Sajt Peščanik napadnut je sa više hiljada adresa iz celog sveta koje su korišćene u cilju onesposobljavanja sajta, saznaje Danas od izvora u policiji. Reč je, prema našim saznanjima, o DDOS napadu, odnosno o „bot-net mreži“ u kojoj jedan računar kontroliše zaražene računare širom sveta i koji po komandi istovremeno pristupaju jednom sajtu i dovode do obaranja tog sajta.

Izvor Danasa objašnjava da je reč o velikom broju računara u okviru mreže, a da njihovi korisnici nisu ni svesni da se napadi vrše preko njih. „Može biti i da je sa vašeg računara izvršen napad, a da to ni ne znate. To će biti teško za istragu“, objašnjava izvor iz policije.

S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je ustanovljeno da je sajt Peščanik bio napadnut sa dve adrese, ne precizirajući koje, ali da taj napad nema nikakve veze sa državom. Međutim, kako Danas nezvanično saznaje u kabinetu premijera, reč je o Akademskoj mreži Srbije i Univerzitetu Megatrend, kao što su prethodno saopštili i predstavnici Peščanika. Napadi na sajt, kako tvrde, vršeni su sa servera iz Srbije, Kanade i Češke.

Akademska mreža Srbije je, kako se navodi na sajtu, javna informaciono- komunikaciona ustanova koju je osnovala Vlada Srbije radi izgradnje, razvoja i upravljanja obrazovnom i naučnoistraživačkom računarskom mrežom Srbije.

Premijer Vučić juče je, inače, istakao da je nakon svega što se dešavalo u poslednje vreme imao sumnji da je sajt Peščanik „napadnut i oboren“, što se potvrdilo kao tačno. Ustanovljeno je, dodao je, i odakle su ti napadi došli, kao i da to nema nikakve veze sa državom. Premijer je rekao da će država sve takve slučajeve ispitati i obelodaniti ko stoji iza njih, kao i da u ovom trenutku to ne može da kaže dok ne bude završena istraga.

Napadi na Peščanik počeli su posle objavljivanja teksta grupe univerzitetskih profesora iz Engleske, koji navode da je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koju je odbranio na Megatrendu, plagijat. Premijer Vučić oglasio se juče i tim povodom, navodeći da je obrazloženje tri naučnika najgluplje obrazloženje koje je on ikad čuo.

„Mene pitanje navodnog plagijata veoma zanima. Završio sam državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama i mislio sam da znam nešto iz te oblasti, ali gluplje obrazloženje nikad nisam čuo. Mislim da stručna javnost treba da oceni da li se radi o plagijatu ili ne“, rekao je Vučić. Na pitanje da li će Stefanović podneti ostavku ako se utvrdi da je njegova doktorska disertacija plagijat, premijer je rekao: „Nebojša će u tom slučaju sigurno znati šta treba da uradi.“

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je juče da je u nadležnosti univerziteta, odnosno mentora, članova komisije i etičkih odbora da donesu stav o tome da li je nešto plagijat, podsećajući da „u našim zakonima nije jasno navedeno u kojim slučajevima se nešto smatra plagijatom“.

Nova stranka: Najteži akademski prekršaj

Zamenik predsednika Nove stranke i narodni poslanik Vladimir Pavićević ponovio je juče da Nova stranka traži ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića. „Trojica mladih istraživača, naših naučnika, detaljnom analizom doktorske disertacije Nebojše Stefanovića dokazali su da rad obiluje plagijatima. Oni su, dakle, pokazali da su delovi ministrove disertacije doslovno preuzeti od drugih autora ili je tekst drugog autora prepričan kao svoj. To je jedan od najtežih akademskih prekršaja“, rekao je Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari