– Procedura za izbore opštinskih i gradskih odbora Srpske napredne stranke započeta je pre nedelju dana. Okončanje izbornog procesa očekuje se polovinom maja, a u najužem rukovodstvu stranke predviđaju da će biti promenjeni sastavi pet šestina lokalnih odbora stranke. Potpredsednik SNS Igor Mirović u izjavi za Danas poziva brata predsednika stranke i premijera Aleksandra Vučića da se aktivnije uključi u rad stranačkih organa.

Prema njegovim rečima, u toku je formiranje odgovarajuće izborne komisije, određuje se broj delegata po mesnim odborima, a na osnovu broja članova u mesnim odborima bira se broj delegata.

„Potom se sazivaju sastanci mesnih odbora. Čitav taj ciklus nadzire Izvršni odbor stranke, preko svojih članova koji su zaduženi za rad u posebnim opštinskim odborima. U najužem rukovodstvu stranke računa se da će u pet šestina odbora sprovesti nove izbore, u skladu sa statutom stranke i unutarstranačkim principima“, ističe Mirović.

On dodaje da je okvirni rok da se izbori u lokalnim odborima stranke završe do polovine maja, jer se ne pokreće procedura istog dana u svim odborima. „Zato je rok relativizovan. Negde će to krenuti već za koji dan, negde krajem marta. Ima različitih stepena spremnosti da se to organizuje, a ne treba ni žuriti da bi se imao uvid u ceo izborni proces, odnosno da predstavnici Izvršnog odbora stignu na sva mesta“, ocenjuje sagovornik Danasa.

Imajući u vidu ulogu Andreja Vučića, rođenog brata predsednika SNS i premijera, na nedavnim lokalnim izborima u Srbiji, pitali smo Igora Mirovića koja je zapravo njegova uloga u stranačkom životu i da li će se on nakon unutarstranačkih izbora aktivirati u SNS.

„Andrej Vučić je samo član stranke. Učestvuje u stranačkom životu tako što veoma retko u pojedine opštinske odbore dođe u smislu gosta kao člana stranke. To radi na jedan krajnje primeren način, bez stranačke funkcije. Njegovu ulogu naduvavaju. Ja, recimo, nisam prisustvovao nijednom sastanku na kojem je bio Andrej Vučić, a bio sam na hiljadu sastanaka u stranci, od osnivanja do danas. Na mom primeru možete videti da je ta uloga naduvana, on kao član stranke pojavi se na opštinskom odboru opštine kojoj pripada“, objašnjava Mirović, dodajući da se to najviše dešava na sastancima u beogradskim opštinama gde se od njega traži pomoć ili savet.

On u izjavi za naš list poziva brata premijera Vučića da se više uključi u stranački život. „Pozivam Andreja Vučića da se na aktivniji i formalniji način uključi u rad stranke, s obzirom na njegove kompetencije. Moram da istaknem da je moj brat, recimo, vrhunski stručnjak u oblasti osiguranja, ali i da trpim jak unutrašnji pritisak da ga pozovem da se uključi aktivnije u javni život, upravo zato što je moj brat. Andrej Vučić je završio Ekonomski fakultet i mogao bi puno da doprinese, i zato ga pozivam da se aktivnije uključi“, napominje potpredsednik naprednjaka.

S druge strane, tražeći izjavu Andreja Vučića o njegovim stranačkim ambicijama, u SNS su nam rekli da on ne daje izjave. „Andrej Vučić nema političke ambicije i tu je koliko može da pomogne stranci i bratu. Nikada neće izlaziti u javnost, izjave ne daje, niti će ih davati, takve stvari ga ne interesuju. Voli svog brata i veruje mu, veruje u sve što on radi da od Srbije stvori normalnu, zdravu i modernu državu“, rečeno je Danasu u Službi za informisanje SNS.

Nije bilo reči o smeni Nikolića

Komentarišući medijske navode o smeni predsednika Izvršnog odbora Radomira Nikolića, Igor Mirović kaže: „Ljudi svašta pišu, pojavljuju se glasine. Niko o tome nije vodio nikakav dijalog. Nije bilo reči o smeni bilo koga pa ni Radomira Nikolića, to je neosnovana spekulacija.“

 

 

Slučaj falsifikovane lične karte

Suđenje po tužbi Andreja Vučića, brata premijera Srbije, protiv preduzeća Asomakum, počelo je juče u Privrednom sudu u Beogradu. Vučić pokušava na sudu da dokaže da to preduzeće nije njegovo i da ga je osnovala nepoznata osoba falsifikujući njegovu ličnu kartu. Andrej Vučić juče nije bio na sudu, ali će doći na sledeće ročište u svojstvu svedoka. On tvrdi da ni na koji način nije povezan sa firmom Asomakum. Zbog toga će, po zahtevu sopstvenih pravnih zastupnika, biti saslušan na sudu, kako bi objasnio da li je bio osnivač ili vlasnik tog preduzeća. Asomakum je jesenas došao u žižu javnosti kada je predsednik Nove stranke Zoran Živković postavio pitanje o tome premijeru Srbije. U polemici koja je usledila narednih meseci saznali smo da je poreska uprava još 2010. uočila da je firma fantomska i da je služila za uzvlačenje para kao i da Vučić nije njen vlasnik, o čemu navodno postoji i službena beleška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari