Telegram, u tekstu čiji su autori Drago Hedl i Igor Alborgeti, tvrdi, pozivajući se na „dobro upućeni izvor“ kako Vučić „pritišće“ zastupnike SDSS-a da podrže Karamarka i tako mu omoguće da u sadašnjoj situaciji kada i HDZ i Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) „nastoje na svoju stranu pridobiti Most, Domoljubna koalicija ostvari jaču pregovaračku poziciju“. Kao motiv za navodno ponašanje Beograda, ističe se da Vučić u HDZ-u vidi „kvalitetnijeg“ partnera od SDP-ove koalicije.

„Vučić je, kao što je poznato, Tomislavu Karamarku, požurio čestitati na pobjedi još u izbornoj noći, kada rezultati nisu bili službeni. To je apsolutni presedan ne samo kad je u pitanju ponašanje njegovih prethodnika, nego i presedan u regiji i Europi. Ni jedan drugi čelnik iz regije, kao ni iz Europe, nije toliko brzao sa čestitkama. Vučić je, tvrde poznavatelji srbijanskih političkih prilika, bio vrlo zadovoljan rezultatima ovogodišnjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj“, ukazuje Telegram.

U tekstu se, takođe, konstatuje da je zbog pobede Kolinde Grabar Kitarović na predsedničkim izborima Vučić doneo „iznenađujuću odluku“ da u vreme zategnutih odnosa Zagreba i Beograda dođe na njenu inauguraciju“. „Da je pobijedio Ivo Josipović, to se sigurno ne bi dogodilo. Ne zbog toga što je Josipović svojedobno odbio doći na inauguraciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, već zato što je Vučiću mnogo bliža politika HDZ-a nego SDP-a“, ocenjuje se. Tvrdnje Telegrama prizivaju u sećanje i spekulacije o „tajnom susretu“ Karamarka i Vučića u zagrebačkom Šeratonu na dan inauguracije Grabar-Kitarović.

Kao primer tobožnje naklonosti zvaničnog Beograda prema Karamarku, Telegram konstatuje da je „poznato“ da bi i aktuelni ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić na vlasti u Hrvatskoj u naredne četiri godine „radije video“ Karamarka nego Milanovića“. „Dačić i Karamarko uspostavili su međusobno korektne odnose dok su obojica u svojim državama imali iste funkcije, obavljajući dužnosti ministara unutarnjih poslova. Takvi odnosi ostali su do danas.“ Šef srpske diplomatije nije juče odgovorio na pitanje Danasa da li su takve spekulacije tačne.

Obrazlažući zašto bi Vučić radije video Karamarka nego Milanovića, Telegram, takođe, navodi „lični motiv“. U tom kontekstu, komentariše se da „srbijanski premijer ne može zaboraviti Milanoviću nekoliko oštrih izjava kojima ga je podsjetio na njegovu radikalsku prošlost i vrijeme kada su i on i Tomislav Nikolić bili najbliži suradnici haškog optuženika i četničkog vojvode, Vojislava Šešelja“.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ocenjuje za Danas da razloge zašto Beograd „eventualno preferira“ HDZ u odnosu na SDP treba tražiti u „varničenjima“ između Srbije i Hrvatske koja su bila prisutna za vreme „druge faze“ vlasti „Kukuriku koalicije“, predvođene Zoranom Milanovićem.

– Na početku mandata Milanovićeve vlade nisu unapređeni odnosi sa Beogradom, iako je bilo međusobnih poseta zvaničnika, već se sticao utisak „zategnutosti“. U poslednje vreme, odnosi su dodatno pogoršani, što je došlo do izražaja i nedavno prilikom izbegličke krize, kada su na granici stajali kamioni, a Milanović poručivao „Šaraj, brate, šaraj“. Dakle, Zagreb je pokazao bespotrebne i nekonstruktivne gestove i retoriku – smatra on.

Popov upozorava da, s druge strane, ne treba zaboraviti da se HDZ „radikalizovao“, od vremena kada je Ivo Sanader vodio tu stranku koja je zastupala politiku desnog centra, te da je i sam Karamarko bio jedan od „katalizatora radikalizacije ne samo HDZ-a već i hrvatske političke scene“.

„Srdačan susret u Njujorku“

Telegram tvrdi da je i nedavni susret hrvatske predsednice sa predsednikom Srbije u Njujorku bio „mnogo srdačniji“ od ranijih susreta bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića i aktuelnog predsednika Srbija. „Bez obzira što se susret Grabar Kitarović s Nikolićem dogodio u jeku verbalnog rata Zagreba i Beograda, bio je srdačan“, konstatuju autori teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari