Novosadski odbor Srpske napredne stranke poručio je juče javnosti, ali i koalicionim partnerima da neće po svaku cenu biti u vlasti u tom gradu i da neće dozvoliti „neodgovorno ponašanje pojedinih partnera“.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i funkcioner SNS, rekao je juče za Danas da se ova poruka SNS odnosi na sve one kojima je privatni interes iznad opšteg i javnog, a da će se ti pojedinci i stranke sami prepoznati. Međutim, u SPS, DSS i SPO Novog Sada juče su nam rekli da se nisu prepoznali, da se tvrdnje SNS ne odnose baš na njih, ali da oni ne beže od izbora, odnosno prekomponovanja vlasti, koje njihovi koalicioni partneri iz SNS nagoveštavaju.

SNS je najavila juče da ukoliko ne budu u mogućnosti da sprovode odgovornu politiku, tačnije, da ukoliko ne budu imali dovoljan broj partnera koji će je pratiti na tom putu, da ona više neće biti deo ovakve većine u Skupštini Novog Sada. „Da li će se formirati nova skupštinska većina ili će se ići na prevremene izbore, ostaje da se vidi“, navodi se u saopštenju SNS i dodaje da se ta stranka zalaže za praćenje državne politike, čiji je glavni nosilac predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić.

To, kako kažu, podrazumeva promenu sistema vrednosti i odnosa prema radu svih koji se bave politikom i koji su uključeni u izvršnu vlast. SNS je, podsetimo, preuzela vlast u Novom Sadu u septembru prošle godine, zajedno sa koalicionim partnerima iz SPS, DSS, SPO, Romske demokratske stranke i Treće Srbije.

Niko od koalicionih partnera SNS juče nije mogao ili nije želeo da nam kaže šta je tačno povod ovako oštrog saopštenja naprednjaka, ali nam je rečeno da tihe nesuglasice traju od samog formiranja vladajuće koalicije u Novom Sadu. „S vremena na vreme govori se da su mali koalicioni partneri poput SPO, Romske demokratske partije ili DSS višak i da najveći koalicioni partner može i bez njih da vlada Novim Sadom. Do sada je to uvek ostajalo na pričama, ali kako nam se čini naprednjaci u Novom Sadu sada žele da pokažu koliko su spremni da slede svog lidera Aleksandra Vučića i da će i oni podržati maksimalne mere štednje, bez 13. plate. Izbora će biti samo ukoliko SNS odluči da izađe iz vlasti Novog Sada“, kaže za Danas izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Dušan Todorović, novosadski funkcioner SPS, juče je za Danas naveo da vladajuća koalicija u Novom Sadu funkcioniše bez problema, a da će SPS na današnjoj konferenciji za novinare izneti svoje stavove, povodom saopštenja naprednjaka. „Nismo se prepoznali u ovom saopštenju, jer imamo korektne odnose sa naprednjacima. Gradski parlament funkcioniše normalno i zato u ovom trenutku ne mogu da govorim o izvesnosti vanrednih izbora u Novom Sadu, ali u politici je sve moguće“, kaže Todorović .

I Dejan Ignjić, portparol gradskog odbora SPO Novog Sada, ističe za naš list da SPO i SNS imaju odličnu saradnju, kompatibilne politike na republičkom, pokrajinskom i gradskom nivou, kao i da će ta stranka podržati odluku o prevremenim izborima u Novom Sadu.

„Evropski put i borba protiv kriminala i korupcije, vrednosti su za koje se bore obe stranke od osnivanja i ta borba konačno daje rezultate“, napominje Ignjić i dodaje da preduzeća kojima rukovodi SPO odlično funkcionišu. I Borko Ilić, lider novosadskog DSS, tvrdi da SNS nije mislio na DSS i da kadrovi ove stranke u gradskoj upravi i lokalnim preduzećima korektno rade svoj posao. Ilić tvrdi da se DSS ne boji izbora i veruje da će Novosađani na tim izborima znati da izaberu prave vrednosti.

Podsetimo, predstavnici SNS i DSS su nakon lokalnih izbora u maju 2012. optuživali Romsku demokratsku stranku da je kupovala glasove na izborima i tako prešla cenzus. Stranka Treća Srbija u lokalni parlament je ušla na listi pokreta Dveri, iz kojeg su isključeni nakon lokalnih izbora, da bi potom oformili Treću Srbiju.

Oglasio se i DS

Gradski odbor DS ocenio je juče da je stav SNS o prevremenim izborima pokazatelj da je koalicija na čelu s gradonačelnikom Milošem Vučevićem „nesposobna i nesložna“, te da su ušli u koaliciju sa „osumnjičenima za kupovinu glasova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari