Nekadašnji predsednik stranke G17 plus, potom Ujedinjenih regiona Srbije i ministar u nekoliko vlada Srbije Mlađan Dinkić ne razmišlja da se vraća u politiku niti da na bilo koji način učestvuje na eventualnim vanrednim izborima sledeće godine.

„Uopšte ne razmišljam o tome. Ne pada mi na pamet da se vraćam u politiku“, ističe za Danas Dinkić, odgovarajući na pitanje da li razmišlja da učestvuje na narednim izborima u Srbiji. On se još nakon neuspeha na izborima 2014. povukao sa političke scene iz Srbije i trenutno je predsednik Upravnog odbora Sberbanke i vlasnik i direktor konsultantske kuće MD Solution.



 

Ono što je gotovo sigurno jeste da ni njegova bivša partija URS neće biti u ponudi na izbornim listićima sledeće godine, imajući u vidu da ta stranka praktično više ne postoji – nema rukovodstvo ni prostorije. Potpredsednica te partije Verica Kalanović dobila je funkciju u Luci Beograd i nije bila dostupna da odgovori na pitanje našeg lista da li razmišlja da se vrati u politiku. Druga nekadašnja potpredsednica URS Suzana Grubješić, koja sada radi u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuka Jeremića, na isto pitanje odgovora – „izašla sam iz politike, ali politika nije izašla iz mene“.

Ni lokalni funkcioneri nekadašnje Dinkićeve partije, koja doduše i dalje nije ugašena niti izbrisana iz registra političkih partija, nisu nastavili vođenje URS. Veroljub Stevanović iz Kragujevca ima svoj pokret Zajedno za Šumadiju, Boško Ničić iz Zaječara Pokret za Krajinu, a predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić Narodni pokret Srbije.

Predsednik beogradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković, s druge strane, prešao je u redove Srpske napredne stranke, zajedno sa svim odbornicima URS u Skupštini opštine. Slično je i u drugim opštinama i gradovima u Srbiji gde je Dinkićeva stranka imala odbornike. Oni su, naime, ili osnovali lokalne pokrete ili su prešli u druge partije i to najviše u SNS.

Partija Mlađana Dinkića G17 plus činila je deo vlasti u Srbiji gotovo sve vreme od oktobarskih promena 2000. godine, da bi pre nekoliko godina ta stranka prerasla u Ujedinjene regione Srbije kada se ujedinila sa mnogim lokalnim pokretima iz Srbije. Njegova partija na izbore uglavnom nije izlazila samostalno već u koaliciji sa Demokratskom strankom. Poslednja dva puta izašli su samostalno i 2012. prešli cenzus i činili vladu jedno vreme sa SNS i SPS, dok na izborima prošle godine nisu ostvarili izborni uspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari