Državni funkcioneri su tokom izborne kampanje masovno i svakodnevno koristili svoje položaje na javnim funkcijama da bi dodatno promovisali političke stranke kojima pripadaju.

Posebno se povećalo njihovo učešće u promotivnim aktivnostima kao što su posete fabrikama, školama, zdravstvenim ustanovama, svečana otvaranja, potpisivanje ugovora, uručenje donacija, stipendija, razgovori sa građanima i radnicima, pokazuju podaci koje je Transparentnost Srbija sakupila posmatranjem ponašanja 27 funkcionera tokom protekle kampanje u periodu od 1. februara do 16. marta. Taj vremenski uzorak je upoređen sa istim periodom 2013. godine. Zaključak je da su političari nastavili lošu praksu iz svih prethodnih izbornih kampanja.

Ono što posebno pada u oči u ovoj analizi je ogromno povećanje broja promotivnih aktivnosti funkcionera, u proseku „neverovatnih“ 848 odsto za sve funkcionere, kao i značajno smanjenje broja njihovih međunarodnih aktivnosti, i to za 63 odsto.

Najviše promotivnih aktivnosti, prema Transparentnosti, tokom kampanje su imali ministarka Zorana Mihajlović (36), sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić (32), ministar Vanja Udovičić (25), predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali (21), prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić (17), ministarka Slavica Đukić Dejanović (16), ministar Tomislav Jovanović (14), ministar Aleksandar Vulin (14), premijer Ivica Dačić (osam).

Ako se posmatraju zbirno sve aktivnosti, ne samo promotivne, najveći procentualni rast imaju vojvođanska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović (400 odsto), ministarka Zorana Mihajlović (174 odsto), ministar Velimir Ilić (129 odsto), prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić (113 odsto).

Bez poseta inostranstvu i sastanaka u kabinetu, najveće povećanje aktivnosti u odnosu na period od 1. februara do 16. marta 2013. godine ima ministar Velimir Ilić – 1.400 odsto. Slede predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović (800 odsto), ministar Nikola Selaković (500 odsto), pokrajinska sekretarka Vesna Kopitović (350 odsto) i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić (320 odsto).

U izbornoj kampanji nije zabeležena bukvalno nijedna aktivnost potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, a manje su u ulozi funkcionera bili aktivni nego ranije ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić.

Zbirno, za svih 27 posmatranih državnih funkcionera utvrđeno je da su bili 65 odsto aktivniji u periodu od mesec i po pred izbore nego u istom periodu 2013. godine. Ako se posmatraju samo najviši državni funkcioneri, povećanje aktivnosti je 33,5 odsto, za dvoje pokrajinskih povećanje iznosi 100 odsto, a za gradske 390 odsto.

Zabeležen je manji broj slučajeva u kojima su funkcioneri nastupajući u ime javne funkcije istovremeno promovisali svoje stranke, kao i slučajeva kada su se pojavljivali na događajima koji je van njihovog delokruga rada. Ono što je, međutim, bila redovna pojava jeste kombinovanje državnih i partijskih aktivnosti u toku iste posete. Takođe, redovne su bile promotivne aktivnosti u kojima su se koristili kontakti sa stranim investitorima – prisustvo državnih zvaničnika na predstavljanju investicija, planova ulaganja, potpisivanja memoranduma.

Kao primer korišćenja javne funkcije radi dodatne promocije, TS između ostalog navodi posetu sekretara Privremenog organa Gorana Vesića 3. marta školi u Resniku kako bi predstavio projekat uvođenja „školicajca“, koji će se realizovati u naredne četiri godine. Sa njim je bila i, kako je zvanično predstavljena na sajtu Grada Beograda, ministarka razvoja, energetike i zaštite životne sredine i prva na listi SNS za Beograd Zorana Mihajlović, koja je tom prilikom govorila o bezbednosti dece. Ona je posetu iskoristila za stranačku promociju, pa su mediji preneli njenu izjavu u svojstvu potpredsednice SNS da će školske policajce finansirati Grad ukoliko SNS pobedi na izborima.

Funkcija i promocija

U jednom slučaju nađena je veza između funkcije i promocije. Predsednik Privremenog organa Siniša Mali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović posetili su 20. februara gradilište vrtića na Novom Beogradu, a Stefanović je najavljen kao „predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari