"Beli šengen" za Kosovo 1Foto: TV FoNet

Evropska komisija danas će saopštiti da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije, nakon čega će Evropski parlament i Evropski savet dati i zvanično „zeleno svetlo“ za takvu odluku, kažu za Danas nezvanično izvori iz EK i EP. Kako objašnjavaju naši sagovornici, „Evropski parlament od ranije podržava viznu liberalizaciju dok su u Evropskom savetu pojedine države, poput Francuske i Holandije, bile neodlučne maltene do poslednjeg trenutka, ali su na kraju i one dale saglasnost da se ukinu vize za građane Kosova“.

                       

Očekuje se da odluku EK u vezi sa Kosovom danas u popodnevnim satima saopšte potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans i evropski komesar za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos, kao i da objave da je Turska ispunila uslove za dobijanje vizne liberalizacije. Taj bezvizni režim za područje šengenske zone biće Ankari odobren uslovno, što znači da Turska i dalje mora da ispuni kriterijume iz sporazuma s Briselom, u okviru kojeg je pristala da će primiti natrag migrante koji su prešli Egejsko more i dospeli u Grčku. U Briselu su, podsetimo, strahovali da bez dobijanja vizne liberalizacije Turska neće kontrolisati migraciju.

Prema dosadašnjoj praksi, od dobijanja preporuke do slobodnog kretanja unutar Šengena treba da prođe od tri do šest meseci, ali se poznavaoci evropskih prilika na Kosovu nadaju da će se to možda dogoditi u roku od deset sedmica. Građani Kosova će nakon što odluka stupi na snagu moći da se slobodno kreću po 29 evropskih država, ali neće biti u stanju da bez viza putuju u Veliku Britaniji i Irsku koje nisu deo šengenskog prostora.

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio da Kosovo „broji sati do odluke o viznoj liberalizaciji za njene građane“. „Slobodno možemo reći da je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume za dobijanje preporuke za viznu liberalizaciju od Brisela, premda želim da naglasim da ovaj proces više ne broji dane ili nedelje, već sate, i to je veoma dobra vest za noviju istoriju Kosova“, izjavio je Tači. I ministar evropskih integracija Kosova, Bekim Čolaku, na svom Fejsbuku nalogu je napisao da će ova sedmica biti veoma dinamična, ispunjena historijskim vijestima za mladu državu Kosovo. „Ove vesti, iako zakasnele ali ne zbog naše krivice, obradovaće sve građane Republike Kosova“, kazao je Čolaku.

Evropska komisija planira da uvede kazne za države koje odbiju prijem izbeglica u skladu sa revidiranim zakonima EU o azilu i ta odluka biće saopštena danas, prenosi portal EU Observer. Ipak, istovremeno bi moglo da bude objavljeno da se kazne neće odnositi na države kojima su spoljne granice pod velikim pritiskom migracije, već će azilanti biti preraspoređivani širom Starog kontinenta,

Kurti hvali Koraća i Jovanovića.

Da bi promene u Srbiji bile zaista velike, a ne male, onda bi trebalo da u Srbiji dođe na vlast kombinacija socijaldemokrata Žarka Koraća, s liberalima Čedomira Jovanovića, jer oni priznaju nezavisnost Kosova, oduvek su bili protiv i nisu flertovali sa Miloševićem i istovremeno su spremni da započnu proces suočavanja sa prošlošću u Srbiji,“ kazao je kosovski opozicionar iz redova Samoopredeljenja Aljbin Kurti, uz opasku „da se sreo sa njima i da veruje da oni nemaju šovinistički antialbanski stav“. Prema Kurtijevom mišljenju, Kosovo ima pravo da se pripoji Albaniji i to treba realizovati kroz raspisivanje referenduma i na Kosovu i u Albaniji. „Nacionalno ujedinjenje Albanaca bi obuhvatalo, osim Kosova i Albanije, i druge teritorije na kojima su Albanci velika većina, ali ne verujem da se ovo može ostvariti odjednom. Verujem da je 80 odsto građana za ujedinjenje“, smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari