Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za rad zapošljavanje i socijalnu politku Jovan Krkobabić preminuo je juče u 84. godini, potvrđeno je agenciji Beti u Vladi Srbije. Krkobabić se duže vreme lečio na VMA gde je i preminuo sinoć oko 18 časova.


Rođen je 27. februara 1930. godine u dalmatinskom selu Koljane (Hrvatska). Osnovnu školu je učio u Kninu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je odbranio i doktorsku disertaciju o organizaciji sistema penziono-invalidskog osiguranja.

Kao dečak učestvovao je Drugom svetskom radu. Karijeru je započeo pedesetih godina u Institutu Vinča, a potom u Zajednici samostalnih zanatlija i ugostitelja, koja je prerasla u Zajednicu samostalnih delatnosti.Od 1986. je radio u Zajednici penzijsko-invalidskog osiguranja zemljoradnika, u čijem formiranju je učestvovao. Od 1995. je bio član i predsednik Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, a 1996. je postao predsednik Saveza penzionera Srbije.

Bio je republički i savezni poslanik posle izbora 1997, izabran na jedinstvenoj listi SPS-JUL-ND (Socijalistička partija Srbije -Jugoslovenska udružena levica – Nova demokratija). Bio je član Saveza komunista Jugoslavije, pa Socijalističke partije Srbije (SPS) do 2000, a 2006. je formirao Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i izabran je za njenog prvog predsednika 20. marta 2006.

Na parlamentarnim izborima u januaru 2007. PUPS je učestvovao u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) Nebojše Čovića, ali koalicija nije ušla u parlament. Na parlamentarne izbore u maju 2008. PUPS je izašao u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom i dobio pet poslaničkih mandata u parlamentu od ukupno 20 koliko je dobila koalicija. Krkobabić je izabran za potpredsednika vlade Srbije 7. jula 2008. godine.

Kao organizator svetske izložbe umetničke fotografije na temu: „Mir i opstanak savremenog čoveka“, 1988. je dobio Spomen medalju od OUN za izuzetan doprinos razvoju kulture. Dobitnik je i Ordena zasluga za narod, priznanje Crvenog krsta Jugoslavije, Plakete grada Beograda, Gramate SPC.

Bio je oženjen i sa suprugom Marijom ima dva sina.

Komemorativna sednica Vlade u sredu

Povodom smrti potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike dr Jovana Krkobabića, komemorativna sednica Vlade Srbije biće održana u sredu 9. sati. Na toj sednici biće formiran Odbor za sahranu potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića.

SAUČEŠĆA

Ivica Dačić Predsednik tehničke Vlade Srbije Ivica Dačić, povodom smrti Jovana Krkobabića, uputio je telegrame saučešća njegovoj porodici i Partiji ujedinjenih penzionera Srbije. „Jovan Krkobabić se decenijama zalagao za prava penzionera u Srbiji i pripada mu velika zasluga za očuvanje socijalnog statusa ove kategorije stanovništva. U svojoj bogatoj karijeri, od učešća u Narodnooslobodilačkom pokretu, do potpredsednika Vlade Srbije, on se borio za slobodu, socijalnu pravdu i stabilnost Srbije“, naveo je Dačić u telegramu saučešća.

 

Momo Čolaković Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković izjavio je da je smrt Jovana Krkobabića veliki gubitak za tu stranku, ali i celu državu. „Bio je mudar i odgovoran političar, ostali smo bez iskusnog i kvalitetnog političara“, kazao je Čolaković za agenciju Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari