Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke biće održana krajem marta, ali zbog ozbiljnosti tema o kojima ćemo razgovarati još nismo odredili tačan termin. Jedna od tema biće eventualna rekonstrukcija Vlade Srbije ili inicijativa za nove izbore.

Moguće su tri opcije – pun kontinuitet Vlade s nekim manjim promenama u sastavu, ozbiljnija rekonstrukcija s promenom većeg broja ministara i iz drugih stranaka koalicije, ali i prevremeni parlamentarni izbori. Sve tri mogućnosti su teoretski i praktično moguće i sprovodive u ovoj godini – ističe u razgovoru za Danas Igor Mirović, potpredsednik vladajuće SNS.

Šta je bliže iz ugla SNS – rekonstrukcija ili novi izbori?

– Rano je govoriti za koju opciju ćemo se opredeliti, a nakon analize svih informacija ponudićemo koalicionim partnerima jednu od tri pomenute mogućnosti. Mnogo faktora će uticati na odluku koju želimo da donesemo.

Da li je već bilo razgovora između SNS i SPS o mogućim opcijama?

– Bilo je samo načelne razmene mišljenja na nivou predsednika stranaka, ali ne i detaljnijih razgovora o eventualnim personalnim rešenjima u rekonstrukciji.

Rekli ste da je načelno moguća promena na najvišem mestu u Vladi. Da li to znači da će SNS insistirati da Vučić bude premijer?

– Naprednjaci će uvek insistirati na tome da predsednik naše stranke Aleksandar Vučić postane premijer. To naše opredeljenje je trajno i ne treba da predstavlja novost ni za koga, jer je to uobičajeno u demokratskoj praksi, pre svega zato što imamo najveći broj poslanika i najveći broj članova Vlade. Da li će se to pitanje otvoriti u razgovorima o rekonstrukciji, sada ne mogu da vam kažem. Uostalom, ne zavisi sve od nas.

Zašto pre sedam meseci niste na tome insistirali, već ste premijersko mesto prepustili Ivici Dačiću? Može li vaš novi stav da naruši odnose sa SPS?

– Postoje dva faktora zbog kojih mi to pitanje sada kandidujemo, a to su kontinuirani rast rejtinga SNS i rast ličnog Vučićevog rejtinga. Ali, mi ne gradimo odnose s koalicionim partnerima na bazi ultiumatuma i naloga. Nešto što se kandiduje kao tačka za dijalog ne može pokvariti odnose u koaliciji.

U SPS, međutim, kažu da SNS nije osvojila apsolutnu većinu, pa ne može da ima apsolutnu vlast?

– Uvažavamo mišljenje naših koalicionih partnera i ono će biti deo naše buduće komunikacije s njima.

Izgleda da ministar Bačević nije ubeđen da će biti rekonstrukcije. Ima li to nesaglasja u SNS?

– Apsolutno ne postoje nesuglasice, jer se o toj temi nije ni diskutovalo na stranačkim organima i svako ima pravo na neko svoje razmišljanje, budući da ne postoji zajednički stav. Kad budemo imali zajednički stav o jednoj od pomenute tri mogućnosti onda ćemo imati i neku vrstu generalne stranačke politike.

Ima li istine u tome da SNS nije zadovoljna radom ministara Bačevića i Petkovića?

– Svi naši ministri do sada su uložili ogromnu energiju. Promene su vidljive u svim oblastima, a javnosti je teško objasniti šta su sve zatekli u svojim resorima, zato što su razmere destrukcije bile ogromne. Kod naših ministara ima mnogo stvari za pohvalu i mi iza njih možemo i moramo stati.

Ponovo ste zatražili ostavku vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora? Iz DS, SVM i LSV poručuju da za tim nema razloga.

– Razlozi leže u potpunom gubitku legitimiteta, pre svega zbog talasa političkih zloupotreba koji je doveo do obmanjivanja građana na majskim izborima. Oni formalno imaju većinu u Skupštini APV, ali je suština u tome da je ceo sistem u Pokrajini potpuno truo.

Da li će GO SNS razmatrati i opcije za izazivanje vanrednih izbora u Beogradu?

– Na skoro svim dosadašnjim sednicama GO SNS od izbora do danas bilo je reči o analizi rada beogradske vlasti i našim namerama da tu vlast promenimo. Pretpostavljam da će insistiranje velikog broja članova Gradskog odbora SNS biti tema i naredne sednice Glavnog odbora. Taj korak nije samo na nama već i na drugim strankama, a konsultacije o tome nikada nisu prekidane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari