– Obeležavanje 16. godišnjice početka NATO bombardovanja prvi put je obeleženo incidentom – radikali predvođeni Vojislavom Šešeljem spalili su na skupu ispred zgrade Vlade zastave EU, SAD, NATO i Kosova, koji je policija ipak dozvolila. Za razliku od prethodnih obeležavanja, sada je prvi put predviđena i centralna državna manifestacija, na kojoj je sinoć u tačno vreme početka bombardovanja, u 19.58, preko puta zgrade Vlade, ispred ruševina Generalštaba, trebalo da poštu žrtvama oda premijer Aleksandar Vučić.

Povodom protesta SRS, ministar policije Nebojša Stefanović i ministar rada Aleksandar Vulin vanredno su se obratili javnosti i rekli da su radikali grubo prekršili javni red i mir. Oni su istakli da, iako su mnogi želeli sukob policije i radikala, policija nije htela da se bavi politikantstvom.

 Državni vrh je svake godine nizom manifestacija i polaganjem venaca obeležavao godišnjicu bombardovanja. I bivši kao i sadašnji predsednik i ministri su polagali vence na spomen obeležjima žrtvama NATO intervencije. Ipak, čini se da je ove godine veća pažnja posvećena 24. martu i da su poruke zvaničnika malo oštrije u odnosu na prethodnike. Dok se bivši predsednik Srbije Boris Tadić zadržavao na oceni da je to zločin, sadašnji šef države Tomislav Nikolić ističe da „oni koji se nisu izvinili, koji se nisu suočili sa posledicama svojih pogubnih dela ne zaslužuju sećanje ni oprost“. Ministar za rad Aleksandar Vulin obećava da će država iduće godine podići odgovarajući spomenik žrtvama.

Tokom dana predsednik Srbije položio je venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu i poručio da uvek opraštamo, ali da nikad ne smemo da zaboravimo i da je Srbija braneći sebe branila pravo i pravdu, međunarodne zakone i institucije.

On je istakao da su naredbodavci, izvršioci, pomagači bombardovanja još uvek živi i da „neki od njih i sada bombarduju, a Srbija oplakuje, obeležava, otima od zaborava i traži samo pristojno ljudsko izvinjenje od silnika koji su jednu zemlju u Evropi bombardovali pred kraj dvadesetog veka“.

„Kad pomenemo njihovu prošlost, kažu da je važna samo lepša budućnost. Kad pomenemo našu budućnost, kažu da je ne zaslužujemo zbog prošlosti. Nama nije dozvoljeno da za svoju decu gradimo lepšu budućnost sve dok se, kako kažu, ne suočimo sa svojom prošlošću i odlukama koje smo donosili. Dok se ne izvinimo za sve što su nam učinili“, rekao je Nikolić.

On je upitao ako pravila suočavanja važe za Srbiju, da li je to opet iz posebne knjige, da li ona važe samo za nas. Kako je rekao, oni koji se nisu izvinili, koji se nisu suočili sa posledicama svojih pogubnih odluka i dela, koje nijedan sud nije pozvao na odgovornost za smrtonosne „kolateralne greške“, ne zaslužuju sećanje ni oprost. „Kada budu, ili, ako ikada budu izgovorili reči izvinjenja i zatražili oprost od nas, čuće reči koje su nam uvek govorili patrijarsi dok su se klanjali senima mrtvih na stratištima: da uvek opraštamo, ali da nikad ne smemo da zaboravimo“, rekao je predsednik.

inistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odao je poštu poginulim pripadnicima MUP polaganjem venca na spomen ploču poginulim pripadnicima MUP-a u Ulici kneza Miloša. On je rekao da je obaveza svih da čuvaju sećanja i uspomene na te hrabre ljude. Stefanović je poručio da oni nikada nisu odustajali i napuštali svoju dužnost, a da je obaveza države da bude snažna podrška za njihove porodice.

inistar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin položio je cveće na spomen-obeležje deci stradaloj tokom NATO agresije u Tašmajdanskom parku. On je tom prilikom rekao da je ovo poslednji put da država Srbija nema gde da položi venac sećanja na svoje brutalno pobijene i najavio da će država iduće godine podići odgovarajući spomenik. Vulin je naglasio da se ova država ne stidi svoje istorije, da zna da nije ona izazvala bombardovanje.

inistar odbrane Bratislav Gašić položio je venac na Spomenik braniocima otadžbine 1998-1999. u kruševačkoj kasarni Rasina

Dušan Lazić, bivši ambasador Srbije u Ukrajini, za Danas potvrđuje utisak da se ove godine „pojačano“ obeležava 24. mart.

* – Imam utisak da u poslednje vreme Srbija zaoštrava svoju spoljnu politiku, a to nije u našem interesu. Godišnjicu bombardovanja treba obeležavati, ali na način da od toga nemamo štete, odnosno da ne iskačemo iz niza normi i imamo zaoštren ton. Iako je to pitanje za nas bolno, vreme je da se u izjavama političkih aktera to prepusti prošlosti i da se vođenjem izbalansirane i racionalne politike štite interesi građana, što nije lako u vremenu jako zaoštrenih odnosa Zapada i Rusije – ističe Lazić.

 Prema njegovim rečima, vreme je da se u našim nastupima prema svetu spusti lopta i izbegnu situacije u kojima možemo da izazovemo da Srbija bude na brisanom prostoru sukobu sila.

 

Razlozi za svečani program



Od članova Vlade Srbije koje smo pitali o razlozima organizacije svečanog programa ispred Generalštaba, odgovorila je jedino ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja kaže za Danas da ne vidi u tome „problem ili razlog za čuđenje“.

Na pitanje da li postoje određeni motivi za organizovanje sinoćne manifestacija povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja, u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja ističu za Danas Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije pri Vladi Srbije odlučuje o tome koji se datumi i kako obeležavaju, a da je Ministarstvo nosilac kompletne organizacije.

Istraga o pretnjama Crne ruke Vučiću

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da je Odeljenje za visokotehnološki kriminal počelo istragu o pretnjama ubistvom upućenim premijeru Aleksandru Vučiću koje je na društvenim mrežama uputila takozvana organizacija Crna ruka. Stefanović nije mogao da kaže odakle su došle pretnje, ali je naveo da je otkrivena jedna od zemalja iz koje je moguće da je pretnja upućena. Premijer Vučić je tokom dana bio na poslovnom forumu u Beču gde je zajedno sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom obišao izložbu „Burni odnosi – austrijsko-srpski odnosi između 1836. i 1914“.

 

Pukovnik o sećanju

Novi Sad – Sećamo se oko dve i po hiljade poginulih civila, a među njima devedesetoro dece. Sećamo se odbrane slobode i nezavisnosti naše otadžbine, kada je živote položilo preko hiljadu pripadnika Vojske i Policije. Čuvajmo uspomenu na naše poginule i sećajmo se svih koji su dali ono najvrednije što se može dati – rekao je komandant 1. brigade kopnene Vojske Srbije pukovnik Željko Petrović, na obeležavanju u novosadskom garnizonu.



 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari