„U ovim teškim okolnostima krize u Evropi i nemira na severu Kosova i Metohije, moramo istaći da se radi o najboljem mogućem ishodu za našu zemlju. Uslovi koje predlaže Evropska komisija povodom dijaloga s Prištinom su poznati i statusno neutralni“, saopštio je potpredsednik Vlade Srbije BOŽIDAR ĐELIĆ.

Šef beogradskog pregovaračkog tima BORISLAV STEFANOVIĆ ocenio je da je suštinski napredak u dijalogu s Prištinom pozitivan zahtev koji je Evropska komisija postavila Srbiji, jer će on doneti dobro svim zajednicama u Pokrajini. Stefanović je ponovio da se nastavak dijaloga „nazire“, ali da prvo treba postići dogovor o prelazima Brnjak i Jarinje.

Funkcioneri i pristalice SRPSKE RADIKALNE STRANKE protestovali su juče oko podneva ispred zgrade Predsedništva Srbije, gde su zatražili da se odmah prekine proces evropske integracije. Tokom skupa, koji je održan pod sloganom „Nećemo u EU“, radikali su nameravali da predaju pismo predsedniku Borisu Tadiću, ali ih je u tome sprečio kordon policije. Zgrada Predsedništva je sa svih strana bila okružena policajcima, a prolaz je tokom jednočasovnog protesta bio zabranjen i građanima.

Zamenik predsednika SNS ALEKSANDAR VUČIĆ izjavio je da ključne probleme Srbije neće rešiti status kandidata za prijem u EU, već nova vlast koja će sprovesti reforme. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je neophodno promeniti „investicioni ambijent“, doneti nov zakon o javnim nabavkama, kojim će se uštedeti čak i milijardu evra, suzbiti političke privilegije i „tajkunske veze“. „To sigurno ne može uraditi sadašnja vlada“, kaže Vučić.

Predsednik LDP ČEDOMIR JOVANOVIĆ smatra da je mišljenje EK očekivano, jer su potpuno jasni uslovi za dobijanje statusa kandidata i datuma pregovora. „To je potpuna realizacija preuzetih obaveza kroz proces pregovora s Prištinom i dovršetak tih pregovora kako bi se omogućilo rešavanje problema na Kosovu“, rekao je Jovanović novinarima u Beogradu. Kako je naglasio, to su isti uslovi koje je zvaničnicima Srbije prenela nemačka kancelarka Angela Merkel, dakle ulazak Euleksa u sud u Kosovskoj Mitrovici i ukidanje paralelnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari