Hrišćansko-demokratska unija (CDU), stranka nemačke kancelarke Angele Merkel, i dalje ima rezerve kada je reč o brzom i efikasnom sprovođenju plana o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, od čega najviše zavisi da li će poslanici te stranke u saveznom parlamentu, Bundestagu, dati zeleno svetlo za nastavak evropske integracije Srbije, kažu za Danas izvori u Berlinu bliski CDU.

Prema rečima naših sagovornika, nije izvesno da li će Andreas Šokenhof, visoki funkcioner CDU i zamenik predsednika poslaničkog kluba CDU-CSU u Bundestagu, posetiti Beograd i Prištinu 19. juna, kako je ranije pominjano u medijima. „Trebalo bi da sa Šokenhofom dođe još jedan poslanik vladajuće nemačke koalicije, ali poseta još nije sto odsto odsto sigurna i isključivo zavisi od rezultata u primeni Sporazuma iz Brisela“, objašnjavaju izvori Danasa.

Podsetimo, Andreas Šokenhof je prilikom svoje posete Beogradu u martu rekao da je preduslov za početak pregovora o članstvu Srbije u EU „jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa s Kosovom“.

Uticajni poslanik CDU je tada naveo i da je srpska vlada „ostvarila znatan napredak“ u dijalogu s Prištinom, ali da sedam uslova koje je izneo tokom boravka u Beogradu u septembru 2012, uključujući ukidanje paralelnih struktura na severu Kosova, ostaju glavni uslovi na osnovu kojih će CDU-CSU proceniti da li Srbija ispunjava očekivanja za početak pregovora s EU.

Podela u stranci Merkelove

Kako se navodi u Berlinu, u stranci nemačke kancelarke ne postoji „apsolutno jedinstven stav o Srbiji“. „Pojedini u CDU smatraju da je Srbija već zaslužila da joj se da zeleno svetlo za naredni korak na putu ka EU, dok najkonzervativnije krilo zastupa stav da treba sačekati da prođu federalni izbori u Nemačkoj, koji će se održati 22. septembra, budući da tema proširenja Unije nije popularna među konzervativnim biračima“, komentarišu sagovornici Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari