Dušan Petrović, bivši potpredsednik DS, a sada član Glavnog odbora demokrata, kaže za Danas da neće vratiti poslanički mandat jer za to, kako smatra, nema razloga. Smatra da bi javnosti od odnosa u DS trebalo da bude važnija tema koju je ovih dana pokrenuo – da promenom Ustava centralna Srbija dobije nadležnosti koje imaju Vojvodina i Beograd.


– Na sednici GO DS izašao sam s konceptom po kome bi centralna Srbija trebalo da dođe u isti ustavni položaj koji imaju Vojvodina i Beograd. To je put kojim bi se otvorila perspektiva korišćenja ekonomskih i ljudskih resursa i nacionalne energije na najbolji mogući način. Republika bi imala nadležnost u odbrani, bezbednosti, spoljnim i unutrašnjim poslovima, pravosuđu i monetarnoj politici, i imala bi nadzor nad obavljanjem funkcija koje bi prenela na sve tri celine, a ekonomske nadležnosti bile bi spuštene na decentralizovane jedinice – navodi Petrović.

Kakve bi nadležnosti dobila centralna Srbija? Da li bi imala i svoj glavni grad?

– Centralna Srbija bi dobila svoju skupštinu, izvršnu vlast, budžet, kao što imaju Vojvodina i Beograd. Politika ekonomskih podsticaja bila bi vođena u ovim decentralizovanim jedinicama. Te institucije mogle bi biti smeštene u Topoli, Aleksincu ili Kuršumliji, u bilo kom mestu oko koga se postigne konsenzus.

Kako je ovaj predlog doživljen u DS?

– Ja sam ovaj predlog izneo na sednici GO DS i naišao je na dobar odziv. Naravno, nije bilo formalnog izjašnjavanja. Organi DS će se izjašnjavati o tome kada i ako to nađu za shodno. Međutim, to je pitanje koje generalno prevazilazi političke stranke i tiče se svih građana i njihovih jednakih šansi.

Zašto takav predlog niste izneli u javnost kada ste bili vlast?

– Ustavno ustrojstvo i pitanje političkog sistema je pitanje političke realnosti. Mislim da je sada trenutak da izađemo u javnosti s jasnim konceptom kako na solidan način treba da bude uređena Srbija.

Da li ćete taj predlog pretočiti u neki dokument?

– U ovom trenutku ljudi koji podržavaju ovu ideju pažljivo slušaju sve primedbe, i dobronamerne i zlonamerne, i svakako ćemo napraviti dokument u kome će do detalja biti razrađeni svi elementi ovog složenog pitanja. Suština je da li će ovu ideju podržati građani.

Ko još stoji iza te ideje?

– Ja sam preuzeo na sebe odgovornost da o tome govorim, a vrlo brzo će javnosti biti poznato ko sve stoji iza ovog predloga.

Naprednjaci su protiv novog crtanja granica, a Dragan Marković Palma je za ekonomsku, ali ne i teritorijalnu decentralizaciju?

– Granice u Srbiji su već nacrtane i nema novog crtanja. Ovo je put kojim se dolazi do razvoda jednog lošeg braka između velike politike i ekonomske politike, a suština ekonomske politike je u decentralizovanim jedinicama.

Šta Tadić kaže na ovu inicijativu?

– Iskreno, nisam ga pitao šta misli o ovoj inicijativi.

A, jeste li pitali Đilasa?

– Nisam ni njega pitao.

Đilas smatra da treba da podnesete ostavku na poslaničko mesto, jer ste loše radili kao ministar?

– Ne postoji nijedan razlog zbog koga bih vratio poslanički mandat. To je zatvorena stvar i bespredmetno je o tome dalje debatovati. Za godinu dana koliko sam bio ministar uspostavljena je strategija razvoja poljoprivrede, a uspostavljena je i stabilnost cena svih životnih namirnica.

U kakvim odnosima ste s novim predsednikom Đilasom?

– On i ja imamo odnos stranačkih kolega, od trenutka kada smo se upoznali do danas. Ima stvari u kojima se slažemo i oko kojih se ne slažemo i tu nema nikakve misterije.

Nije mnogo jasno u kom pravcu DS sada ide?

– Sve što se tiče DS ja sam rekao na sednici Glavnog odbora .

Bivši potpredsednik DS Zoran Živković osniva novu stranku. Kako na to gledate?

– Kada budem video program te političke stranke, moći ću da vam odgovorim na to pitanje. Sada je još rano.

Aktivan u Odboru za poljoprivredu

Retko vas ima u Skupštini Srbije i još ređe govorite. Zašto?

– Nije učestvovanje u plenumu jedina aktivnost u parlamentu. Ja sam predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu koji je održao nekoliko sednica na kojima se raspravljalo o rebalansu, budžetu, agrarnoj politici, a ovih dana očekujemo da ministar poljoprivrede dostavi nacrt zakona o podsticajima u poljoprivredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari