Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozvao je juče predsednika Srbije Tomislava Nikolića da dođe u zvaničnu posetu Sarajevu. On je to učinio telefonom, jer su se, kako navode diplomatski izvori Danasa, ostali članovi Predsedništva saglasili da bi bilo najbolje da to u njihovo ime učini baš Izetbegović, kao predstavnik Bošnjaka.

„Oni su tokom tog razgovora, koji je tekao tonom nužnosti gledanja u budućnost i prevazilaženja svih problema, dogovorili kada bi bilo najbolje da predsednik Srbije otputuje u Sarajevo. Ustanovili su da bi najbolje bilo da se to dogodi u martu mesecu sledeće godine, kada Bakir Izetbegović preuzima funkciju predsedavajućeg Predsedništva BiH, odnosno da baš on bude prvi domaćin predsedniku Nikoliću“, ističu izvori Danasa bliski predsedništvima dve države.

Kako ističu sagovornici Danasa, Izetbegović je tom prilikom rekao da Nikolića zove „od srca“, odnosno da je Nikolić, takođe, „od srca“ primio taj poziv. Sagovornici našeg lista su tu poruku smatrali posebno važnom da naglase u razgovoru sa Danasom.

„Razgovor je bio vrlo opušten i rečeno je – hajde više da se okrenemo toj budućnosti – da prestanemo da govorimo o ratištima i svemu onom ružnom što nam se dogodilo u prošlosti. Treba krenuti putem koji je započeo premijer Srbije Aleksandar Vučić, on to već radi… S obzirom na to da je Izetbegović praktično letos otkazao posetu Nikolića, dogovorili su se da bi bilo najprigodnije da Nikolić dođe u Sarajevo kada Izetbegović postane predsednik“, zaključuju sagovornici Danasa.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je polovinom juna ove godine formalni zahtev predsedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsedništva Draganu Čoviću da zvanična poseta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH bude odložena zbog hapšenja državljanina BiH Nasera Orića. Naser Orić je bio uhapšen po poternici Srbije u Švajcarskoj zbog optužbi za ratne zločine. Izetbegović je zahtev za odlaganjem posete obrazložio time da je Srbija prekršila Protokol o saradnji progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida koji daje garanciju da će se postupci za navedena krivična dela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog.

Potrebna ravnoteža interesa u Evropi

– Stabilan i održiv poredak u Evropi može biti postignut samo ako velike i male države uspeju da uspostave ravnotežu interesa, smatra Karsten Ditrih Fogt, bivši član nemačkog Bundestaga. U kontekstu izbegličke krize, prema njegovim rečima, treba težiti kompromisu i što pre shvatiti da su vam u ovoj situaciji potrebni drugi, jer nijedna zemlja ništa ne može rešiti izolovano.

Na pitanje šta očekujemo od EU i Nemačke, Fogt zaključuje da prvo sebi moramo postaviti pitanje šta mi zapravo želimo i da li vidimo sebe kao deo EU. Isto tako, izrazio je žaljenje što Srbija nije ranije započela proces evrointegracija i istakao da je za to potrebna ne samo geografska pripadnost Evropi već je bitan i način na koji se politika jedne države vodi. Fogt je učestvovao na jučerašnjoj konferenciji „Izazovi spoljne politike Srbije“ u beogradskom hotelu „Metropol“.

S. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari