Dva su razloga zašto se većina zemalja, odnosno članica NATO, neće odazvati pozivu Hrvatske da učestvuju na vojnoj paradi u Zagrebu 4. avgusta povodom obeležavanja godišnjice akcije „Oluja“. Prvo, pozivi su poslati prekasno, jer se takve manifestacije planiraju po godinu dana unapred. Drugo, većina zvanica je verovatno ocenila da će zbog toga imati manje problema sa Hrvatskom, koja je već članica NATO, nego sa Srbijom koja smatra učešće na paradi neprijateljskim stavom, ističe za Danas Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar.

On dodaje da je izjava šefa srpske diplomatije Ivica Dačića da će države koje budu učestvovale na paradi u Zagrebu pokazati antisrpski stav „jedan od razloga“ zašto su mnoge zemlje odustale od dolaska na obeležavanje Oluje. „Zato, ne verujem da će biti veliki odziv“, smatra Puhovski.

Pošto je u Hrvatskoj poručeno da će na događaj 4. avgusta biti pozvane i sve strane ambasade, Puhovski tvrdi da će sasvim sigurno poziv biti upućen i Ambasadi Srbiji i da bi trebalo da dođe neki predstavnik. „Veća bi bila provokacija da se samo jedna ambasada ne pozove, nego pozvati diplomatske predstavnike Srbije“, navodi Puhovski odgovarajući na pitanje da li bi poziv srpska strana mogla da shvati kao provokaciju. Na pitanje Danasa da li je poziv već stigao, u Ambasadi Srbije nismo juče dobili odgovor.

Zagrebački Jutarnji list juče je objavio da iako su pozivnice poslate svim članicama NATO, većina njih ne želi da raspiruje sukobe u regionu, dodavši da na vojnoj paradi u Hrvatskoj neće učestvovati američki, britanski i nemački vojnici. Prema njihovim navodima, na paradi će biti svi strani ambasadori u Hrvatskoj, što je prvi put da će na takvom nivou strane diplomate prisustvovati proslavi vojne operacije Oluja.

„SAD u ovom trenutku nikako ne odgovara zaoštravanje situacije s Beogradom. Pre svega zbog Kosova, ali i Makedonije. Oni Beograd žele što više udaljiti od Rusije, a američko učešće na paradi sigurno ne bi doprinelo tome“, ocenjuje se u tekstu Jutarnjeg lista.

List Danas je poslednjih dana pokušavao da sazna ko je sve pozvan od svetskih i regionalnih zvaničnika, ali u hrvatskim institucijama nisu hteli da daju informacije dok ne budu imale konačan spisak potvrđenih gostiju. U regionu nam je jedino potvrđeno da je poziv stigao slovenačkom predsedniku Borutu Pahoru, ali nije rečeno da li će se i odazvati. U Ambasadi Hrvatske u Beogradu rečeno je našem listu da niko iz Srbije nije pozvan, što nam je potvrđeno i u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Juratović: Srbija ne zna šta hoće

 

Izjava Dačića da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu u Zagreb predstavlja samo dokaz više da Srbija ne zna šta hoće. Na jednoj strani želi regionalnu saradnju na putu ka EU, a s druge strane traže skoro svaku priliku da do te saradnje ne dođe, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu. „Srbija, nažalost, unutar sebe se nije rešila nacionalizma i tu ne koristi dobra volja prema spolja ako se društvo iznutra ne menja. Krajnje je vreme da Srbija kao i ostali u regionu počinju tražiti u svom susedstvu prijatelje umesto neprijatelja“, tvrdi Juratović.

M.S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari