Srpska napredna stranka s ponosom ističe da je njen novi član Vladimir Cvijan, jedan od najboljih pravnika u Srbiji, Evropi i svetu. On je bio najbolji student Pravnog fakulteta u Beogradu, magistar je pravnih nauka i autor sedamdesetak zakona koji su usvojeni u srpskom parlamentu.

Mi u SNS s ponosom ističemo da će on kroz rad u stranci doprineti stvaranju moderno uređene zemlje u kojoj će se Ustav Srbije doslovce poštovati – poručio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, predstavljajući Vladimira Cvijana, bivšeg v.d. generalnog sekretara u Kabinetu predsednika Borisa Tadića, kao novog člana SNS.

Cvijan je, odlukom predsednika Tadića, 23. marta ove godine razrešen funkcije generalnog sekretara, nakon što je 4. marta podneo ostavku u kojoj je, između ostalog, napisao: „Iako sam Vam u više navrata prezentovao dokaze o korupciji i nedozvoljenim radnjama koje su nadležni organi preduzimali u postupku reizbora (sudija i tužilaca), očigledno je da niste našli za shodno da bilo šta preduzmete“.

Nekadašnji Tadićev savetnik i novi naprednjak, juče pred novinarima nije želeo da govori zbog čega je podneo ostavku na mesto generalnog sekretara u Predsedništvu, ali je rekao da kao državni funkcioner ima zakonsku obavezu čuvanja poverljivih podataka do kojih je došao, „osim ukoliko ti poverljivi podaci predstavljaju krivično delo“.

– Siguran sam da sam na pravom mestu. Ovo je moj prvi politički angažman, budući da do sada nisam bio član nijedne stranke. Pošto je meni porodica na prvom mestu, jedino se nadam da će moja porodica posle svega ovoga biti bezbedna – rekao je Cvijan, ne želeći da odgovori na pitanje da li je i zašto njegova porodica nebezbedna. Gotovo na sva novinarska pitanja Cvijan je odgovarao rečima „biće prilike da o tome razgovaramo”.

Vučić je bio mnogo pričljiviji, ali takođe vrlo umeren. Istakao je da cilj konferencije za novinare nije pravljenje skandala, ”niti kesa ružnih reči o predsedniku Tadiću”.

– O tome nećete čuti ni reč, jer mi smo normalni, časni i civilizovani ljudi. Naša dužnost je da menjamo Srbiju i to je prvi razlog zbog čega Cvijan o tome neće da govori. Drugi je što je za njega čuvanje državne tajne najveći zakon – rekao je Vučić.

Na naše pitanje kada je dogovoren Cvijanov transfer u SNS, da li pre ili posle podnošenja ostavke, Vučić je rekao da se to dogodilo dve nedelje po njenom podnošenju.

– Ne pada mi na pamet da vam kažem ko je koga pozvao telefonom, ali ću vam reći da smo najpre razgovarali o ustavnoj žalbi i procesu pravosudne reforme u Srbiji. Tek posle svega smo pričali o politici i SNS, ali to se desilo uveliko pošto je Cvijan podneo ostavku – rekao je Vučić, a bivši Tadićev saradnik je precizirao da su se on i Vučić upoznali „preko šaha“. Nadovezao se Vučić, rekavši da obojica igraju „kraljev gambit – najbolju, najhrabriju, najbržu i najotvoreniji kombinaciju u šahu“.

Na novinarsko pitanje da li će Cvijan dobiti neku značajniju funkciju u SNS, zamenik Tomislava Nikolića rekao je da on „neće biti obično tehničko lice, već neko ko će predlagati i odlučivati, a već za devet dana na Skupštini SNS saznaćete šta će on tačno raditi“.

Zvanične reakcije predstavnika Demokratske stranke juče su bile prilično uzdržane. Portparolka DS Jelena Trivan potvrdila je za Danas da Vladimir Cvijan nikada nije bio član demokrata.

– Za nas je njegov prelazak u SNS premeštaj s jednog na drugo radno mesto. Nismo razočarani, niti uplašeni zbog toga – ističe Trivanova.

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac rekao je novinarima da lično nema razumevanja za one koji u drugu partiju odlaze da bi „politički profitirali“. Šutanovac je primetio i da je Cvijan iz snaga levog centra prešao u „ekstremno desničarsku stranku“.

Kabinet: Nije dostavio dokaze

Pres služba predsednika Republike saopštila je da doskorašnji v. d. generalnog sekretara Predsedništva Srbije Vladimir Cvijan do danas nije dostavio bilo kakve dokaze o navodnoj korupciji i nedozvoljenim radnjama u postupku reizbora sudija i tužilaca. „Do danas predsedniku Republike Srbije nisu dostavljeni bilo kakvi dokazi, o čemu govori zahtev Generalnog sekretarijata predsednika Republike (upućen Cvijanu da dostavi dokaze) od 18. marta 2010. godine“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari