Jugu Srbije prete poplave, bujični potoci u Svrljigu 1Poplave u Srbiji, jun 2023. Foto: MUP

Bujični potoci, koji su se pojavili nakon kiše koja od sinoć neprestano pada na teritoriji opštine Svrljig, prete da ugroze i poplave niže spratove kuća u pojedinim naseljima u tom mestu, dok se saobraćaj na ulazu iz pravca Niša i izlazu iz tog grada, odvija usporeno.

Predsednik opštine Miroslav Marković kaže da su nadležne službe na terenu i da pokušavaju da odbrane pojedina naselja od poplave i da otpuše zapušene kanale kako bi voda oticala, pišu Južne vesti.

Marković naglašava da kiša još uvek pada i da predstavlja veliki problem, ali da radnici komunalnog preduzeća preduzimaju sve kako bi smanjili štetu i zaštitili porodične kuće građana.

Imamo velike padavine od sinoć, ali za sada nema većih poplavljivanja. Potoci jesu puni i ekipe komunalnog preduzeća su na terenu i pokušavaju da prokrče kanale i prolaze da bi voda mogla da odlazi. Radi se o bujičnim potocima, za sada je najugroženiji deo na ulazu u Svrljig iz pravca Niša gde se izlio Prekonoški potok, ali imamo problema sa svih strana. Voda se sliva u ogromnim količinama, za sada se sabraćaj odvija normalno ali usporeno – rekao je Marković.

On dodaje da za sada nema prijave da su kuće građana poplavljene, ali da su najugroženija domaćinstva u naselju Rosulja, gde voda preti da poplavi podrume, a čitaoci javljaju da preti da se izlije i Lukavički potok, te da su podrumi zgrada u naselju Saraj već pune vodom.

Veliki problem u Svrljigu su zapunjeni kanali i smeće koje se baca u potoke, a koje sada pravi čepove i zadržava vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari