– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče se u NJujorku sastao sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, sa kojom je razgovarao o „krizi u odnosima između dve zemlje, koju je izazvala hrvatska vlada“, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Isti izvor prenosi i da su „oni zajednički zaključili da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za saradnju u regionu i da će se trudit

 – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče se u NJujorku sastao sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, sa kojom je razgovarao o „krizi u odnosima između dve zemlje, koju je izazvala hrvatska vlada“, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Isti izvor prenosi i da su „oni zajednički zaključili da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za saradnju u regionu i da će se truditi da odnosi između Srbije i Hrvatske što pre ponovo krenu uzlaznom putanjom“.

Nikolić zajedno sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem predstavlja Srbiju na generalnoj debati 70. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja počinje danas u NJujorku. U obraćanju na Samitu UN o Agendi održivog razvoja do 2030, predsednik Nikolić naglasio je da je pred svima težak zadatak, bez presedana, da se do pomenutog roka iskoreni siromaštvo, posebno ono najekstremnije i da se postave osnove za očuvanje održivog razvoja planete u korist generacija koje dolaze“.

– Započeli smo jedan ambiciozan projekat bez presedana. Neuspeh ne sme i ne može biti opcija. Naša generacija ima istorijsku šansu da usmeri našu civilizaciju u pravcu održivog razvoja, prosperiteta i mira. Ta prilika, uveren sam, neće biti propuštena… Moralna je obaveza naše generacije da stvori uslove da niko u svetu više ne gladuje, da se obezbedi puna rodna ravnopravnost i osnaži položaj žena i devojčica. Moramo da zaustavimo pogubno zagrevanje naše planete, koja je ugrožena ozbiljnim klimatskim promenama. Zvono za uzbunu su sve češće prirodne katastrofe kao što su suše i poplave koje su prošle godine dramatično i teško pogodile moju zemlju i region – poručio je Nikolić. On je rekao i da „Srbija kao zemlja srednjeg dohotka, u tranziciji, bez izlaza na more, još pod teretom brige zbog velikog broja izbeglica i raseljenih lica posle konflikata u regionu, deli sudbinu mnogih zemalja koje su suočene sa sličnim razvojnim problemima“. Prema njegovim rečima, „nekontrolisan dramatičan priliv migranata, koji u desetinama hiljada, uz dugo čekanje na granicama EU, prolaze kroz našu zemlju u potrazi za boljim životom i utočištem, predstavlja poseban izazov našeg vremena i nameće potrebu zajedničkog rada ka njegovom rešenju“.

Nikolić je naglasio i da Srbija podržava „unapređenje mirnih i inkluzivnih društava, ulaže kontinuirane napore za razvoj dobrosusedskih odnosa u svom neposrednom regionu i smatra da proces pomirenja i saradnje nema alternative“. Kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji Srbija, kako je Nikolić istakao, „prilagođava pravni sistem tekovinama pravnog sistema EU i čini ozbiljne korake na planu ekonomskih reformi, izgradnji infrastrukture, razvoju proizvodnje održive energije i rešavanju nagomilanih problema u sferi zaštite životne sredine“. On je tokom proteklog vikenda u neformalnom susretu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Iz Predsedništva Srbije saopšteno je i da su se Nikolić i Merkelova složili da „Srbija nije načinila nijednu grešku u toj situaciji i izrazili zadovoljstvo što se odnosi između Srbije i Hrvatske ponovo normalizuju“. Nikolić je tokom vikenda imao više susreta sa stranim zvaničnicima, uključujući i novog šefa Unmika Zahira Tanina.


Isa Mustafa lobira za Unesko

Njujorku je i kosovski premijer Isa Mustafa, koji bi na pozivameričkog predsednika Baraka Obamesutra trebalo da prisustvuje globalnom samitu lidera u borbi protiv ekstremizma i Islamske države Iraka i Levanta. Na ovom skupu biće i kosovski ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Hašim Tači i Skender Hiseni. Mustafa bi u NJujorku, kako javlja portal kossev.net, trebalo da se sastane sa liderimaviše desetina zemalja i vodećih međunarodnih i regionalnih organizacija, od kojih će tražiti„konkretnu podršku za dalje jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova i kosovsko članstvo u Unesku“. On bi trebalo da učestvuje i na svetskoj konferenciji „Klintonova globalna inicijativa“.

Zoran Milanović opet kritikuje Beograd

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ponovo je optužio Srbiju da ne radi „apsolutno ništa“ povodom izbegličke krize i da „ne funkcioniše kao država“. Milanović tvrdi da je njega jedina bitna adresa Zapad.

Ja bih hteo da naši istočni susedi funkcionišu kao država, što oni mogu, ali ne žele. Srbija nije država od jutros, možda imaju manje resurse i negde slabije funkcionišu od Hrvatske, ali Srbija nije treći svet, a ne rade apsolutno ništa“, rekao je Milanović na skupu SDP u Sisku, prenosi Večernji list, i dodao da granica prema Srbiji, za sada, ostaje otvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari