Samo tri parlamentarne stranke u Srbiji, od ukupno dvadesetak, nastupiće samostalno na narednim izborima. Sa izuzetkom, dakle, radikala, DSS i SVM, svi ostali u ovom trenutku razgovaraju što jedni s drugima, što sa sindikatima, raznim udruženjima i pokretima o pravljenju predizbornih koalicija.

Prema svim saznanjima Danasa, konačan sastav tih koalicija trebalo bi da bude poznat do sredine februara. U većini stranaka za sada ne žele da razgovaraju o mogućim postizbornim aranžmanima, ostavljajući tu temu za budućnost, kada bude bilo jasno ko je sve preskočio cenzus.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, kaže za Danas da će se već do kraja ovog meseca tačno znati ko će sve činiti „narodni pokret“, koji će predvoditi Srpska napredna stranka, zajedno s partnerima iz njegove NS, Pokreta snaga Srbije i Pokreta socijalista.

– Narodni pokret trebalo bi da okupi radnička, seljačka i izbeglička udruženja. Sva je prilika da će nam se pridružiti Marijan Rističević i njegova Narodna seljačka stranka. Očekujemo da u pokret uđu sindikati Zastavinih radnika, uključujući i one iz Fijata, ali i sindikati metalaca i građevinara Srbije. Narednih dana, do kraja januara, razgovaraćemo i sa ostalim sindikatima čije je članstvo ogorčeno svojim socijalnim statusom. Podršku našem narodnom pokretu ponudila su i udruženja malinara, voćara, ali i ona koja okupljaju mlekare, koji su izuzetno nezadovoljni otkupnom cenom mleka koja je i tri do četiri puta manja od cene u trgovinama. Ukratko, okupićemo sve nezadovoljnike i to ne samo na republičkom nivou, već i na lokalnom. Sve te razgovore ovih dana temeljno obavlja zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić i ubeđen sam da ćemo dobiti pobednički narodni pokret – ističe Velimir Ilić za Danas.

SPS je takođe otvoren za razgovore sa sindikalnim liderima, kaže za naš list predsednik Izvršnog odbora socijalista Branko Ružić. Kako ističe, cilj tih razgovora neće biti dogovor o raspodeli budućih poslaničkih mandata, već okupljanje oko socijaldemokratskih ideja. Ružić navodi da je SPS dogovorio dalju saradnju sa starim partnerom Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, a da se još očekuje odgovor Jovana Krkobabića i njegovog PUPS-a, koji su najavili da će do kraja januara saopštiti s kim će u predizbornu koaliciju.

Da međustranački dijalog nikada nije bio intenzivniji za naš list potvrđuje i Esad Džudžević, funkcioner Bošnjačke liste za evropski Sandžak.

– Do sredine februara biće poznat spisak svih naših predizbornih koalicionih partnera. Tada će, naime, u Beogradu biti održan kongres SDA Sulejmana Ugljanina, ali već sada je jasno da ćemo mi i na ove izbore izaći pod imenom Bošnjačka lista za evropski Sandžak, i to kao manjinska lista – ističe Džudžević. On dodaje da su predstavnici ove liste o nekoj široj postizbornoj koaliciji već razgovarali s predsednikom DS Borisom Tadićem, ali da ti postizborni razgovori ne isključuju ni naprednjake i SPS, pa čak ni DSS.

Međutim, za Džudževića su u ovom trenutku ipak mnogo važniji razgovori o predizbornim koalicijama i, kako kaže, Ugljanin i on ovih dana razgovaraju sa gotovo svih dvanaest bošnjačkih stranaka u Srbiji, pa čak i Sandžačkom demokratskom partijom, koju je donedavno vodio Rasim Ljajić, ali i sa strankom muftije Muamera Zukorlića, čiji je predsednik Emir Elkić.

– Razgovarali smo i s Mirsadom Đerlekom, liderom Sandžačke narodne partije, a bilo je konsultacija i o stvaranju šireg korpusa stranaka manjina. U tom smislu, razgovarali smo s pojedinim manjinskim strankama u Vojvodini i centralnoj Srbiji – napominje Esad Džudžević. On pritom isključuje mogućnost stvaranja predizbornog saveza sa Socijaldemokratskom partijom Srbije Rasima Ljajića, budući da ta stranka pretenduje da bude većinska.

Meho Omerović, član Predsedništva SDPS, potvrđuje za Danas da će njegova stranka zvanične razgovore o udruživanjima za izbore početi sredinom januara.

– Razgovaraćemo prvo s onima s kojima smo i do sada činili koaliciju, dakle DS, potom sa SPS, PUPS, URS i naposletku sa LDP, kao jedinom opozicionom partijom. Kada završimo sve razgovore, Glavni odbor SDPS će u februaru doneti konačnu odluku o načinu izlaska na izbore – objašnjava Omerović.

Pored SRS i DSS, na predstojeće parlamentarne izbore samostalno će izaći i Savez vojvođanskih Mađara. Balint Pastor, član Predsedništva SVM, kaže za naš list da njegova stranka samim tim ne planira ikakve razgovore na tu temu. On je uveren da raspad Mađarske koalicije, koja je okupljala svih pet stranaka vojvođanskih Mađara, neće negativno uticati na birače.

Ujedinjeni regioni Srbije sami su po sebi koalicija, koja će na izbore izaći samostalno, a o predizbornoj saradnji razgovaraće samo sa Ljajićevom SDPS, potvrđeno je našem listu u URS. Kako ističu, o postizbornim koalicijama sada je besmisleno govoriti.

Zoran Dragišić, predsednik Pokreta radnika i seljaka, tvrdi za Danas da je ova stranka zauzela jasan stav da će samostalno izaći na izbore, a da će sve posle izbora zavisiti od rezultata i matematike. Na pitanje da li odluka o samostalnom izlasku na izbore znači da razgovori sa SNS, koji formira „narodni pokret“, nisu uspeli, Dragišić kaže da ga niko od naprednjaka još uvek nije zvao na razgovore o toj temi i ponavlja da na izbore ide samostalno.

Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO, najavljuje da će ova stranka u narednom periodu razgovarati sa LDP i SDU, s kojima je i oformila pokret Preokret. Čotrić za Danas ističe da ove stranke ne razgovaraju o podeli mandata, nego o programskim načelima. Kaže i da će do sredine januara biti gotova izborna platforma Preokreta, na kojem ove partije uveliko rade.

Sindikalci hoće i na izborne liste

Dve najjače radničke organizacije u Srbiji, Savez samostalnih sindikata i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, do 15. februara će odlučiti s kojom strankom će u koaliciji ići na parlamentarne izbore. Ranka Savić, predsednica ASNS, kaže za Danas da je ovaj sindikat do sada razgovarao sa LDP i DS, s kojima se i ove nedelje nastavlja dijalog, a da ih očekuju i razgovori sa naprednjacima i SPS. Napominje da ASNS ne planira razgovore o koaliciji sa Rasimom Ljajićem i njegovim SDPS. Za razliku od ASNS, Savez samostalnih sindikata Srbije, prema rečima predsednika Ljubisava Orbovića, planira razgovore o predizbornim koalicijama sa Rasimom Ljajićem, ali i sa DS, SNS i SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari