Odluka premijera i Vlade Srbije da pređe na plan B posle neuspešnih pregovora sa američkom kompanijom Esmark o prodaji Železare u Smederevu neće uticati na poverenje građana u premijera i vladu, ali dalji razvoj situacije bi mogao da utiče na rejting Aleksandra Vučića i njegove stranke, bez obzira na to što će svaki ishod krize u Železari javnosti biti predstavljen kao najbolji i neizbežan, kažu sagovornici Danasa.






Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog menjenja Faktor plus, za Danas navodi da odluka premijera i Vlade neće previše uticati na njihov rejting, već će to biti slučaj tek posle niza narednih događaja i konačnog raspleta situacije.

– Oni koji podržavaju Vučića misle da je odluka hrabar i očekivan potez koji štiti interese Srbije, dok njegovi oponenti na to gledaju kao na neispunjeno obećanje – kaže Pejić.

Srećko Mihailović, sociolog, za naš list kaže da „teško da ima bilo čega u Srbiji što bi moglo u relativno kratkom vremenu da dovede do pada ove vlade“.

* Na pitanje zašto je to tako on odgovara da je to zato što je srpski narod kao devojka koja se teško zaljubljuje, ali kad se zaljubi to dugo traje.

* – Naš narod ima autoritarnost kao dominantnu vrednosnu orijentaciju za koju je karakterističan odnos prema vođi. U proteklih 30 godina na svakih 12 smo dobijali po jednog takvog. Period od 1988. do 2000. karakteriše Slobodan Milošević, zatim od 2000. do 2012. DOS, sada je počeo period Vučića i čini se da će potrajati bar tih 12 godina. Naravno, vođa mora da ima određenih kvaliteta koji se obično zaboravljaju kada im istekne rok. Ne treba krivicu svaljivati na apstraktnog građanina koji je naivan ili polunaivan pa veruje svemu što vođa govori. Vođu prave mediji, inteligencija, sistem obrazovanja… Opoziciju sad i nemamo. Opoziciono delovanje i ulogu sve više preuzimaju organizacije civilnog društva i internet a ne opozicione stranke – navodi Mihailović.

* Prema njegovim rečima, „šta god da se uradi sa Železarom biće prikazano kao uspešan potez, ali da objektivno gledano, s obzirom na njeno stanje i poziciju na tržištu, šta god da se uradi biće dobro“.

* Aleksandar Vlahović, koji je bio ministar privrede i privatizacije u vreme prodaje Železare Ju-Es stilu, za naš list navodi da je sa političkog aspekta ovakva odluka Vlade bolja nego da za nekoliko meseci ili godinu dana dođe u istu situaciju kao sada da Železara ne radi, s obzirom na to da Esmark nije mogao da pruži ni elementarne garancije Vladi u pogledu dužine organizovanja proizvodnje niti upošljavanja radnika. On kaže da je u takvoj situaciji svakako bilo bolje preći na takozvani plan B.

Upitan hoće li i može li rejting vlade biti ugrožen ako plan B ne uspe, on odgovara da će Vlada u narednom periodu imati mnogo veće izazove od prodaje Železare. A to je restruktuiranje javnih preduzeća koja danas posluju s gubicima, smanjenje broja zaposlenih u njima, postizanje pune cene električne energije i gasa, naplata svega što se isporuči potrošačima.

Sa druge strane, ekspert za strana ulaganja Milan R. Kovačević ističe za Danas da je veoma zanimljivo da su javnosti predočene dve sasvim različite informacije zašto Esmark nije postao novi vlasnik Železare Smederevo.

– Premijer Aleksandar Vučić je saopštio da dogovor sa američkom kompanijom nije postignut dok Emsmark tvrdi da jeste, ali da ga je Vlada Srbije naknadno izmenila što mu nije bilo prihvatljivo. Veoma je interesantno što na konferenciji za novinare niko nije pitao Vučića šta je Esmark izneo kao novu ponudu. Premijer Vučić je kao novo rešenje naveo potpisivanje menadžerskog ugovora, ali da nije baš najspretnije objasnio šta pod tim podrazumeva. Smatram da je pod tim Vučić mislio na ugovor o kontroli i upravljanju koji postoji u našem zakonodavstvu, koji bi mogao da bude dobro rešenje za Železaru, a partner u tom aranžmanu bi čak mogao da bude i Esmark – navodi naš sagovornik.

Po njegovim rečima, ugovor o kontroli i upravljanju omogućava sklapanje dogovora u kome je država vlasnik Železare, dok je partneru prepušteno upravljanje fabrikom, nabavkom i plasmanom robe, rashodi i ostvarivanje profita. Sa druge strane, državi bi kao vlasniku Železare bila isplaćivana dividenda.

– Takav sistem bi bio uspešan a partner koji ima sve reference za takav aranžman je svakako Esmark, koji već posluje na tržištu čeličnih limova. U slučaju da je premijer Vučić pod potpisivanjem menadžerskog ugovora podrazumeva da će na čelo Železare biti dovedeni ljudi iz struke koji bi u ime države njom rukovodili, reč je o lošem rešenju koje neće dati nikakve rezultate. Železare je već na „grbači“ države, takav način funkcionisanja bi bio samo nastavak te agonije i ako se takvo rešenje razmatra od njega bi trebalo odustati u korist ovog prvog o kome smo govorili, zaključuje Milan R. Kovačević.

* Teret za budžet

* Uporna želja premijera Vučića da Železara Smederevo radi po svaku cenu je takođe pogrešna, samo stvara gubitke, teret je za budžet i vodi ka neminovnoj likvidaciji te fabrike, smatra Milan R. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari