Srpska napredna stranka zaslužuje iskrene čestitke na postignutom izbornom rezultatu. Lopta je u njihovom političkom dvorištu, legitimitet poseduju, odluke o preraspodeli političkog uticaja, moći, ali i odgovornosti, donose isključivo oni. SPS nema nameru da bilo šta zahteva, spekuliše ili licitira. Srbija zna naš potencijal i nemamo razloga da budemo beskičmenjaci. Na kojoj god strani političkog kantara bili, bićemo značajan faktor za sve političke procese – izjavio je u intervjuu za Danas Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije, odgovarajući na pitanje da li SPS želi i pod kojim uslovima da uđe u novu vladu.

Da li bi vam teško pao odlazak u opoziciju?

– SPS svoju ulogu i važno mesto na političkoj sceni Srbije ima i kao vlast i kao opozicija. Relaksirani smo u tom pogledu, jer za razliku od drugih, imamo kadrovski potencijal koji bi mnogi poželeli, a toga su svesni i naši politički oponenti.

Da li ste spremni da se zarad ulaska u vladu odreknete koalicionih partnera PUPS i JS, koje SNS navodno ne želi u vlasti?

– Mi ovu koaliciju nismo formirali za jednokratnu upotrebu, niti smo je ikada dovodili u pitanje spram spekulacija ili prikrivenih želja nekih centara moći. Znam samo da SNS zvanično nije iznosila ovakve teze, jer zvanično nisu ni počeli razgovore s bilo kim.

Naprednjaci, navodno, ne žele vas i Dušana Bajatovića u vlasti.

– Nisam shvatio da se saradnja ozbiljnih političkih partija svodi na nivo personalnih pitanja. O tome su u SPS, kroz istoriju, isključivo odlučivali organi naše stranke. Ako bude, hipotetički, potrebe i ovog puta, odluku sigurno neće donositi niko sa strane.

Lider SNS Aleksandar Vučić nedavno vas je doveo u kontekst onih stranačkih funkcionera koji su iskazivali lojalnost Miškoviću i njegovim prijateljima. Smeta li vam to?

– Neistina smeta. Razumem potrebu što se, u predvečerje izbora, insistiralo na lajtmotivu čitave kampanje SNS, jer to donosi glasove. Takođe, s druge strane, očekujem razumevanje javnosti da stavljanje mene u kontekst „jataka“ nekih navodnih „opskurnih“ tajkuna, ugrožava i moju porodicu, moj lični integritet, a da pritom niko nije izneo jednu jedinu činjenicu o bilo kakvoj mojoj vezi s nekim protivzakonitim radnjama. Zato bih iskreno voleo, i apelujem na sve nadležne institucije da iznesu dokaze da li sam, kada i na kom mestu uzeo jedan petoparac od bilo kog tajkuna, ali insistiram da te dokaze iznesu i o svim drugim političarima u Srbiji, bez izuzetka. Mislim da mnogi ne bi mirno spavali, ili bi “sigurnu kuću“ vrlo brzo našli u Ustaničkoj ili Bačvanskoj ulici.

Tadićeva NDS kaže da neće u vladu sa SPS.

– U trenutnoj konstelaciji snaga, odluku o tome ko će biti poželjan u vladi donosi SNS, tako da se ne bih bavio simpatijama i antipatijama određenih političara koji, pritom, SPS-u nisu ni do članaka. U Vladu se ulazi da uradite dobro za građane i državu, a ne zato što vam neki izbor građana odgovara ili ne.

I Miki Rakić kaže da su naučili lekciju koliko košta SPS u vladi.

– Zamolio bih gospodina Rakića da konačno izađe u javnost i kaže koja je to cena koštanja, kome je isplaćena i u kojoj valuti. Ako je nema, onda bih mu, kao mudrom čoveku, preporučio da se bavi ozbiljnijim stvarima.

Nakon hapšenja Darka Šarića, očekujete li da istraga stigne i do SPS?

– Dovoljno nam je štete, kao partiji, nanela konstantna višegodišnja tabloidna agresija s tim u vezi. Red bi bio da se apsolutno i konačno utvrde činjenice i odgovornost svih onih koji su bili povezani, poslovali i kršili zakon zajedno sa „gospodinom Šarićem“ i time oštetili državu.

Ipak, Rakić tvrdi da je SPS legalno dobijao Šarićev novac zakupom kluba „Vanila“ u prostorijama partije.

– Koliko sam upoznat, taj prostor nije izdavao SPS, a gospodin Rakić, koji je držao fond veoma važnih i osetljivih informacija, a i dalje ih ima, bolje da je izneo dokaze o okolnostima kako je došlo do navodnog pranja novca, privatizacija raznih firmi, agrokombinata, ugostiteljskih preduzeća novcem „gospodina Šarića“, ko je sve radio za dotičnog “gospodina”, ko mu je bio na platnom spisku, zašto je izostala kontraobaveštajna pokrivenost tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, i tako dalje. Verovatno će odgovor biti da se zbog osetljivosti istrage, čekalo da stvar globalno sazri. Razumem i to, ali evo došao je i taj momenat i sada svi koji znaju nešto će imati priliku da to javno iznesu. Nadam se da je to pravi način da se skine ljaga sa SPS.

I uhapšeni direktor republičke inspekcije rada Dragoljub Peurača takođe se dovodi u vezu sa SPS.

– Nijedna politička partija ne može se poistovetiti sa bilo kojim činjenjem ili nečinjenjem pojedinca koje hipotetički zalazi u ravan krivičnog dela. Ostavimo nadležnim organima da, poštujući elementarna pravna načela, rade svoj posao na miru.

Da li ste vi u SPS zadovoljni izbornim rezultatima?

– U ambijentu konstantne medijske diskreditacije SPS, unapred odlučenog pobednika, osvojiti pola miliona glasova podrške i postati posle 2000. godine druga politička snaga na političkoj sceni svakako je vredan rezultat i dokaz naše vitalnosti. Naše dostignuće je epilog jasne politike i ideologije koju smo afirmisali, kao i dela koje smo postigli u dosadašnjim stremljenjima, koja su biračima vidljiva.

Ipak, vaša koalicija je izgubila i u sredinama u kojima ste imali jaka uporišta – Jagodini i Žitorađi.

– Trend dobijenih glasova iz 2012. godine nije drastično narušen, tradicionalna uporišta su to i ostala, nismo učestvovali na lokalnim već na vanrednim parlamentarnim izborima, u referendumski pripremljenoj atmosferi, tako da nema ni govora o nekom porazu, naprotiv.

Ima li istine u spekulacijama da ćete se na kongresu kandidovati za novog lidera SPS?

– SPS je demokratski ustrojena partija, naše članstvo ume da vrednuje rad i domete rukovodstva stranke, tako da je to kriterijum kojim se svi mi u stranci vodimo, od vrha nadole. Lično, zainteresovan sam da SPS izbori još veći politički uticaj i podršku za politiku socijalne pravde, ekonomske stabilnosti, državotvornosti i Srbije evropskih vrednosti. Na zlonamerne spekulacije nemam manir da odgovaram.

Zašto vas je bilo malo u kampanji?

– U skladu s našim obavezama u kampanji, svi najviši funkcioneri stranke su ravnomerno bili zastupljeni u “primarnoj” i “sekundarnoj” kampanji. To je dalo rezultat. Pored tih obaveza, svakodnevno sam obavljao i dužnosti ministra, imajući u vidu da je proces evropskih integracija kontinuiran i ne poznaje pauze. Da li su me neki povukli iz medija, to već nije pitanje za mene.

Predsedništvo SPS u nedelju

Kada ćete analizirati izborne rezultate i mogu li da uslede neke ostavke i kod vas?

– Sednicu Predsedništva ćemo održati u nedelju, uraditi analizu i projekciju budućih koraka. Jasno je da počinje nova politička epoha u Srbiji, i za nju smo spremni. O ostavkama neka razmišljaju oni koji nisu izdržali jaku konkurenciju i pored svesrdne pomoći tokom kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari