Kriza na severu Kosova, koja je izbila preksinoć, pošto su kosovski specijalci zauzeli administrativni prelaz Brnjak, a Srbi uzvratili blokadom, trebalo bi da se okonča dogovorom koji je sinoć postigao šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović sa komandantom Kfora. Stefanović je naveo da je dogovoreno da se svi kosovski specijalci sa severa pokrajine povuku u Prištinu.

Međutim, Stefanović je pozvao Srbe okupljene na na kontrolnim tačkama u Jarinju i Brnjaku, da tu ostanu i tokom noći, zbog opreza da dogovor ne bude prekršen. Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova „Rosa“ Enver Zumberi koji je juče ranjen snajperom u glavu kod prelaza Brnjak, preminuo je sinoć posle 22 časa, prenele su agencije. Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policijske službe „Rosa“ juče su se pre 13 sati najpre povukli, a potom nepuna dva sata kasnije uz primenu oružane sile vratili na administrativni prelaza Brnjak kod Zubinog Potoka.

Posle naređenja komandanta Kfora, nemačkog generala Erharda Bilera, da Portugalci iz sastava Kfora odu na prelaz Brnjak, kosovski specijalci ponovo su se povukli. U vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista nalazili su se u južnom, albanskom delu Kosovske Mitrovice.

Sa komandantom Kfora, takođe, dogovoreno je da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj, da na administrativnim punktovima budu raspoređeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i da se to raspoređivanje obavi najkasnije do danas u 8 sati ujutru, rekao je novinarima Stefanović.

Specijalci „Rose“ juče su se povukli i s mesta u opštini Leposavić, gde su ih srpske barikade zaustavile na putu ka prelazu Jarinje. Tokom akcije KPS na severu KiM koja je, prema navodima prištinskih medija, počela u ponedeljak u 22 sata, kosovski specijalci sukobili su se tokom noći između ponedeljka i utorka sa više od hiljadu Srba, javljaju agencije. Prema izvorima Danasa povređeno je troje Srba, kao i još jedan pripadnik KPS, dok neki mediji navode da su povređena petorica specijalaca „Rose“. U jučerašnjoj borbi za Brnjak, iako su pripadnici „Rose“ koristili vatreno oružje, stradali su samo srpski automobili, i to u lančanom sudaru do kog je došlo u selu Varage, gde su specijalci pucali na srpske automobile u pokretu, tvrde izvori Danasa.

Akciju „Rose“ predsednici srpskih opština ocenjuju kao nasilan pokušaj Prištine da osvoji sever KiM.

Premijer Kosova Hašim Tači održao je sinoć vanrednu konferenciju za štampu, na kojoj je rekao da je jedini „naš cilj je bio i jeste uspostavljanje reda i zakona na celoj teritoriji naše zemlje“. On je Srbima na severu Kosova poručio da preksinoćno i jučerašnje delovanje nije upereno protiv njih, već je u interesu sigurnosti. „Bila je to teška i neizbežna odluka. Ne možemo biti indiferentni večno da jedan deo naše teritorije bude crna rupa. Ne možemo večno dozvoljavati ugrožavanje našeg suvereniteta“, rekao je Tači.

Tačijev savetnik Bekim Čolaku tvrdi da „nema nikakvog dogovora predstavnika Prištine i Beograda o povlačenju specijalnih jedinica s prelaza Jarinje i Brnjak“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uoči drugog dolaska specijalaca KPS na Brnjak iz sedišta NATO juče je saopšteno da će se specijalne jedinice, „čiji je cilj bio da na severu Kosova zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje povući na osnovu dogovora Kosova i Srbije, u čijem postizanju je posredovao NATO“, javlja AP. Portparol Alijanse kapetan Hans Vihter izjavio je da će „obična policija više albanskih, uz srpske policajce preuzeti kontrolu ovih prelaza“.

U najnovijoj krizi na severu KiM između Beograda i Prištine zvanično je posredovao Kfor, čiji je komadant u dva navrata na terenu razgovarao s ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem i šefom beogradskog tima za dijalog s Prištinom i političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Borislavom Stefanovićem. Bogdanović i Stefanović tražili su povlačenje „Rose“ kao jedan od uslova za deblokadu puteva Kosovska Mitrovica – Raška i Zubin Potok – Ribariće.

General Erhard Biler apelovao je juče na konferenciji za novinare na sve građane Kosova da ne reaguju silom na sadašnju situaciju na severu. On je saopštio da je Kfor „alarmirao značajan broj jedinica koje će intervenisati ako bude potrebe“.

Po dolasku na sever KiM pripadnici Rose su, u noći između ponedeljka i utorka, razoružali srpske pripadnike KPS na prelazu Brnjak, oduzeli im i mobilne telefone, javio je Radio KiM iz Čaglavice. Na dolazak pripadnika „Rose“ Srbi su odgovorili postavljanjem barikada. Nedaleko do Kosovske Mitrovice, put u selu Rudare bio je zaprečen kamionima i šljunkom, koji je istovaren na drum. U Rudarima su se juče pred zoru čuli i pucnji iz automatskog oružja, posle čega su stigli helikopteri Kfora. U Leposaviću, 20-ak kilometara od administrativne linije, Srbi su put blokirali drvenom građom. Protest je organizovan i u blizini administrativnog prelaza Brnjak, zapadno od Kosovske Mitrovice.

Tokom jučerašnjeg prepodneva, kako tvrde izvori Danasa, pripadnici „Rose“ povukli su se iz Leposavića i Zvečana, dok su svi Srbi iz Zubinog Potoka bili na punktu prema prelazu Brnjak, rešeni da ga brane do kraja. Tokom dana Zubin Potok nadletali su helikopteri Kfora. Goran Bogdanović je u nekoliko navrata morao da negira vesti RTK da su specijalci KPS uz pomoć Kfora zauzeli i prelaz Jarinje. Prištinska štampa juče je, takođe, tvrdila da su pripadnici „Rose“ tokom noći osvojili oba prelaza na severu KiM.

Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova, juče nije imao vremena da odgovara na pitanja našeg lista. Zbog toga nismo iz prve ruke saznali tačan broj povređenih pripadnika KPS, da li je Priština upoznala Euleks i Kfor s poslednjom akcijom na severu KiM, kao i da li akcija ima veze s prekjučerašnjom smenom generalnog direktora KPS. Kosovski premijer Hašim Tači smenio je generalnog direktora KPS Rešata Malićija. Vest o Malićijevoj smeni objavljena je na sajtu kosovske vlade nekoliko sati pred početak akcije „Rose“, što pojedini prištinski mediji dovode u vezu.

– Euleks nije bio obavešten, niti je na bilo koji način bio uključen u akciju specijalne jedinice „Rosa“ na severu Kosova. Novonastalu situaciju treba rešiti što pre. Važno je da svi sačuvaju smirenost. Jednostrane akcije bilo koje strane nisu od pomoći. Problem carinskog pečata rešavaće se u dijalogu Beograda i Prištine – izjavio je za Danas Nikolas Haton, glavni portparol Misije EU.

Ni u Prištini, ni u Beogradu juče nije bilo potvrde da su zbog krize na severu KiM Euleks i MUP Srbije u kontaktu. Iz Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu saopšteno je da EU ne odobrava, niti je bila konsultovana u vezi sa akcijom kosovskih vlasti“.

Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavila je za Danas da događaji na severu KiM „ne vode ka rešavanju problema i da je dijalog jedini put za rešavanje pitanja carina i carinskog pečata“. Prema njenim rečima sada je „bitno da se situacija na terenu smiri i vrati u pređašnje stanje“. Ona tvrdi da Priština nije konsultovala ni Brisel i međunarodnu zajednicu u vezi sa slanjem specijalnih jedinica KPS na administrativne prelaze na severu KiM. Kocijančić objašnjava da su predstavnici EU, pre svih privremeni specijalni predstavnik Unije u Prištini Fernando Đentilini, čiji bi mandat ove nedelje trebalo i zvanično da bude produžen do septembra, u stalnom kontaktu s prištinskim zvaničnicima.

Iako je posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper odlučio da se poslednji susret odloži za septembar i podržao pregovore o carinskom pečatu, mada je to statusna tema, Maja Kocijančić smatra da Kuper ne snosi nikakvu odgovrnost za poslednje događanje na terenu. Kocijančićeva naglašava da je „Kuper samo posrednik u dijalogu, koji želi da pomogne Srbiji i Kosovu da savladaju prepreke na putu ka EU“.

Slobodan Petrović, potpredsednik i ministar u Vladi Kosova, inače predsednik Samostalne liberalne stranke, tvrdi za Danas da nije znao za akciju „Rose“ i da je o tome juče razgovarao s Hašimom Tačijem, međunarodnim zvaničnicima i ambasadorima u Prištini. Petrović očekuje normalizaciju stanja na severu i najavljuje da će SLS tražiti da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i pre septembra kako bi se problemi rešavali za pregovaračkim stolom.

Edita Tahiri: Nema pritiska na Beograd

Šef prištinskog tima za dijalog s Beogradom Edita Tahiri izjavila je za Danas da embargo na uvoz robe iz Srbije i akcija specijalne jedinice „Rosa“ na severu KiM „ne predstavlja pritisak na drugu stranu da prihvati kosovski carinski pečat“. Ona napominje da se Priština „fokusirala na pregovore u Briselu i pokušala da kroz dijalog dođe do rešenja“, kao i da je na vreme obavestila i šefa beogradskih pregovarača i međunarodnu zajednicu da će „ukoliko ne dođe do dogovora o slobodi trgovine, primeniti recipročne mere“. Prema njenim rečima, „ovo je kraj jednostranim merama Srbije koja ne dozvoljava uvoz robe s Kosova, gde izvozi svoju robu“, što Priština toleriše već tri godine. Tahiri kaže da nema nikakvih problema da se dijalog nastavi, ali da je „Srbija kada je reč o slobodi trgovine spremna samo na retoriku, ali ne i na konkretne dogovore“.

SNV: Dil sa Briselom i Vašingtonom

SNV severnog KiM je za „invaziju albanskih specijalnih policijskih jedinica na srpska naselja i administrativne prelaze na severu KiM, uz asistenciju oklopnih borbenih formacija Euleksa“ optužilo Borislava Stefanovića i predsednika Srbije Borisa Tadića. U saopštenju se tvrdi da ponašanje državnih zvaničnika Srbije „ukazuje na kapitulantski „dil“ Beograda s Briselom i Vašingtonom da se prihvate zahtevi albanskih separatista i da Srbija zbog navodnog „boljeg snabdevanja i ukupnog života kosovskih Srba” prihvati carinske pečate s oznakom samoproglašene kosovske države“. SNV traži prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Boris Tadić: Pretnja dijalogu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Pragu da je akcija specijalnih snaga KPS apsolutno neprihvatljiva primena sile. Tadić je upozorio da bilo kakav „unilateralizam preti da potpuno uruši dijalog Beograda i Prištine“.

Radikali i DSS napustili parlament

Poslanici SRS i DSS napustili su juče po podne sednicu Skupštine Srbije zato što im nije bilo dozvoljeno da govore o događajima na KiM. Predsedavajuća Gordana Čomić izrekla je više opomena poslanicima SRS, koji su hteli da govore o incidentima na severu Kosova. SRS traži sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari