu šalu“, rekao je premijer dodavši da ovako nešto ne sme da se ponovi.

Prema njegovim rečima, novinarka B92 ništa nije uradila, ni za šta nije bila kriva, ničim nije bio isprovociran „ma koliko ja za to njegovo ponašanje tražio opravdanje“. „Ne možemo da imamo takav odnos. Sa tim moramo da prekinemo. Ne ulazim u proceduru. Ne zna ko će ga zameniti, Bata Gašić je jedan od mojih najbližih saradnika, moj najbolji prijatelj, neko ko brine o mom životu“, ukazao je premijer.

Kako je dodao, u narednim danima će se videti kako će smena biti tehnički izvedena i naveo da je ta izjava jedini razlog za smenu Gašića. „Radio je svoj posao bolje nego ja kada sam bio ministar odbrane, a deset puta bolje od onih koji ga danas kritikuju. Mislim da će Bata ovo da razume“, rekao je Vučić. On je istakao i da se nada da bi Gašić mogao da se vrati u javni život za godinu ili dve, „sa većim legitimitetom, jer je podneo žrtvu koji drugi nisu“.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je u nedelju u Trsteniku napravio ispad u javnosti kada je potez novinarke koja je čučnula kako ne bi bila u kadru snimateljima prokomentarisao rečima da voli „ove novinarke koje ovako lako kleknu“. Nakon što je ova izjava izazvala osudu u javnosti, Gašić se izvinio iste večeri zbog svog „sramnog i skandaloznog ponašanja“ i istakao da nema opravdanja za takvu svoju izjavu.

Pre premijerovog obraćanja, Gašićevu izjavu osudili su pojedini članovi vlade, nezavisne institucije, civilni sektor i novinarska udruženja. Među njima su ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin, zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja i poverenica za ravnopravnost, sve opozicione stranke, vojni sindikat i novinarska i medijska udruženja NUNS, UNS, ANEM, Fondacija Slavko Ćuruvija, Sindikat novinara, od kojih su mnogi pozvali na Gašićevu smenu ili ostavku.

Protest ispred zgrade vlade

Novinarka NIN Tanja Nikolić Đaković i novinar Cenzolovke Zoran B. Nikolić uputili su juče poziv kolegama, povodom postupka ministra odbrane Bratislava Gašića prema novinarki B92 Zlatiji Labović, da se okupe u 19 časova ispred zgrade Vlade Srbije na protestu pod nazivom „Novinari ne kleče/Ostavka“. Nakon što je premijer saopštio da će Gašić biti smenjen, organizatori su istakli da će protest ipak biti održan jer žele da poruče Vladi da se ova najava mora sprovesti do kraja i da se ovakvo ponašanje državnih funkcionera ne sme ponoviti.

Ružić: Borimo se za pristojnu državu

Funkcioner SPS Branko Ružić rekao je  za Danas da iskreno veruje da se „svi zajedno borimo za pristojnu, uređenu državu u kojoj institucije funkcionišu samostalno“. „Bez seksističkih ispada, ekstremističkih izjava, homofobnog ponašanja, nepoštovanja svih nivoa prava iz korpusa ljudskih prava. Obaveza svih građanki i građana, ali pre svega javnih funkcionera je da tome daju pun doprinos. Ovde nije u pitanju smena, već pojedinačna moralna odgovornost bazirana na kućnom vaspitanju i epilog koji taj pojedinac treba da opredeli bez iščekivanja suda nadredjenih“, istakao je Ružić pre premijerove izjave da Gašić neće moći da ostane u vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari