Evropa je bila zasnovana na slobodi i demokratiji, i te karakteristike su lagano evoluirale i nisu bile rezultat autoritativnog projekta. Plašim se da je ova evolucija prekinuta i da je došlo do osipanja Evrope. To vidim kao ozbiljan problem, na koji i Srbija i Češka moraju da obrate pažnju, rekao je juče Vaclav Klaus, predsednik Češke Republike.

On se juče susreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, a pre potpisivanja svoje knjige u Službenom glasniku održao je i predavanje u SANU.

On je na temu „Osvrti na češku i srpsku transformaciju“ istakao da Evropa zaboravlja šta stoji „iza vekova njene izgradnje“ i dodao da se nada da će Srbija postati „važan evropski igrač“. Prema njegovim rečima, Češka potpuno podržava put Srbije ka EU, i ona će sigurno biti primljena u taj „evropski klub“. Međutim, naglasio je da zahtevi EU prema budućim članicama, kao i celokupni evropski sistem „idu van vizije društva kojim smo težili devedesetih godina“.

– Želeli smo demokratiju, a sada dobijamo sve manje odgovornosti. Želeli smo nacionalni integritet i teritorijalni suverenitet, a dobili smo upravljanje iz Brisela. Želeli smo slobodno tržište, a dobili smo socijalno tržište. Krenuli smo jednim putem, posle pada komunističkog sistema, a nakon dve decenije od toga, idemo drugim. To je razočarenje za sve zemlje koje su se oslobodile komunizma, istakao je Klaus. Kako je naglasio, postojeće radikalne promene u EU moraju da budu razlog za zabrinutost cele Evrope.

On je podsetio da je SSSR nametnuo komunistički sistem Čehoslovačkoj, i da ta država nikada nije želela da postane most između Istoka i Zapada. S druge strane, dodao je Klaus, komunizam nije bio nametnut Jugoslaviji, koja je tada imala visoki autoritet u svetu.

Predsednik Češke je objasnio da je razlika između događaja u Srbiji i njegovoj zemlji bila ta što u Češkoj nije bilo osobe koja je bila toliko politički značajna da bi branila stari sistem, i da je nakon pada komunizma jedina ideja bila da se uvede kapitalistički sistem i parlamentarna demokratija.

Predstavnici SANU uručili su Povelju o izboru za inostranog člana SANU Vaclavu Klausu, a njegovom predavanju i uručivanju priznanja prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, ministri Vuk Jeremić, Božidar Đelić, Žarko Obradović i Nebojša Bradić. Klaus je zahvalio predstavnicima SANU i rekao da Srbiju ceni i on i građani Češke Republike.

Tokom jučerašnjeg boravka u Beogradu, Vaclav Klaus je u prostorijama Službenog glasnika predstavio i svoju knjigu „Evropa i EU – pogled političara i pogled ekonomiste“ u srpskom izdanju. Klaus je tom prilikom rekao da se reči Evropa i Evropska unija razdvajaju, jer je tragična greška evropejaca što ih spajaju, kao i da se nada da će u Srbiji shvatiti razliku. On je dodao da takođe treba razlikovati evropsku integraciju od evropske unifikacije i „što se više budemo međusobno otvarali utoliko bolje za sve zemlje Evrope“.

Slobodan Gavrilović, direktor Službenog glasnika je rekao da je predstavljanjem Klausove knjige nastavljeno dugo prijateljstvo naroda Češke i Srbije. On je istakao da će stavovi izneti u knjizi biti lepo primljeni u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što je Službeni glasnik bio gost predsednika Češke.

Ilija Vujačić, urednik knjige, ukazao je da knjiga vrvi idejama i stavovima, da se radi o 46 tekstova koji predstavljaju govore i članke različitih povoda, uglavnom posvećenih evropskim integracijama i češkom pristupu Evropskoj uniji. On je istakao da Klaus u svojim knjigama stalno čuva liberalne ideale, zagovara odgovornost pojedinaca za svoju sudbinu i bori se za vladavinu prava.

Predsednik Tadić zahvalio je predsedniku Češke na podršci koju ova zemlja pruža Srbiji na putu ka EU. Kako je navedeno, Tadić i Klaus su razgovarali o bilateralnim i ekonomskim odnosima. Predsednik Tadić je podvukao da je Klaus veliki prijatelj Srbije i čestitao mu na Povelji o izboru za inostranog člana SANU.

Priština bez ambasadora Češke

Prag – Vaclav Klaus izjavio je juče u Beogradu da dok je on predsednik Češka neće imati ambasadora na Kosovu, iako je u Prištini otvorila ambasadu. Za češki sajt Novinki.cz koji prenosi sadržaje dnevnika Pravo, Klaus je rekao da Srbiji nije drago što je na Kosovu otvorena češka ambasada ali je podsetio da u toj ambasadi u stvari ni nema ambasadora. „Ministar inostranih poslova (Karel) Švarcenberg bi rado imenovao ambasadora za Kosovo, ali on isto tako dobro zna da to ja nikada neću potpisati. Dakle, mi tamo nemamo ambasadora i dok sam ja predsednik nikakvog ambasadora tamo nećemo imati“, kazao je Klaus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari