Tuzla, Budimpešta, Beograd – Nova Vlada Srbije mora da nastavi dobru praksu bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića kada je reč o odnosu prema državama u regionu, smatraju Danasovi sagovornici. Prema njihovom mišljenju, teško je davati prognoze, ali nije neobično što su susedne zemlje zabrinute zbog novog predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, s obzirom na njihovu političku prošlost. Zbog toga, ističu naši sagovornici, Nikolić i Dačić će morati da dokažu svoju težnju dobrosusedskim odnosima.

Buduća Vlada Srbije treba da u regionu afirmiše vrednosti kao što je uzajamno poštovanje teritorijalnog i državnog suvereniteta, jer u suprotnom može doći do povratka u prošlost – kaže za Danas Vehid Šehić, kopredsednik Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu.

Šehić naglašava da bi nova vlast u Beogradu trebalo da nastavi dobre prakse, koje je započeo prethodni predsednik Srbije Boris Tadić.

– Tokom minule izborne kampanje u Srbiji mogli su se čuti i disonantni tonovi koji su, pre svega, dolazili od novog šefa države Tomislava Nikolića, kao i u izvesnoj meri od Dačića, ali treba sačekati i videti šta će srpski lideri učiniti kada je reč o odnosu prema susednim državama. Jedno je kada neko vodi kampanju, a drugo je kada preuzme odgovornost za donošenje važnih odluka – smatra Vehid Šehić.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, kaže za Danas da je teško davati prognoze, ali je „normalno to što su mnogi u regionu zabrinuti zbog nedavnih kontroverznih izjava Nikolića i Dačića“ u vezi s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

– Izjave njih dvojice ličile su na obnavljanje retorike iz prošlosti. Jasno je da se Dačić i Nikolić poslednjih dana trude da promene poruke o regionu koje šalju u javnim nastupima, ali biće potrebno da i u praksi potru efekte svojih reči iz neposredne prošlosti. Dakle, neka na delu pokažu da teže dobrosusedskim odnosima – ističe Seška Stanojlović.

Hana Semanić, ekspertkinja za Zapadni Balkan i članica Centra za istraživanja proširenja EU iz Budimpešte, ocenjuje za Danas da bi regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi trebalo da budu od izuzetne važnosti za rešavanje pitanja nasleđenih iz prošlosti, kao i osetljivih problema s kojima se region trenutno suočava.

– Neizvesno je da li će nova Vlada Srbije zadržati trend dobrosusedskih odnosa imajući na umu nedavne primere koji se ne čine preterano obećavajućim. Malo je reći da je izjava Nikolića o Vukovaru loše odjeknula u Zagrebu, baš kao i njegovo negiranje genocida u Srebrenici. Ovakav početak ne čini se nimalo obećavajućim, naročito kada znamo da je bivši predsednik Tadić postavio lestvicu dobrosusedskih odnosa na dosta visok nivo – kaže Hana Semanić.

Da podsetimo, novinar nemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung Mihael Martens naveo je da u delu intervjua sa Tomislavom Nikolićem, koji je obavljen u maju ove godine, a koji se odnosi na Vukovar, na pitanje da li predsednik Srbije zna da danas u Vukovaru ima više Srba nego pre 10 ili 15 godina i da se tamo Hrvati neće vratiti, a Srbi hoće, „Nikolić mi je odgovorio, citiram: ’To je zato što je Vukovar bio srpski grad, nemaju se šta tamo Hrvati vratiti’“. Kancelarija predsednika Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić demantovali su da je Nikolić ikada ijednom listu izjavio da je Vukovar srpski grad i da Hrvati u njega ne treba da se vraćaju.

Takođe, dok je bio mandatar za sastav nove vlade, Ivica Dačić je rekao da „države i narodi Balkana imaju mnogo toga zajedničkog“ i da je zato, i bez iniciranja spolja, neophodno da međusobno traže dodirne tačke, „a ne samo mesta na kojima se mišljenja sukobljavaju“. „Zato želim da demantujem sve one koji govore o nekakvoj uznemirenosti zbog eventualnog sastava buduće vlade. To je nova šansa za unapređenje saradnje s drugim državama“, poručio je tada Dačić.

Pusićeva pozdravlja izjavu Mrkića

Zagreb – Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je pozitivnom izjavu srpskog kolege Ivana Mrkića u kojoj on spominje mogućnost dogovora Hrvatske i Srbije o međusobnom povlačenju tužbi za genocid. „To je prva eksplicitno pozitivna reakcija na našu inicijativu od početka ove godine, kad smo rekli da smo spremni razgovarati o uzajamnim tužbama pod uvjetom da se pronađu rješenja za četiri ključna otvorena pitanja“, rekla je Pusićeva u subotu u Sinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari