Srbija će učestvovati na samitu Pokreta nesvrstanih koji se održava 30. i 31. avgusta u Teheranu, saznaje Danas u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako nam je rečeno, delegaciju Srbije, koja ima status posmatrača u Pokretu, predvodiće šef diplomatije Ivan Mrkić.


Rasim Ljajić, ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu, telekomunikacije i informatičko duštvo, kaže za Danas da je trebalo i on da bude u državnoj delegaciji u Iranu.

– Trebalo je i da ja idem, ali sam odustao zbog finansijskih troškova. Dovoljan je i ministar spoljnih poslova – objašnjava Ljajić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je dobio pozivnicu da prisustvuje skupu nesvrstanih, koju mu je u julu prilikom posete Beogradu uručio specijalni izaslanik iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada Ali Asgar Hadži, ali ostaje pitanje da li će otići. Na Andrićevom vencu Danasu je rečeno da „još nemaju informaciju o tome da li predsednik Republike prisustvuje samitu“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun juče je potvrdio učešće na skupu u Teheranu. Njegov portparol Martin Nesirki poručio je da Ban „odlazi da prenese duboku uznemirenost i očekivanja međunarodne zajednice u vezi s nuklearnim programom Irana, terorizmom i ratom u Siriji“.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, ocenjuje za Danas da odlazak delegacije Srbije u Iran predstavlja kontinuitet s politikom prethodnog šefa diplomatije Vuka Jeremića. Kako ukazuje, „Teheran je jedna od najosetljivijih tačaka za Evropsku uniju, ali treba imati na umu da nije u pitanju skup koji se tiče isključivo Ahmadinežadovog režima“.

– Jeremić je, kako bi blokirao proces priznavanja Kosova, obnovio veze s nesvrstanima koristeći poziciju koju je u Pokretu imala SRFJ. Dakle, Mrkić ide utabanim stazama, a ohrabrujući tonovi se odnose na odluku Srbije da u UN podrži Rezoluciju o Siriji. Treba sačekati i videti orijentaciju novog šefa diplomatije, ali mislim da će njegov kurs odražavati stav prema kojem nam je Pokret nesvrstanih bliži od EU – smatra Stanojlovićeva.

Ognjen Pribićević, saradnik Instituta društvenih nauka, kaže za Danas da je najavljeno prisustvo generalnog sekretara UN „dovoljno pokriće za učešće Srbije“.

– Ako je prvi čovek UN potvrdio dolazak, pozitivno je što će i Srbija imati predstavnike na tom skupu. Ipak, treba videti da li će neko od zvaničnika EU otići u Teheran. Uopšteno govoreći, Brisel neće Srbiji zameriti učešće na samitu nesvrstanih, ali poželjno je da naše vlasti provere da li neko iz EU prisustvuje tom skupu – navodi Pribićević.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže za Danas da Srbiji „nije u interesu da u ovom trenutku bude na strani onih koji su na svetskoj sceni smatraju problemom i koji krše ljudska prava“.

– Iznenađena sam zbog odluke nesvrstanih da održe samit u Teheranu, jer se to može tumačiti kao inat razvijenom Zapadu. Srbija bi trebalo da bude krajnje oprezna i da ne dozvoli sebi da bude u društvu onih koji su prepoznati kao uzrok sukoba – upozorava Joksimovićeva.

Čeka se zvanična lista učesnika

Vlasti u Teheranu još nisu objavile zvaničnu listu učesnika samita, ali je šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi izjavio da je do sada „stotinak zemalja, od 120 članica Pokreta nesvrstanih, potvdilo učešće na skupu“, kao i da će „njih tridesetak predstavljati predsednici, premijeri ili potpredsednici“. Na samit u Iranu pozvani su i predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Abdulah Gul. Režim u Teheranu izrazio je nadu će taj skup „pokazati svetu da su zavere Zapada jalove“.

Osuda EU

Evropska unija nedavno je oštro osudila antisemitske poruke iranskog predsednika. „Cionistički režim i cionisti su kancerogeni tumor. Ako i samo jedna njihova ćelija ostane na jednom pedlju palestinske zemlje, ova priča će se u budućnosti ponoviti“, rekao je Ahmadinežad na dan kada se u Iranu izražava solidarnost s Palestincima. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je da je ova izjava „sramotna i puna mržnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari