"Moguće ukidanje viza u junu" 1Kao drugi korak za "beli šengen" pominje se jesen

U Evropskom parlamentu i Savetu EU su raspoloženi da već u junu daju zeleno svetlo za ukidanje viza za Kosovo i Ukrajinu iako postoje još neke tehničke procedure i zadaci koje treba ispuniti pre preduzimanja takvog koraka, kažu za Danas nezvanično izvori iz Brisela, odgovarajući na pitanje kada bi nedavna preporuka Evropske komisije o viznoj liberalizaciji mogla da bude usvojena.

                       

Kako objašnjavaju naši sagovornici, „činjenica da su i članice Unije koje nisu priznale Kosovo, uključujući Slovačku i Španiju, saglasne da treba odobriti bezvizni režim pokazuje da će u Briselu verovatno to biti izglasano pre letnje pauze u radu“. Takođe, navodi se da u Evropskom parlamentu „postoji jaka politička volja da se što pre usvoji vizna liberalizacija“. Kao drugi rok za „beli šengen“ pominje se jesen.

U Ministarstvu za evropske integracije Kosova za Danas ocenjuju da „budući da je Kosovo ispunilo kriterijume očekujemo da ova procedura bude okončana veoma brzo“. Premijer Kosova Isa Mustafa poručio je u više navrata da veruje da neće biti komplikacija u Skupštini Kosova prilikom ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, jer bi se u suprotnom pojavio rizik da Kosovo ne dobije viznu liberalizaciju.

„Mislim da smo iscrpli sve mogućnosti. Imamo i stav Crne Gore da su spremni da, ukoliko ima dodatnih argumenata, to uzmu u obzir. Ali, to ne znači da imamo vremena da ponovo otvorimo pitanje demarkacije. Zato mislim da se ovaj sporazum treba ratifikovati u Skupštini. Crna Gora je to već završila. Nemamo nikakve državne ni granične sporove sa Crnom Gorom. Ratifikacija sporazuma je potrebna pre nego što Evropski parlament i Savet EU glasaju za liberalizaciju viza“, kazao je Mustafa, preneli su kosovski mediji.

U Ambasadi Ukrajine u Srbiji kažu za Danas da i Ukrajina i njeni evropski partneri smatraju da je „Ukrajina ispunila sve uslove i stvarno zaslužila da dobije bezvizni režim što pre“.

„Međutim, uzimajući u obzir komplikovanu birokratsku proceduru usvajanja odluka u Evropskom parlamentu i Evropskom savetu, realnije je da takva odluka bude doneta na jesen. U bilo kom slučaju i Srbi to dobro znaju i sami, bezvizni režim ne stupa na snagu odmah posle donošenja odluke, mora da prođe određeno vreme, ali smo optimisti po tom pitanju“, navode naši sagovornici.

Berlin nije zabrinut

Diplomatski izvori Danasa iz Berlina komentarišu da po svoj prilici Nemačka trenutno nije zabrinuta da će nakon stupanja na snagu bezviznog režima biti pojačan priliv azilanata, pre svega sa Kosova. „Budući da je i Berlin pristao na viznu liberalizaciju pokazuje da su raniji strahovi u ovom trenutku utišani“, tvrde naši sagovornici.

SNP: Kosovo u Ustavu – dug caru Dušanu

Nije Ustav današnje Srbije igračka da bi ga raznorazni strani i domaći politikanti i dokazani rušioci suvereniteta i ustavnog poretka ove zemlje, svakodnevno potezali sa ciljem da ga ponište, niti naš najviši pravni akt sme da bude objekat za unižavanje od strane jedine NATO države u svetu – ističe u saopštenju Srpska narodna partija (SNP), koja je obeležila 667. godišnjicu datuma kada je, na saboru vlastele i crkvenih velikodostojnika, u srpskoj carskoj prestonici Skoplju, usvojen „Zakon blagovjernago cara Stefana“, poznatiji kao Dušanov zakonik. Kao jedina partija koja se, u svom programu, poziva na državnopravni kontinuitet Republike Srbije sa državom dinastije Nemanjića, SNP s ponosom podseća da je Dušanov zakonik, kao vrhovni pravni akt, u doba kada je onaj deo Evrope koji sve čini da derogira suverenitet današnje Srbije živeo takoreći u plemenskoj zajednici – srednjevekovnu Srbiju uspostavio kao pravnu državu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari