Napad na Sašu Milenića, profesora i potpredsednika Zajedno za Šumadiju, šokirao je kragujevačku javnost, a ZZŠ, osim što hoće da se zahvali svima koji su Mileniću i njegovoj porodici pružili podršku, te medijima koji su, bez izuzetka, objektivno preneli vest o napadu, želi da ovim povodom upozori na konstantnu atmosferu agresije u našem društvu, uzrokovanu labilnošću i nestajanjem svih građanskih vrednosti, opštim siromaštvom i političkim primitivizmom koji se nasilno nastoji pretvoriti u elitizam, naglašeno je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare rukovodstva ZZŠ.

Čelnici ZZŠ su istakli i da „činjenica da je Saša Milenić, profesor filozofije, političar i altruista završio u bolnici sa teškim povredama, treba da bude ne upozorenje, već poslednji alarm za društvenu elitu, ako je u Srbiji uopšte ima, da se mane komentarisanja rijaliti programa i efemernih tema, već da se posveti ozbiljnim društvenim problemima, da se zauzme za budućnost u kojoj će naša deca slobodno da žive i hodaju ulicama“.

Oglasili su se juče i politički neistomišljenici Saše Milenića, a među njima i predsednik Izvršnog odbora SNS i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, koji je, tim povodom, kazao da ga je vest da je Saša Milenić pretučen „duboko potresla i uznemirila“.

– Napad na Milenića je gnusan i neprihvatljiv čin, koja mora hitno da bude rasvetljen. Reč je o miroljubivom čoveku, koji nije sklon nasilju, što ovaj incident čini još težim, poručio je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Predsednik Skupštine grada Milan Urošević, koji je na toj funkciji minule jeseni zamenio pretučenog potpredsednika ZZŠ, kazao je da je „potresen kao čovek jer je Milenić teško povređen ispred škole u kojoj radi“, i da je napadnut čovek koji „kao odbornik sada predstavlja građane Kragujevca“. On je apelovao na nadležne organe da što pre rasvetle sve okolnosti i da se na „adekvatan način kazni počinilac ovog gnusnog čina“. Reagovali su i gradski odbori DS, SPO i LDP koji su „najoštrije osudili napad na Sašu Milenića“ i zatražili da se napadač na njega odgovarajuće sankcioniše.

Potpredsednik Zajedno za Šumadiju Saša Milenić je pretučen preksinoć ispred Prve kragujevačke gimnazije, u kojoj radi kao profesor. On je oko 19 sati stajao sa grupom kolega, kada je napadnut i od udaraca je zadobio teške telesne povrede. Zbog preloma leve jagodične kosti upućen je na operaciju.

Policija je u noći između ponedeljka i utorka uhapsila Ivana Vukovića (49), koji je odmah identifikovan. Određena mu je mera zadržavanja do 48 sati, zbog nanošenja teških telesnih povreda i nasilničkog ponašanja. Napadač Vuković je brzo uhapšen, jer ga je Milenić sam identifikovao, pošto ga je poznavao odranije.

U ZZŠ juče nisu imali objašnjenje za ovaj nemili događaj, odnosno nisu imali odgovor na pitanje zašto je Vuković „iz čista mira“ nasrnuo na Milenića, i naneo mu teške telesne povrede, a i ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je u Beogradu da su motivi zasad nepoznati i da se istražuju.

Stevanović: Sumnja u sve

Predsednik ZZŠ i bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kazao je da ne zna „da li u ovom slučaju ima politike“. Napomenuo je, međutim, da je vreme takvo „da treba sumnjati u sve“. Komentarišući pitanje da li bi mogući motiv za premlaćivanje Milenića mogao da bude njegov nedavni poziv Kragujevčanima da se pridruže protestu opozicije, zakazanom za 25. april u Beogradu, Stevanović je kazao da na to nema odgovor, ali da će „zajedničari“ učestvovati na zakazanom skupu, te da će protesta uskoro, poručio je, biti i u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari