Nevladine organizacije okupljene u Kući ljudskih prava i demokratije, kao i Transparentnost Srbija, osudile su izjavu predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije Zorana Babića o radu i plati zaštitnika građana Saše Janković, ocenjujući da je reč o političkom pritisku na rad ovog nezavisnog regulatornog tela.


Zoran Babić, koji je i šef poslaničke grupe SNS, tvrdi za Danas da je nepotrebna politizacija ovog slučaja, dok Saša Janković nije želeo da komentariše.

Janković je, podsetimo, upozorio da je primoran da otpusti 19 zaposlenih pošto Administrativni odbor nije dao saglasnost za njihov dalji rad. On je objasnio da je od Skupštine Srbije pre mesec dana tražio saglasnost da se ljudima koji su već angažovani, uglavnom po ugovoru, produži rad, ali da se o tome nije raspravljalo.

Babić kaže da će se razmatrati zahtev Jankovića da bude produžen rad 19 njegovih saradnika, ali dodaje da bi ombudsman trebalo da pokaže više razumevanja za ugrožene poplavama. On navodi da bi „ombudsman čija je plata 397.811 dinara“ i njegovi zamenici sa visokim zaradama, trebalo da pokažu više razumevanja za ugrožene čija su prava dužni da štite i da bi za te plate trebalo da budu više angažovani.

Transparentnost Srbija ocenila je da je „neumesan“ Babićev komentar na račun plata ombudsmana i njegovih zamenika, jer njih određuje Skupština. „Odbor Narodne skupštine nema obavezu da da saglasnost na zapošljavanje u službi zaštitnika, ali onda treba da jasno kaže zbog čega smatra da službenici nisu potrebni“, upozorila je TS.

Kuća ljudskih prava povezuje upozorenje Jankovića na cenzuru sa odlukom da se ne raspravlja o produženju ugovora zaposlenih. „Zakonodavna i izvršna vlast koriste indirektne metode pritiska i direktno ugrožavaju nezavisnost zaštitnika građana“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari